Scholar Hub/Chủ đề/#ung thư cổ tử cung/
Ung thư cổ tử cung (còn được gọi là ung thư cổ tử cung, ung thư vùng xương chậu) là một loại ung thư phát triển từ các tế bào trong cổ tử cung, phần cổ họng của tử cung. Ung thư cổ tử cung thường xuất phát từ một loại tế bào gọi là tế bào biểu mô xoang dạng cẩm thạch (squamous cell) hoặc tế bào một số loại tế bào biểu mô tuyến (glandular cell), và có thể lan rộng sang các phần khác của tử cung hoặc lan vào các cơ quan và mô lân cận.
Nguyên nhân chính gây ra ung thư cổ tử cung là nhiễm virus HPV (Human papillomavirus), đặc biệt là các loại virus HPV thường gây ra mệt mỏi. Các yếu tố tăng nguy cơ khác bao gồm hút thuốc lá, hút thuốc lá làm việc trong môi trường ô nhiễm, hút thuốc lá từ thói quen uống rượu êm đềm, có nhiều đối tác tình dục, hút thuốc lá vào độ tuổi cá nữ, có hệ miễn dịch kém hoặc đang dùng chất ức chế hệ miễn dịch.
Triệu chứng thường không xuất hiện cho đến khi giai đoạn muộn của bệnh và có thể bao gồm tiết ra khí hư mài mòn, chảy máu sau quan hệ tình dục, chảy máu giữa kỳ chu kỳ kinh nguyệt, chảy máu sau khi kinh nguyệt kết thúc, đau hoặc ra mủ sau quan hệ tình dục, và đau thắt bụng hoặc nhức mạnh dưới tại vùng âm đạo.
Ung thư cổ tử cung có thể được phát hiện thông qua xét nghiệm PAP (thước thụt Papanicolaou) và xét nghiệm HPV, và chẩn đoán cuối cùng được xác định dựa trên biểu tượng sinh học mô và cận lâm sàng. Điều trị bao gồm phẫu thuật, phóng xạ, hóa trị, và/hoặc bướu điện.
Ung thư cổ tử cung là một loại ung thư phát triển từ các tế bào trong vùng cổ tử cung, phần cổ họng của tử cung. Tế bào trong cổ tử cung thường trải qua những biến đổi bất thường dẫn đến tình trạng ác tính. Nếu không được điều trị, ung thư cổ tử cung có thể lan rộng sang các phần khác của tử cung, lan vào các cơ quan và mô lân cận, và có thể lan truyền qua hệ tuỷ xương và hệ nạc.
Ung thư cổ tử cung là một trong những loại ung thư phổ biến nhất ở phụ nữ trên toàn cầu. Nhiễm virus HPV (Human papillomavirus) được coi là nguyên nhân chính gây ra ung thư cổ tử cung. Một số loại virus HPV có thể gây ra biến đổi tế bào và khiến chúng phát triển thành ác tính. Các yếu tố tăng nguy cơ khác bao gồm hút thuốc lá, hút thuốc lá làm việc trong môi trường ô nhiễm, hút thuốc lá từ thói quen uống rượu êm đềm, có nhiều đối tác tình dục, hút thuốc lá vào độ tuổi cá nữ, có hệ miễn dịch kém hoặc đang dùng chất ức chế hệ miễn dịch.
Triệu chứng của ung thư cổ tử cung không thường xuyên xuất hiện cho đến khi bệnh đã tiến triển đến giai đoạn muộn. Một số triệu chứng phổ biến bao gồm tiết ra khí hư mài mòn, chảy máu sau quan hệ tình dục, chảy máu giữa kỳ chu kỳ kinh nguyệt, chảy máu sau khi kinh nguyệt kết thúc, đau hoặc ra mủ sau quan hệ tình dục, và đau thắt bụng hoặc nhức mạnh dưới tại vùng âm đạo.
Để chẩn đoán ung thư cổ tử cung, bác sĩ có thể sử dụng các phương pháp xét nghiệm như thước thụt Pap (Pap smear) để kiểm tra các biến đổi tế bào cổ tử cung, xét nghiệm HPV để phát hiện virus HPV, và xét nghiệm sinh học mô. Biểu tượng sinh học mô và cận lâm sàng được sử dụng để xác định mức độ nghiêm trọng và phạm vi của ung thư.
Phương pháp điều trị ung thư cổ tử cung phụ thuộc vào giai đoạn và phạm vi của bệnh. Các phương pháp điều trị thông thường bao gồm phẫu thuật, phóng xạ, hóa trị, và/hoặc bướu điện. Phẫu thuật có thể bao gồm việc loại bỏ một phần hoặc toàn bộ tử cung, tử cung và buồng trứng, hoặc quá trình loại bỏ một phần của cổ tử cung. Phóng xạ sử dụng tia phóng xạ để tiêu diệt các tế bào ác tính, trong khi hóa trị sử dụng các loại thuốc chống ung thư để điều trị bệnh. Bướu điện là một phương pháp điều trị ung thư cổ tử cung sử dụng dòng điện cao tần để tiêu diệt các tế bào ác tính.
The role of social support and self-control in tobacco consumption: a cross-sectional study among tobacco consumers and non-consumers BMC psychology - Tập 11 - Trang 1-10 - 2023
Atefeh Homayuni, Zahra Hosseini
Tobacco use is recognized as one of the most important causes of preventable death due to non-communicable diseases and disability worldwide. The present study was conducted with the aim of comparing social support and self-control between tobacco consumers and non-consumers in Hormozgan Province.
The present cross-sectional study was conducted on the adult population above the age of 15 years living in Hormozgan province. A total number of 1,631 subjects were selected using a convenient sampling method. An online questionnaire was used to collect the data, which consisted of three sections: demographic information, Zimet’s perceived social support and Tangney’s self-control questionnaires. In the present study, Cronbach’s alpha coefficients of social support and self-control questionnaires were 0.886 and 0.721, respectively. Data were analyzed using chi-squared test, Mann-Whitney U-test, and logistic regression analysis with SPSS software (v. 25).
Among the participants, 842 (51.6%) reported to be tobacco non-consumers, and 789 (48.4%) reported to be consumers. The mean scores of perceived social support among the consumers and non-consumers were 4.6 ± 1.012 and 4.93 ± 0.518, respectively. The mean scores of self-control among the consumers and non-consumers were 2.74 ± 0.356 and 2.75 ± 0.354, respectively. There was a significant difference among tobacco consumers and non-consumers in gender, age, education level and job status (p < 0.001). The results showed that the mean scores of social support, support received from family and others were significantly higher in non-consumers than in consumers (p < 0.001). There was no statistically significant difference between the mean scores of self-control, self-discipline, and impulse control in consumers and non-consumers (p > 0.05). According to our findings, tobacco consumers received more social support from family and others compared to non-consumers. Considering the important role of perceived support in tobacco consumption, this variable should receive copious attention in developing interventions and trainings, especially family education workshops.
Characterization of an antibacterial substance produced by Pediococcus pentosaceus Iz3. 13 isolated from Japanese fermented marine food Fisheries Science - Tập 74 - Trang 439-448 - 2008
Dominic K Bagenda, Kentaro Hayashi, Koji Yamazaki, Yuji Kawai
Fermentation of raw marine food is popular in Japan, but is occasionally associated with Clostridium botulinum outbreaks. Lactic acid bacteria in fermented food produce antibacterial substances (ABS). An ABS producing strain Iz. 3. 13 was isolated from commercially fermented ‘izushi’. The purpose of this study was to characterize strain Iz. 3. 13 and the ABS it produced. Strain Iz. 3. 13 was identified as Pediococcus pentosaceus by morphological, biochemical characteristics and 16S rDNA sequence similarity. Strain Iz. 3. 13ABS produced and ABS inhibited Listeria and Cl. botulinum. The ABS was inhibited by α-chymotrypsin and proteinase K, but not by catalase, lipase, or α-amylase indicating the ABS was a bacteriocin. The bacteriocin remained active at 100°C for 15 min, and pH 2–8. Mode of action of the bacteriocin against Listeria monocytogenes was bactericidal and bacteriolytic. Partial analysis of the purified bacteriocin by Edman degradation, showed a 22-amino acid residue closely related to Pediocin AcH. However, MALDI-TOF-MS analysis estimated a molecular mass of 4621.6 Da. This is a first report of a Cl. botulinum-inhibiting bacteriocin-producer from traditional Japanese fermented marine food. The bacteriocin produced by Ped. pentosaceus Iz. 3. 13 might have potential to ensure the safety of fermented marine food.
Circadian rhythms Resonance - Tập 18 - Trang 662-672 - 2013
Koustubh M. Vaze, Vijay Kumar Sharma
Living organisms ranging from bacteria to human beings exhibit 24-h rhythms in various behaviours and physiological processes. Matching of the period of such rhythms with that of the daily environmental cycles gives an impression that they are mere passive responses to environmental changes. Here, we discuss the change in our perception about daily biological rhythms, from their identity as rhythmic phenomena occurring as passive response to environmental changes, to the biological clocks. This is the first article in a series of articles on circadian rhythms which will cover discussion on the genetic and molecular basis, circadian organization and its adaptive significance.
Research on mathematical model and calculation simulation of wireless sensor solar cells in Internet of Things Eurasip Journal on Wireless Communications and Networking - Tập 2018 - Trang 1-8 - 2018
Li Cai, Nina Dai, Zefu Tan
Wireless sensor is an important part of the Internet of Things, which uses solar cells as power supply. Therefore, it is of great significance to study the characteristics of solar cells. In this paper, a new mathematical model of photovoltaic power generation is established, and the tuning methods of light intensity, temperature, photocurrent, reverse current, and open-circuit voltage are introduced in detail. The simulation experiment of software calculation shows that this method can accurately test the performance characteristics of the PV module. Under different conditions, the mathematical model can calculate the output voltage, the output current, the output power, and the power characteristic curve. The conclusions of this paper have practical application and guiding significance for solar cells as wireless sensor energy sources.
Sensing of Mycotoxin Producing Fungi in the Processing of Grains Food and Bioprocess Technology - Tập 3 - Trang 908-916 - 2010
Claudia Rasch, Michael Kumke, Hans-Gerd Löhmannsröben
Due to the growing demand for rapid, sensitive and inexpensive detection of contaminations in food and feed, both in the field and after harvest, non-invasive and non-destructive spectroscopic methods are reviewed for the direct identification of fungi and mycotoxins on grain and in grain products. Different model samples containing defined contaminations of fungi and/or mycotoxins as well as real-world samples were investigated using spectroscopic methods (steady-state and time-resolved fluorescence spectroscopy, ultraviolet/visible/near infrared (NIR) spectroscopy, two-photon-induced fluorescence (TPIF)). To evaluate the capability of TPIF for on-line and in-line mycotoxin analysis in real-world samples, fundamental parameters of different mycotoxins, such as two-photon cross-sections, were determined in beer and wine. A comparison showed that the disturbance due to background emission originating from matrix constituents is significantly reduced under two-photon excitation conditions, and TPIF can be applied for a qualitative and quantitative analysis of mycotoxins in wine and beer. The combination of data obtained from different spectroscopic methods (such as optimised excitation and emission wavelengths, fluorescence decay times and fluorescence quantum efficiency on the one hand side and NIR spectroscopy on the other side) is promising for the qualitative as well as quantitative identification of fungi and mycotoxins. Moreover, NIR reflection spectra yield additional information on ingredients, moisture content and the presence (or absence) of fungi in the sample. The spectroscopic techniques are complemented by chemometric tools to extract the desired chemical information, e.g. with respect to the presence of contaminations.