Chỉ số khối cơ thể là gì? Các công bố khoa học về Chỉ số khối cơ thể

Chỉ số khối cơ thể (Body Mass Index - BMI) là một công cụ được sử dụng để đánh giá mức độ chịu cân của một người dựa trên chiều cao và cân nặng của họ. BMI được tính bằng cách chia cân nặng (theo kg) của một người cho bình phương chiều cao (theo mét). Công thức chung để tính BMI là: BMI = cân nặng (kg) / (chiều cao (m) x chiều cao (m)). Sau đó, kết quả được so sánh với các mức đánh giá như: gầy, bình thường, thừa cân, béo phì để xác định công thức cần thiết. BMI có thể ước tính mức độ rủi ro về sức khỏe liên quan đến cân nặng, nhưng nó không phản ánh một số yếu tố như cơ địa, lượng mỡ trong cơ thể và phân bố mỡ.
BMI được sử dụng như một phép đo đơn giản để đánh giá mức độ chịu cân của một người. Nó được áp dụng cho cả nam và nữ, tuy nhiên, điều này có thể không phản ánh đúng một số trường hợp, chẳng hạn như cho những người già, phụ nữ mang thai, người tập thể dục rèn luyện cơ bắp nhiều, và người cao tuổi.

Dựa vào giá trị BMI, người ta thường chia nhận xét về mức độ chịu cân của một người như sau:

- BMI dưới 18,5: Gầy. Người có chỉ số này có nguy cơ thấp hơn bị một số vấn đề sức khỏe, chẳng hạn như suy dinh dưỡng và yếu sinh lý.

- BMI từ 18,5 đến 24,9: Bình thường. Đây được coi là mức BMI lý tưởng, với nguy cơ thấp hơn để phát triển một số vấn đề sức khỏe.

- BMI từ 25 đến 29,9: Thừa cân. Mức độ này có nguy cơ cao hơn cho tiểu đường, bệnh tim mạch, và một số căn bệnh khác.

- BMI từ 30 trở lên: Béo phì. Người có chỉ số BMI này có nguy cơ cao hơn cho các vấn đề sức khỏe nghiêm trọng, chẳng hạn như bệnh tim mạch, tiểu đường type 2, và một số loại ung thư.

Tuy nhiên, cần lưu ý rằng BMI là chỉ số đánh giá tổng quát và có thể cho kết quả không chính xác trong một số trường hợp đặc biệt. Vì vậy, cần phải kết hợp với việc đánh giá sự phân bố mỡ cơ thể và yếu tố khác để có một đánh giá toàn diện về sức khỏe của một người.
BMI được tính toán bằng cách chia cân nặng của một người cho bình phương chiều cao của họ. Công thức chung để tính BMI là:

BMI = cân nặng (kg) / (chiều cao (m) x chiều cao (m))

Giá trị BMI cho thấy mức độ chịu cân của một người, nhưng không cho biết về phân bố mỡ cơ thể hay tỷ lệ cơ và mỡ. Các mức đánh giá thông thường dựa trên BMI được sử dụng là:

- Gầy: BMI dưới 18,5
- Bình thường: BMI từ 18,5 đến 24,9
- Thừa cân: BMI từ 25 đến 29,9
- Béo phì: BMI từ 30 trở lên

Tuy nhiên, các mức đánh giá này có thể có một số hạn chế. Ví dụ, một người có cân nặng cao có thể có BMI cao, nhưng nó có thể là do lượng cơ bắp nhiều hơn mà không phải do mỡ cơ thể. Mặt khác, một người có cân nặng bình thường có thể có tỷ lệ mỡ cơ thể cao hơn, nhưng sẽ bị đánh giá sai lầm bởi chỉ số BMI.

Do đó, trong một số trường hợp, các phép đo khác như phân tích thành phần cơ thể (body composition analysis) và đo kích thước vòng eo, vòng bắp tay, vòng đùi... có thể được sử dụng để biết rõ hơn về tình trạng sức khỏe của một người và phân loại theo mức độ mỡ cơ thể và tỷ lệ cơ bắp.

Danh sách công bố khoa học về chủ đề "chỉ số khối cơ thể":

Hoe meer hoe leuker
Huisarts en Wetenschap - Tập 50 Số 6 - Trang 398-398 - 2007
,
Bijna twintigduizend Canadese huisartsen vulden een vragenlijst in waarin gevraagd werd naar de verrichtingen die ze uitvoerden en naar de tevredenheid met het werk. Dertig procent was erg tevreden, maar dat varieerde met de variatie aan verrichtingen: van de groep die minder dan 5 verschillende verrichtingen uitvoerde
Microcalorimetry coupled with chemometric techniques for toxicity evaluation of Radix Aconiti Lateralis Preparata (Fuzi) and its processed products on Escherichia coli
Applied Microbiology and Biotechnology - Tập 98 - Trang 437-444 - 2013
Yanling Zhao, Jiabo Wang, Xiaojiao Sun, Lei Jia, Jianyu Li, Limei Shan, Ruisheng Li, Honghong Liu, Ruilin Wang, Xueai Song, Yonggang Li, Xiaohe Xiao
As a widely used traditional Chinese medicine (TCM), Radix Aconiti Lateralis Preparata (Fuzi) is not only efficacious but also poisonous. Its toxicity and processed products should be taken into account and effectively evaluated. In this study, a non-invasive and non-destructive microcalorimetric method was employed to evaluate and compare the toxicity of Fuzi and its three processed products including Yanfupian, Heifupian, and Danfupian on Escherichia coli (E. coli). Some important metabolic information, such as the power–time curves and some quantitative thermokinetic parameters including growth rate constant k, heat output power P, inhibitory ratio I, and half inhibitory concentration IC50, of E. coli growth affected by various concentrations of Fuzi and its processed products were obtained. Combined with chemometric techniques including multivariate analysis of variance and principal component analysis on this information, it could be seen that Fuzi and its processed products could be distinguished according to their toxic effects on E. coli. The IC50 values of 14.6 mg/mL for Fuzi, 59.2 mg/mL for Yanfupian, 118.3 mg/mL for Heifupian, and 182.7 mg/mL for Danfupian illustrated that the sequence of toxicity on E. coli was Fuzi > Yanfupian > Heifupian > Danfupian. This study provided a useful method and idea of the combination of microcalorimetry and chemometrics for studying the toxic effects of TCMs and other substances.
Medicinal herbs and phytochemicals to combat pathogens in aquaculture
Aquaculture International - Tập 30 Số 3 - Trang 1239-1259 - 2022
Li, Mengmeng, Wei, Dongdong, Huang, Shuaishuai, Huang, Lin, Xu, Fengqiao, Yu, Qing, Liu, Mingzhu, Li, Pengfei
The global production of aquaculture has grown rapidly and is dominated by China, Vietnam, and other East Asian countries. The use of antibiotics is widespread in the aquaculture industry but has been slowly decreasing as the benefits of medicinal herbs become clear. Various medicinal herbs are known to have excellent properties, such as antiviral, antibacterial, and antifungal activity; hormonal balancing; and physiological support (immune and digestive systems). The aim of this paper is to review the latest scientific information on the application of medicinal herbs in different aquaculture sectors, including marine, freshwater and crustacean culture, and the potential problems and recommendations for the application of medicinal herbs in aquaculture, to provide clues for the development of medicinal herbs for epidemic disease resistance of aquaculture industry in the future.
Theoretical study of the flow field inside a hydrocyclone with vortex finder diameter greater than that of apex opening—II. Turbulent case
Flow, Turbulence and Combustion - Tập 36 Số 3 - Trang 213-225 - 1980
Bhattacharyya, P.
As in the laminar case (see previous paper), the axi-symmetric turbulent boundary layers have been studied inside a hydrocyclone having overflow diameter greater than that of underflow. This type of hydrocyclone is generally used in practical applications. Calculating total flux through the boundary layers, formed on the conical surface and under the roof of the hydrocyclone, a mathematical model of the flow field has been obtained which agrees very well with previous experimental findings.
Trace element geochemistry of spodumene megacrystals: A combined portable-XRF and micro-XRF study
Chemical Geology - Tập 621 - Trang 121371 - 2023
Mona-Liza C. Sirbescu, Krys Doran, Victoria A. Konieczka, Clara J. Brennan, Nigel M. Kelly, Tina Hill, Jonathan Knapp, James J. Student
Thermodynamic study of the CsOH(s,l) vaporization by high temperature mass spectrometry
The Journal of Chemical Thermodynamics - Tập 40 - Trang 401-416 - 2008
F.Z. Roki, C. Chatillon, M.N. Ohnet, D. Jacquemain
Study on Eating and Life Habits to Romanian Students of 10-11 Years Old
Procedia - Social and Behavioral Sciences - Tập 117 - Trang 690-694 - 2014
Elena Buhociu, Lygia Alexandrescu, Iuliana Paşol
Administration of ACTH to suckling rats results in hyperkinetic behavior
Brain and Development - Tập 8 - Trang 575-579 - 1986
Tatsuro Izumi, Yukio Fukuyama, Teruko Nomoto, Nobumasa Kato
Tổng số: 3,649,523   
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 364953