Tử vong mẹ là gì? Các công bố khoa học về Tử vong mẹ

Tử vong mẹ là một thuật ngữ được sử dụng để mô tả tình trạng mà một người mất mẹ. Đây là một sự mất mát lớn và đau đớn trong cuộc sống của ai đó, và có thể gây ra sự đau khổ, biến động tâm lý và sự thay đổi đáng kể trong cuộc sống của người trải qua. Tử vong mẹ có thể xảy ra do nhiều nguyên nhân khác nhau, bao gồm bệnh tật, tai nạn, tử vong tự tử hoặc tội ác.
Tử vong mẹ có thể là một trạng thái mà một người mất đi mẹ trong suốt cuộc đời của họ. Sự mất mát mẹ có thể xảy ra ở bất kỳ độ tuổi nào và có thể gây ra tác động lớn đến sự phát triển về tinh thần, cảm xúc và xã hội của người trải qua.

Nguyên nhân chính gây ra tử vong mẹ bao gồm:

1. Bệnh tật: Một số người mất mẹ do các bệnh tật như ung thư, bệnh tim, đột quỵ, suy thận, suy gan hoặc các bệnh lý khác. Những căn bệnh này có thể kéo dài trong thời gian dài hoặc gây tử vong đột ngột.

2. Tai nạn: Mẹ có thể mất do tai nạn ôtô, tai nạn lao động, tai nạn thể thao, tai nạn gia đình hoặc các nguyên nhân khác. Những sự kiện đau lòng này có thể xảy ra đột ngột và gây ra sự mất mát không mong muốn.

3. Tử vong tự tử: Trong một số trường hợp, mẹ có thể mất do tự tử. Nguyên nhân tự sát có thể liên quan đến các vấn đề tâm lý, rối loạn tâm lý hoặc áp lực cuộc sống khó khăn.

4. Tội ác: Tử vong mẹ có thể xảy ra do tội ác như giết người, đồng cảm dẫn đến cái chết, bạo lực gia đình hoặc bạo lực xã hội. Những tình huống này có thể làm điêu đứng và gây ra những hậu quả nặng nề đối với người còn lại.

Tử vong mẹ có thể gây ra những tác động về mặt tâm lý và xã hội, bao gồm cảm giác mất mát, đau khổ, sự cô đơn, thiếu sự hướng dẫn, khó khăn trong học tập hoặc công việc, và ảnh hưởng đến mối quan hệ gia đình và tình bạn. Những người trải qua sự mất mát này cần được hỗ trợ tâm lý, hỗ trợ xã hội và chăm sóc đặc biệt để giúp họ vượt qua giai đoạn khó khăn.
Tử vong mẹ có thể là một trong những trải nghiệm buồn nhất trong cuộc đời một người. Có nhiều nhân tố khác nhau có thể gây ra tử vong mẹ, bao gồm:

1. Bệnh tật: Các bệnh lý như ung thư, xơ cứng động mạch, suy tim, suy thận và nhiều bệnh lý khác có thể dẫn đến tử vong mẹ. Khi một người mẹ chịu đựng một căn bệnh nặng, việc mất đi người mẹ của mình có thể gây ra sự mất mát sâu sắc và cảm giác mất đi một sự hỗ trợ và yêu thương đáng kính trong cuộc sống.

2. Tai nạn: Các tai nạn giao thông, tai nạn lao động, tai nạn trong gia đình hoặc bất kỳ tai nạn nào khác có thể dẫn đến mất mẹ. Những sự kiện đau lòng và không lường trước này thường xảy ra đột ngột, gây ra sự mất mát không thể tả được và để lại những hậu quả lâu dài cho người thân còn lại.

3. Bạo lực và tội ác: Các tình huống bạo lực gia đình, xã hội hoặc tội ác khác có thể là nguyên nhân của mất mẹ. Nếu mẹ bị giết hoặc đối mặt với bạo lực và tội ác, người con trai và người con gái có thể chịu đựng mất mát không thể lượng được và các vấn đề tâm lý phức tạp.

Tử vong mẹ có thể gây ra những tác động đáng kể đến tâm lý và cuộc sống của người ở lại, bao gồm:

1. Trauma và đau khổ tâm lý: Mất mẹ có thể gây ra sự giảm trí nhớ, cảm xúc tiêu cực, lo âu, trầm cảm và stress cảm xúc. Người trải qua tử vong mẹ có thể gặp khó khăn trong việc chấp nhận sự thay đổi và sẽ cảm thấy mất đi một phần của họ.

2. Khó khăn trong mối quan hệ gia đình: Sự mất mẹ có thể tạo ra sự thay đổi đáng kể trong mối quan hệ gia đình. Có thể xuất hiện các xung đột, căng thẳng, sự mất cân bằng và khó khăn trong việc tạo dựng lại cuộc sống gia đình.

3. Khó khăn trong cuộc sống hàng ngày: Sự mất mẹ có thể làm thay đổi cuộc sống hàng ngày của người con, bao gồm học tập, công việc và các tác vụ khác. Có thể khó khăn để tập trung, hoàn thành nhiệm vụ và đạt được mục tiêu trong khi đối mặt với biên giới và cảm xúc.

4. Tác động xã hội và cộng đồng: Mất mẹ cũng có thể tác động đến mối quan hệ xã hội và tương tác với bạn bè, cộng đồng và xã hội. Có thể xuất hiện cảm giác cô đơn, cách ly, và khó khăn khi xây dựng và duy trì các mối quan hệ xã hội.

Để giúp người trải qua tử vong mẹ, hỗ trợ tâm lý, tư vấn, và sự ủng hộ cộng đồng rất quan trọng. Có thể cần đến các dịch vụ hỗ trợ và chăm sóc đặc biệt để giúp người ở lại vượt qua giai đoạn khó khăn này và tiếp tục mạnh mẽ trên con đường phục hồi.

Danh sách công bố khoa học về chủ đề "tử vong mẹ":

Chemical Analysis of Volatiles Emitted by Pinus sylvestris After Induction by Insect Oviposition
Journal of Chemical Ecology - Tập 29 - Trang 1235-1252 - 2003
Roland Mumm, Kai Schrank, Robert Wegener, Stefan Schulz, Monika Hilker
Gas chromatography – mass spectrometry analyses of the headspace volatiles of Scots pine (Pinus sylvestris) induced by egg deposition of the sawfly Diprion pini were conducted. The odor blend of systemically oviposition-induced pine twigs, attractive for the eulophid egg parasitoid Chrysonotomyia ruforum, was compared to volatiles released by damaged pine twigs (control) that are not attractive for the parasitoid. The mechanical damage inflicted to the control twigs mimicked the damage by a sawfly female prior to egg deposition. The odor blend released by oviposition-induced pine twigs consisted of numerous mono- and sesquiterpenes, which all were also present in the headspace of the artificially damaged control twigs. A quantitative comparison of the volatiles from oviposition-induced twigs and controls revealed that only the amounts of (E)-β-farnesene were significantly higher in the volatile blend of the oviposition-induced twigs. Volatiles from pine twigs treated with jasmonic acid (JA) also attract the egg parasitoid. No qualitative differences were detected when comparing the composition of the headspace of JA-treated pine twigs with the volatile blend of untreated control twigs. JA-treated pine twigs released significantly higher amounts of (E)-β-farnesene. However, the JA treatment induced a significant increase of the amount of further terpenoid components. The release of terpenoids by pine after wounding, egg deposition, and JA treatment is discussed with special respect to (E)-β-farnesene.
Titanium microalloying of steel: A review of its effects on processing, microstructure and mechanical properties
International Journal of Minerals, Metallurgy and Materials - Tập 29 - Trang 645-661 - 2022
Shuize Wang, Zhijun Gao, Guilin Wu, Xinping Mao
Carbon neutrality of the steel industry requires the development of high-strength steel. The mechanical properties of low-alloy steel can be considerably improved at a low cost by adding a small amount of titanium (Ti) element, namely Ti microalloying, whose performance is related to Ti-contained second phase particles including inclusions and precipitates. By proper controlling the precipitation behaviors of these particles during different stages of steel manufacture, fine-grained microstructure and strong precipitation strengthening effects can be obtained in low-alloy steel. Thus, Ti microalloying can be widely applied to produce high strength steel, which can replace low strength steels heavily used in various areas currently. This article reviews the characteristics of the chemical and physical metallurgies of Ti microalloying and the effects of Ti microalloying on the phase formation, microstructural evolution, precipitation behavior of low-carbon steel during the steel making process, especially the thin slab casting and continuous rolling process and the mechanical properties of final steel products. Future development of Ti microalloying is also proposed to further promote the application of Ti microalloying technology in steel to meet the requirement of low-carbon economy.
Using Microfluidic Set-Up to Determine the Adsorption Rate of Sporosarcina pasteurii Bacteria on Sandstone
Transport in Porous Media - Tập 132 - Trang 283-297 - 2020
Tom Marzin, Brice Desvages, Adama Creppy, Louis Lépine, Annette Esnault-Filet, Harold Auradou
Microbial-induced carbonate precipitation (MICP) in porous media is a two-step procedure: First, the suspension of bacteria is injected and some of the bacteria get stuck on the grains. The second stage consists in the injection of a calcifying solution that triggers the calcite precipitation and creates a calcite shell around the bacteria. In the present article, we describe a novel method to measure the adhesion rate of Sporosarcina pasteurii bacteria on sandstone and that, additionally, allows to obtain information about local position of the calcite crystals on the sandstone grains. The method is based on the detection of the crystals developed on grains placed inside a microfluidic cell. The potential of the technique was evaluated and demonstrated by studying the influence of the injection time and ionic strength on the adhesion rate and on the spatial distribution of the crystals. The values of the adhesion rates are in good agreement with values determined using column experiments. We find, for example, an increase in the adhesion rate with the NaCl in solution, with a rate of the order of 0.005 min$$^{-1}$$ for a concentration of 3 g/L. with a maximum of 0.03 min$$^{-1}$$ for experiments realized with a salt concentration of 20 g/L. Our work shows it is possible to use small volumes of fluid to determine quantities accurately, such as adhesion rate or crystals spatial repartition, avoiding the waste of a large quantity of fluids. The method also opens the possibility to screen different fluid compositions and flow conditions to optimize the MICP process.
On stability issues of the HEOM method
The European Physical Journal Special Topics - - Trang 1-8 - 2023
Malte Krug, Jürgen Stockburger
The Hierarchical Equations of Motion (HEOM) method has become one of the cornerstones in the simulation of open quantum systems and their dynamics. It is commonly referred to as a non-perturbative method. Yet, there are certain instances, where the necessary truncation of the hierarchy of auxiliary density operators seems to introduce errors which are not fully controllable. We investigate the nature and causes of this type of critical error both in the case of pure decoherence, where exact results are available for comparison, and in the spin-boson system, a full system-reservoir model. We find that truncating the hierarchy to any finite size can be problematic for strong coupling to a dissipative reservoir, in particular when combined with an appreciable reservoir memory time.
The crystal structures of bis[4-(2′-hydroxystyryl)-2,2,5,5-tetramethyl-3-imidazolin-1-oxylo]cobalt(II) and nickel(II), M(C15H18N2O2)2 (M=Co(II) and Ni(II))
Journal of Structural Chemistry - Tập 31 - Trang 274-284 - 1990
G. V. Romanenko, N. V. Podberezskaya, V. V. Bakakin
The importance of landmarks in endoscopic endonasal reinterventions: the transpterygoid transcavernous approach
Acta Neurochirurgica - Tập 162 - Trang 875-880 - 2020
Rafael Martinez-Perez, Giuliano Silveira-Bertazzo, Ricardo L Carrau, Daniel M. Prevedello
Sellar and parasellar regions are anatomically complex region and in close relationship with important neurovascular structures. Hence, surgical treatment of recurrent aggressive pituitary adenomas invading the cavernous sinus represents an operative challenge, given the lack of landmarks that are missed because of the scar tissue and previous interventions. We describe in detail the surgical technique of the transpterygoid transcavernous approach (TPTCa) for the surgical re-operation of a recurrent pituitary adenoma invading the left cavernous sinus in the context of a Nelson syndrome after bilateral adrenalectomy. We highlight the main anatomical key elements involved in this approach as well as the technical aspects for avoiding surgical complications. The TPTCa is a versatile approach that uses the endoscopic transsphenoidal route and thereby, avoids brain retraction. Anatomic landmarks offer a good sense of the area that is exposed in reoperations and reduce the risk of injury of important neurovascular structures located within the cavernous sinus and the parasellar region.
Mittelpunkt Mensch: Ethik in der Medizin. Ein Lehrbuch
Medizinrecht - Tập 30 - Trang 420-420 - 2012
Adolf Laufs
22q11 deletions and cardiac disease
Progress in Pediatric Cardiology - Tập 6 - Trang 19-28 - 1996
Mark B. Lewin, Elizabeth A. Lindsay, Antonio Baldini
Geen plaats voor ergometrine bij de behandeling van endometritis puerperalis
Huisarts en Wetenschap - Tập 44 - Trang 470-470 - 2001
Johan Tilstra, Willemjan Slort
Endometritis behoort samen met mastitis tot de meest voorkomende oorzaken van koorts in het kraambed. Koorts in het kraambed is vaak een aanleiding om de huisarts in te schakelen. Wanneer deze de diagnose endometritis stelt, is behandeling met antibiotica aangewezen.
Tổng số: 3,648,530   
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 364853