Phẫu thuật mổ mở là gì? Các công bố khoa học về Phẫu thuật mổ mở

Phẫu thuật mổ mở là phương pháp điều trị y tế trong đó một phần của cơ thể bị mở ra thông qua một cắt nhỏ hoặc một cắt lớn để tiến hành thủ thuật. Trong quá trình này, bác sĩ có thể thay đổi, loại bỏ, hoặc sửa chữa cơ, mô, hoặc các bộ phận nội tạng bên trong cơ thể. Điều này thường được thực hiện khi các phương pháp khác không hiệu quả để chữa trị bệnh hoặc điều trị.
Phẫu thuật mổ mở là một phương pháp điều trị y tế truyền thống trong đó bác sĩ tiến hành một cắt vào da và mô cơ bên ngoài để tiếp cận các bộ phận bên trong cơ thể. Quy mô và độ lớn của cắt có thể thay đổi tùy thuộc vào phạm vi và phức tạp của cuộc phẫu thuật cần thực hiện.

Trong quá trình mổ mở, bác sĩ sử dụng các dụng cụ phẫu thuật như dao, kéo, và mổ để cắt qua da và mô dưới da. Sau đó, bác sĩ tiếp cận và xử lý các bộ phận bên trong cơ thể như cơ, mạch máu, tổ chức, và các bộ phận nội tạng.

Các phẫu thuật mổ mở thông thường được thực hiện trong môi trường bệnh viện và được áp dụng trong nhiều lĩnh vực y tế như phẫu thuật tim mạch, phẫu thuật thông tiểu tiện, phẫu thuật ung thư, cấy ghép cơ, xương, và nhiều loại phẫu thuật nội khoa khác.

Phần lớn các phẫu thuật mổ mở yêu cầu giai đoạn phục hồi dài và thời gian nghỉ dưỡng hàng ngày để cho cơ thể hồi phục. Do đó, các phương pháp phẫu thuật không xâm lấn và hạn chế cắt nhỏ hơn, như phẫu thuật học cầm tay thông qua các ống nội soi, đang được phát triển để giảm thiểu sự xâm lấn và giảm thời gian phục hồi.
Trong phẫu thuật mổ mở, bước đầu tiên là chuẩn bị bệnh nhân trước quá trình phẫu thuật. Bệnh nhân sẽ được thực hiện các xét nghiệm và kiểm tra y tế để đảm bảo an toàn trong suốt quá trình phẫu thuật.

Khi bước vào phòng mổ, bệnh nhân sẽ được tiêm thuốc gây mê để đảm bảo sự mất cảm giác trong suốt quá trình phẫu thuật. Ngoài ra, có thể được sử dụng thuốc giảm đau hoặc thuốc chống loét dạ dày để đảm bảo thoải mái cho bệnh nhân.

Sau khi bệnh nhân đã được gây mê, bác sĩ thực hiện một cắt trên da và mô dưới da để tiếp cận các bộ phận bên trong cơ thể. Cắt này có thể là một cắt ngang, dọc, hoặc theo hình dạng giống chữ U, tùy thuộc vào tùy trạng và vị trí của vùng bạn cần tiếp cận.

Khi đã tiếp cận được phạm vi cần thiết, bác sĩ sẽ làm việc để điều chỉnh, loại bỏ, hoặc sửa chữa các bộ phận bên trong cơ thể. Điều này có thể bao gồm cắt, nối lại, hoặc điều chỉnh các cơ, mạch máu, tổ chức, dây chằng và các bộ phận nội tạng như tim, ruột, gan, thận, v.v.

Khi quá trình phẫu thuật hoàn tất, bác sĩ sẽ khâu lại cắt trên da bằng sợi hoặc kim khâu. Có thể sử dụng các kỹ thuật khác nhau để khâu vết cắt, như khâu dày, khâu chỉ điểm, hoặc dùng keo dính da.

Sau khi khâu, bệnh nhân sẽ được chuyển sang phòng hồi tỉnh để giám sát tiếp theo. Thời gian nghỉ dưỡng sau phẫu thuật mổ mở thường kéo dài từ vài ngày đến vài tuần, tùy thuộc vào loại phẫu thuật và quá trình khám phục hồi của bệnh nhân.

Phẫu thuật mổ mở vẫn là một phương pháp quan trọng trong y học và thường được áp dụng trong các trường hợp cần tiếp cận và làm việc trực tiếp trên các bộ phận bên trong cơ thể.

Danh sách công bố khoa học về chủ đề "phẫu thuật mổ mở":

Novel bacterial biofilm consortia that degrade and detoxify the carcinogenic diazo dye Congo red
Archives of Microbiology - - Trang 643-654 - 2020
Md. Manjurul Haque, Md. Amdadul Haque, Md Khaled Mosharaf, Polash Kisku Marcus
Free-living planktonic single bacterial strain can decolorize Congo red (CR) but often produces the carcinogenic, mutagenic and genotoxic aromatic amines. Planktonic single and bacterial consortia are more susceptible to toxic pollutants than their biofilm counterparts. In the present study, four biofilm consortia (C1 = Vitreoscilla sp. ENSG301, Acinetobacter lwoffii ENSG302, Klebsiella pneumoniae ENSG303 and Pseudomonas fluorescens ENSG304, C2 = Escherichia coli ENSD101, Enterobacter asburiae ENSD102 and E. ludwigii ENSH201, C3 = E. asburiae ENSD102, Vitreoscilla sp. ENSG301 and Bacillus thuringiensis ENSW401, and C4 = E. coli ENSD101, E. ludwigii ENSH201 and B. thuringiensis ENSW401) were prepared and assessed for bioremediation of CR. All these biofilm consortia remarkably decolorized (96.9 to 99.5%) the CR (100 mg/L) in static condition within 72 h incubation at 28 °C. These consortia also synthesized significantly more intracellular azoreductase and laccase enzyme than extracellular of these enzymes. UV–Vis spectral analysis revealed that the major peak at 478 nm wavelength of CR was completely disappeared. FTIR analysis showed several major peaks along with azo bonds are completely or partly disappeared, deformed or widened. Chemical oxygen demand was reduced by 86.4, 85.5, 87.0 and 86.2% by C1, C2, C3 and C4, respectively. Accordingly, biodegraded metabolites of CR by different biofilm consortia did not inhibit the germination of wheat seeds and bacterial growth. Thus, these biofilm consortia can be applied in bioremediation of wastewater containing CR for safe disposal into the environment. To our knowledge, this is the first report on degradation and detoxification of aqueous solution containing CR by bacterial biofilm consortia.
Use of Technology for Educating Melanoma Patients
Journal of Cancer Education - - Trang 445-450 - 2010
Nicole Marble, Lois J. Loescher, Kyung Hee Lim, Heather Hiscox
We evaluated the feasibility of using technology for melanoma patient education in a clinic setting. We assessed technology skill level and preferences for education. Data were collected using an adapted version of the Use of Technology Survey. Most participants owned a computer and DVD player and were skilled in the use of these devices, along with Internet and e-mail. Participants preferred the option of using in-clinic and at-home technology versus in-clinic only use. Computer and DVD applications were preferred because they were familiar and convenient. Using technology for patient education intervention is a viable option; however, patients’ skill level and preferences for technology should be considered.
Control of electromagnetically induced transparency and Fano resonances in a hybrid optomechanical system
European Physical Journal D - - Trang 1-9 - 2019
Kamran Ullah
We study the control of electromagnetically induced transparency and Fano resonances in a hybrid optomechanical system based on Bose-Einstein condensate trapped inside a high finesse Fabry Pérot cavity coupled with two charged nanomechanical resonators. The system is driven by a pump field and probed by a probe field. The nanomechanical resonators are connected to an external bias voltage V1(−V2) and generated electrostatic Coulomb coupling gc. In this study, we show that the electromagnetically induced transparency can be controlled by the s-wave scattering frequency ωsw as well as by the coupling frequencies of the system. Further, studying the effect of Bogoliubov mode, the transparency window splits from double to triple windows. At strong atom-atom interaction, we explain the asymmetric windows’ and explain their physical understanding.
Selection of alkali polymolybdates as fluxes for crystallization of double molybdates of alkali metals, zirconium or hafnium, revisited crystal structures of K2Mo2O7, K2Mo3O10, Rb2Mo3O10 and ionic conductivity of A2Mo2O7 and A2Mo3O10 (A = K, Rb, Cs)
Journal of Physics and Chemistry of Solids - - Trang 110054 - 2021
Evgeniya S. Zolotova, Sergey F. Solodovnikov, Zoya A. Solodovnikova, Vasiliy N. Yudin, Nikolai F. Uvarov, Aleksandr S. Sukhikh
Psychosomatic Manifestations of Gastrointestinal Disorders
Medical Clinics of North America - - Trang 877-888 - 1942
Stephen P. Jewett
EMG as a key tool to assess motor lateralization and hand reaction time asymmetries
Journal of Neuroscience Methods - - Trang 85-89 - 2009
Benedicte Ballanger, Philippe Boulinguez
Topochemistry, optical anisotropy and FT-IR microspectroscopy of the cocoon of Lithurgus chrysurus (Hymenoptera, Megachilidae)
Micron - - Trang 87-96 - 2016
Maria Luiza S. Mello, Eli Heber M. dos Anjos, Benedicto de Campos Vidal, Jerome G. Rozen
Dose analysis of nearby residents and workers due to the emission accident of gaseous radioactive material at the spent resin mixture treatment facility
Nuclear Engineering and Technology - - Trang 4543-4553 - 2023
Jaehoon Byun, Seungbin Yoon, Hee Reyoung Kim
Hyperfine field systematics of nonmagnetic ions in ferromagnetic alloys
Journal of Magnetism and Magnetic Materials - - Trang 99-111 - 1978
P. Jena
Deviations of a uniaxial gyro stabilizer on an oscillating base
International Applied Mechanics - - Trang 864-866 - 1976
G. A. Dzhagarov
Tổng số: 2,327,438   
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 232744