Phụ gia là gì? Các công bố khoa học về Phụ gia

Phụ gia là chất được thêm vào sản phẩm để cải thiện hoặc thay đổi một số tính chất của sản phẩm đó. Trong ngành công nghiệp thực phẩm, phụ gia thường được sử dụng để tăng cường hương vị, màu sắc, độ quấn của sản phẩm, cải thiện độ bền và chất lượng, tạo kết cấu và độ giữ nước cho sản phẩm. Các phụ gia thực phẩm phổ biến bao gồm chất phụ gia bảo quản, chất tạo màu, chất chống oxi hóa, chất làm đặc và chất chống đông.
Các phụ gia thực phẩm có thể được chia thành nhiều danh mục khác nhau dựa trên chức năng của chúng. Dưới đây là một số phụ gia thực phẩm phổ biến:

1. Chất tạo màu: Phụ gia này giúp tạo ra màu sắc hấp dẫn cho sản phẩm thực phẩm. Có các chất tạo màu tự nhiên như curcumin (màu vàng), paprika (màu đỏ cam) và caramen (màu nâu). Các chất tạo màu nhân tạo bao gồm tartrazine (màu vàng), red 40 (màu đỏ), và blue 1 (màu xanh dương).

2. Chất điều chỉnh độ acid: Một số sản phẩm thực phẩm cần có độ acid hoặc kiềm cụ thể. Chất điều chỉnh độ acid được sử dụng để điều chỉnh độ acid trong sản phẩm và giữ cho nó ổn định. Ví dụ như acid citric và acid ascorbic được sử dụng để điều chỉnh độ acid trong nước giải khát.

3. Chất tạo mùi và hương vị: Các chất tạo mùi và hương vị được thêm vào sản phẩm để tạo hương vị, mùi hấp dẫn. Ví dụ, hương bơ, vani, dứa và chuối là một số hương vị phổ biến được sử dụng trong sản phẩm thực phẩm.

4. Chất chống oxi hóa: Các chất chống oxi hóa được sử dụng để ngăn chặn quá trình oxy hóa trong sản phẩm, giữ cho sản phẩm tươi mới lâu hơn. Vitamin C (acid ascorbic) và tocopherol (vitamin E) thường được sử dụng như là chất chống oxi hóa.

5. Chất chống đông: Chất chống đông là phụ gia được sử dụng để ngăn chặn sự hình thành của băng trong sản phẩm thực phẩm đông lạnh hoặc đông khô. Ví dụ, trong kem đánh bông, chất chống đông (như guar gum hoặc carrageenan) được sử dụng để tạo kết cấu và lớp kem mịn.

6. Chất làm đặc: Chất làm đặc được sử dụng để tạo cấu trúc, độ nhớt và độ giữ nước của sản phẩm thực phẩm. Các chất làm đặc phổ biến bao gồm gelatin, agar-agar, pectin và carrageenan.

7. Chất phụ gia bảo quản: Chất phụ gia bảo quản được sử dụng để ngăn chặn sự phân giải của sản phẩm thực phẩm do vi khuẩn, nấm hoặc vi khuẩn gây bệnh. Ví dụ, muối, axit sorbic và sodium benzoate giúp kiểm soát sự phát triển của vi khuẩn và nấm.

Các phụ gia thực phẩm đóng vai trò quan trọng trong công nghiệp thực phẩm để tạo ra các sản phẩm an toàn, hấp dẫn và có chất lượng tốt. Tuy nhiên, điều quan trọng là sử dụng các phụ gia này một cách hợp lý và tuân thủ các quy định và tiêu chuẩn an toàn thực phẩm.

Danh sách công bố khoa học về chủ đề "phụ gia":

Health literacy and substance use in young Swiss men
International Journal of Public Health - Tập 58 - Trang 939-948 - 2013
Petra Dermota, Jen Wang, Michelle Dey, Gerhard Gmel, Joseph Studer, Meichun Mohler-Kuo
The purpose of the present study was to describe health literacy and its association with substance use among young men. The present study was part of the Cohort Study on Substance Use Risk Factors that included 11,930 Swiss males participating in initial screening from August 2010 to July 2011. Self-completed questionnaires covered use of three substances and three components of health literacy. Roughly 22 % reported having searched the Internet for health information and 16 % for information on substances over the past 12 months. At-risk and not at-risk users of alcohol (adjusted odds ratio (AOR) = 2.50 and 1.46), tobacco (AOR = 2.51 and 1.79) and cannabis (AOR = 4.86 and 3.53) searched for information about substances significantly more often via the Internet than abstainers. Furthermore, at-risk users reported better knowledge of risks associated with substance use and a marginally better ability to understand health information than abstainers. Substance users appear to be more informed and knowledgeable about the risks of substance use than non-users. Consequently, interventions that focus only on information provision may be of limited benefit for preventing substance use.
The role of observational data in monitoring trends in antiretroviral treatment and HIV disease stage
Journal of Clinical Virology - Tập 26 - Trang 209-222 - 2003
Kathy Petoumenos
Analysis on the hazardous jarosite added concrete
Construction and Building Materials - Tập 191 - Trang 253-259 - 2018
Priyansha Mehra, Sanjeev Kumar, Blessen Skariah Thomas, Ramesh Chandra Gupta
Nonlinear Interaction of Free Vibrations of Cylinder in Water Near a Plane Bottom
Journal of Fluids and Structures - Tập 9 - Trang 697-711 - 1995
P. Wilde
Maxwell’s demon and the second law of thermodynamics
Foundations of Physics Letters - Tập 10 - Trang 89-92 - 1997
Richard L. Liboff
An idealized, two-dimensional Maxwell demon is described which incorporates an irreversible process. The vertex of the device acts as a purely mechanical ‘trap door’. This idealized mechanism is found to generate a violation of the second law of thermodynamics. These results indicate that the second law of thermodynamics is not valid in general for idealized, irreversible systems.
Mortality and Survival of Procambarus clarkii Girard, 1852 upon Exposure to Different Insecticide Products
Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology - Tập 70 - Trang 0131-0137 - 2003
A. Jiménez, E. Cano, M. E. Ocete
Investigation of characterization and biofouling properties of PES membrane containing selenium and copper nanoparticles
Journal of Membrane Science - Tập 437 - Trang 216-226 - 2013
Nuri Akar, Berrin Asar, Nadir Dizge, Ismail Koyuncu
Seed extract of Thai Mucuna pruriens (L.) DC. var. pruriens enhances sexual performance and improves male reproductive damages in ethanol-induced rats
Journal of Ethnopharmacology - Tập 292 - Trang 115219 - 2022
Nareelak Tangsrisakda, Therachon Kamollerd, Chayakorn Taoto, Sudtida Bunsueb, Chadaporn Chaimontri, Pannawat Choowong-In, Natthapol Lapyuneyong, Alexander TH. Wu, Wipawee Thukhammee, Jintanaporn Wattanathorn, Supatcharee Arun, Tarinee Sawatpanich, Sitthichai Iamsaard
Nonsteroidal Anti-Inflammatory drugs and cardiovascular risk
Journal of the American College of Cardiology - Tập 43 - Trang 519-525 - 2004
Patricia A Howard, Patrice Delafontaine
The use of opioids in children receiving intrathecal baclofen therapy
Child's Nervous System - Tập 35 - Trang 1213-1218 - 2019
Giuliana Rizzo, Leonardo Bussolin, Lorenzo Genitori, Anna Zicca, Andrea Messeri, Matteo Lenge, Flavio Giordano
We hypothesized that children on chronic intrathecal baclofen therapy (ITB) may require less analgesics for postoperative pain control and are at higher risk of developing opioid-induced respiratory depression postoperatively. The aims of this study are to review children on chronic intrathecal baclofen therapy receiving opioids after major surgery and to determine the incidence complications in this population. We conducted a retrospective cohort study comparing 13 children on ITB, who underwent posterior spinal fusion surgery, to 17 children with spina bifida that received the same surgery. On postoperative day 0 (POD 0), four children (40%) had respiratory depression in the baclofen group compared to none in the control group. Desaturation was significantly more frequent in children in the ITB group compared to those of the control group on POD 0; oversedation was recorded in 8 (80%) children in the baclofen group vs. 3 (17.6%) in the control group. Desaturation, respiratory depression, and oversedation were significantly more frequent on POD 0 in children in the baclofen group compared with children in the control group. The findings of the current study suggest that children on chronic intrathecal baclofen therapy require lesser amounts of opioids for postoperative pain control and are at a greater risk of developing postoperative respiratory depression and excessive sedation compared to patients without baclofen therapy.
Tổng số: 3,972,474   
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 397248