Hibiscus sabdariffa là gì? Các công bố khoa học về Hibiscus sabdariffa

Hibiscus sabdariffa là loại cây hồng môn thuộc họ Malvaceae, được trồng chủ yếu vì có hoa đẹp và quả được sử dụng như một nguyên liệu trong các món ăn và thức uống. Nó còn được gọi là cây bụp giấm, trong khi tên thông thường khác của nó bao gồm Roselle và sorrel. Quả của Hibiscus sabdariffa có vị chua và hương thơm đặc trưng, thường được sử dụng để làm nước ép, nước giải khát, trà và mứt. Ngoài ra, các phần khác của cây, bao gồm lá và hoa, cũng có thể được sử dụng trong công thức nấu ăn và làm đẹp.
Hibiscus sabdariffa, còn được gọi là Roselle hay sorrel, là một loại cây thân thảo bản địa của châu Phi, nhưng nó hiện đang được trồng rộng rãi trên khắp thế giới. Cây có thể cao từ 2 đến 2,5 mét và có lá hình trái tim màu xanh mạ.

Quả của Hibiscus sabdariffa được sử dụng rộng rãi trong ẩm thực và thức uống. Chúng có màu đỏ tươi và vị chua ngọt. Quả có vị chua tự nhiên do axit citric và axit malic có trong nó. Chúng thường được sử dụng để làm nước giải khát, nước ép, sinh tố, trà và mứt. Nước ép hibiscus thường được pha loãng và được thêm đường hoặc mật ong để làm nước uống ngon hơn. Trà hibiscus thường được pha từ các hoa khô hoặc lá tươi của cây.

Người ta tin rằng Hibiscus sabdariffa có nhiều lợi ích sức khỏe. Với nồng độ cao các hợp chất chống oxy hóa, chúng có thể giúp ngăn chặn và giảm thiểu tác động gây hại của các gốc tự do. Ngoài ra, nghiên cứu đã chỉ ra rằng chúng có thể giảm tăng huyết áp và mức đường trong máu, cải thiện chức năng gan và hỗ trợ quá trình tiêu hóa.

Ngoài quả, các phần khác của cây Hibiscus sabdariffa cũng có thể được sử dụng. Ví dụ, lá của cây có thể được sử dụng như một loại rau chứa nhiều chất chống oxi hoá, vitamin và khoáng chất. Hoa cũng thường được sử dụng làm thành phần trang trí hay pha trà.

Tóm lại, Hibiscus sabdariffa là một loại cây có quả và hoa được sử dụng rộng rãi trong ẩm thực và thức uống. Nó cung cấp không chỉ một hương vị thơm ngon mà còn nhiều lợi ích sức khỏe cho người sử dụng.
Hibiscus sabdariffa là loại cây hồng môn có nguồn gốc từ châu Phi và châu Á, nhưng hiện nay đã được trồng rộng rãi trên khắp thế giới. Cây này có thể cao từ 2-3 mét và có thân thẳng, mọc thành bụi hoặc cây có thân gỗ nhẹ.

Hoa của Hibiscus sabdariffa lớn, có màu hồng đậm hoặc đỏ tươi. Chúng mọc đơn lẻ hoặc thành các bông hoa nhỏ tạo thành chùm. Hoa có thể được sử dụng để trang trí nhiều món ăn và thức uống.

Quả của Hibiscus sabdariffa là phần quan trọng và được sử dụng rộng rãi. Chúng tạo thành các cái bọc ngoài màu đỏ tươi, và các lá mỏng bên trong có màu đỏ sẫm. Quả có hương thơm đặc trưng và vị chua nhẹ.

Quả của Hibiscus sabdariffa được sử dụng để sản xuất nước giải khát, nước ép và trà. Chúng thường được sấy khô hoặc chế biến thành đường hoặc mứt. Nước ép hibiscus có màu đỏ đẹp và vị chua tươi mát, thích hợp để làm nước uống giải khát. Trà hibiscus có màu đỏ đậm và có vị chua hấp dẫn, và thường được pha từ các hoa khô của cây.

Hibiscus sabdariffa cũng được xem là một loại thảo dược có nhiều lợi ích sức khỏe. Các hoạt chất chính có trong quả là axit hibiscic, axit citric, axit malic và flavonoid. Chúng có tính chất chống vi khuẩn, chống viêm, chống oxy hóa, giúp giảm mức đường huyết và huyết áp, hỗ trợ tim mạch và hỗ trợ tiêu hóa.

Ngoài các thành phần quả, lá của Hibiscus sabdariffa cũng được sử dụng làm thức ăn. Chúng có vị chua nhẹ và thường được dùng trong các món canh, salad và món ăn chay. Lá cũng có các chất chống oxy hóa, vitamin và khoáng chất.

Hibiscus sabdariffa là một cây hữu ích với quả và lá có nhiều công dụng trong ẩm thực, thức uống và y học. Chúng không chỉ mang lại hương vị và sự tươi mát mà còn có lợi ích sức khỏe hàng đầu.

Danh sách công bố khoa học về chủ đề "hibiscus sabdariffa":

Farmer preferences and legume intensification for low nutrient environments
Plant and Soil - Tập 245 - Trang 181-192 - 2002
S.S. Snapp, S.N. Silim
Improved varieties of legumes adapted to nutrient deficiency have the potential to improve food security for the poorest farmers. Tolerant varieties could be an inexpensive and biologically smart technology that improves soils while minimizing fertilizer costs. Yet other technologies that improve productivity and appear to be biologically sound have been rejected by farmers. To translate benefits to smallholder farmers, research on low-nutrient tolerant genes and crop improvement must keep farmer preferences and belief systems in the forefront. We review farmer participatory research on legume-intensification and soil fertility management options for smallholder farmers in Africa, including recent results from our work in Malawi and Kenya. We suggest that indeterminate, long-duration legumes are the best bet for producing high quality residues, compared to short-duration and determinate genotypes. This may be due to a long period of time to biologically fix nitrogen, acquire nutrients, photosynthesize and grain fill. Also, the indeterminate nature of long-duration varieties facilitates recovery from intermittent stresses such as drought or pest pressure. However, indeterminate growth habit is also associated with late maturity, moderate yield potential and high labour demand. These traits are not necessarily compatible with smallholder criteria for acceptable varieties. Malawi women farmers, for example, prioritized early maturity and low-labour requirement, as well as yield potential. To address complex farmer requirements, we suggest the purposeful combination of species with different growth habits; e.g. deep-rooted indeterminate long-duration pigeonpea interplanted with short-duration soyabean and groudnut varieties. On-farm trials in Malawi indicate that calorie production can be increased by 30% through pigeonpea-intensified systems. Farmers consistently indicate strong interest in these systems. In Kenya, a 55% yield increase was observed for a doubled-up pigeonpea system (a double row of pigeonpea intercropped with three maize rows) compared to traditional, low density intercrops. However, the need for improved pigeonpea varieties with high intercrop suitability, including reduced early branching, was highlighted by a farmer preference study in the same area. These examples illustrate the potential for participatory research methodologies to drive biophysical research in farmer-acceptable directions.
Analysis of the structural forms of α-amylase present in chicken (Gallus domesticus) pancreatic duct juice and intestinal lumen
Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Comparative Biochemistry - Tập 53 - Trang 61-66 - 1976
L.M. Lehrner, G.M. Malacinski
MELANOCYTE-STIMULATING HORMONE AND PARKINSONISM
Lancet, The - Tập 301 - Trang 463-465 - 1973
Sam Shuster, A.J Thody, S.K Goolamali, J.L Burton, N Plummer, D Bates
A high-yield vacuum-evaporation-based R2R-compatible fabrication route for organic electronic circuits
Organic Electronics - Tập 15 - Trang 1493-1502 - 2014
Eifion R. Patchett, Aled Williams, Ziqian Ding, Gamal Abbas, Hazel E. Assender, John J. Morrison, Stephen G. Yeates, D. Martin Taylor
A family of dispersed repeats in the genome of Vicia faba: structure, chromosomal organization, redundancy modulation, and evolution
Chromosoma - Tập 108 - Trang 317-324 - 1999
M. Frediani, M. T. Gelati, F. Maggini, I. Galasso, S. Minelli, M. Ceccarelli, P. G. Cionini
A family of repeated DNA sequences of about 1200 bp in length and bordered by well-conserved, 18 bp inverted repeats (VfB family) was found in the nuclear genome of Vicia faba. The structure, chromosomal organization, redundancy modulation and evolution of these sequences were investigated. They are enriched in A+T base pairs (about 40% G+C) and lack any obvious internally repeated motif. A 64%–73% nucleotide sequence identity was found when pairwise comparisons between VfB sequences were carried out (average 69%). Direct repeats were not found to flank the inverted repeats that border these DNA sequences. The results obtained by hybridizing VfB repeats to Southern blots of V. faba genomic DNA digested with EcoRI indicated that these DNA elements are interspersed in the genome. The appearance of bands in these Southern blots and comparison of the structure of the sequences that flank different VfB elements showed that these repeats might be part of other, longer repeated DNA sequences. A high degree of dispersion throughout the genome was confirmed by cytological hybridization, which showed VfB sequences to be scattered along the length of all chromosomes and to be absent or rare only at heterochromatic chromosomal regions. These sequences contribute to intraspecific alterations of genomic size. Indeed, dot-blot hybridizations proved that their redundancy, which is positively correlated with the overall amount of nuclear DNA in each accession, varies between V. faba land races (27×103–230×103 copies per 1C DNA). Southern blot hybridization of VfB repeats to restriction endonuclease-digested genomic DNAs of V. faba, V. narbonensis, V. sativa, Phaseolus coccineus, Populus deltoides, and Triticum durum revealed nucleotide sequence homology of these DNA elements, whatever the stringency conditions, only to the DNAs of Vicia species, and to a reduced extent to the DNAs of V. narbonensis and V. sativa compared with that of V. faba. It is concluded that VfB repeats might be descended from mobile DNA elements and contribute to change genomic size and organization during evolution.
Metodologías docentes en la enseñanza de la radiología pregrado
Radiología - - 2023
J.D. Aquerreta Beola, L. Arbea Moreno
Resistance training prevents dynamics and mitochondrial respiratory dysfunction in vastus lateralis muscle of ovariectomized rats
Experimental Gerontology - Tập 173 - Trang 112081 - 2023
Cecília Tardivo Marin, Anderson Diogo de Souza Lino, Iara Dinik Santos Avelar, Marina Rodrigues Barbosa, Gabriel Carlos Goulart Scarlato, Diego Felipe Cavalini, Fábio Tamanini, André Vessoni Alexandrino, Anibal Eugênio Vercesi, Gilberto Eiji Shiguemoto
Urine can speed up the re-epithelialization process of prostatic urethra wounds by promoting the proliferation and migration of prostate epithelial cells
International Urology and Nephrology - Tập 51 - Trang 9-15 - 2018
Lixin Wang, Ying Cao, Ye Tian, Guangheng Luo, Xiushu Yang, Zhaolin Sun
The present study aimed to investigate the influence of urine on re-epithelialization in canine prostatic urethra after prostatectomy and explore possible causes. We established two groups of prostatic canine models. The first group contained urine that canines underwent the surgery by two-micron laser resection of the prostate-tangerine technique (TmLRP-TT), and no transurethral catheter was required. The second group was without urine that canines accepted the surgery by TmLRP-TT add ureter skin ostomy urine bypass. Histopathology of re-epithelialization of repair in trauma in canine prostatic urethra was observed by hematoxylin and eosin (HE) staining, and immunochemistry was used to determine the expression of transforming growth factor-β1 (TGF-β1). Human prostate epithelial line (BPH-1) cells were cultured with or without urine and the abilities of proliferation and migration were tested by CCK-8 and transwell assays, respectively. The histology displayed that there was distinct proliferation of prostatic cell under the wound after 3 days, re-epithelialization began after 9 days, and finished after 28 days at urine group. The TGF-β1 like-IR in prostatic epithelium cells and fibroblast cells under the wound at urine group were strikingly increased as compared with the cells at no urine group after 3, 9, and 11 days, respectively (p < 0.05). In CCK-8 and Transwell assays, an increase of cells’ proliferation and migration was detected in urine culture group compared with no urine culture group (p < 0.05). Urine may speed up the re-epithelialization process for prostatic urethra wounds by promoting proliferation and migration of prostate epithelial cells.
A novel hyperbranched aromatic polyamide containing bithiazole: Synthesis, metal complexation and magnetic properties
Science China Chemistry - Tập 54 - Trang 320-325 - 2011
NengWen Ding, WeiHong Lin, WeiLin Sun, ZhiQuan Shen
Based on the polycondensation of bifunctional 2,2′-diamino-4, 4′-bithiazole(DABT) and trifunctional 1,3,5-benzenetricarbonyl trichloride (BTC), a novel hyperbranched aromatic polyamide PBD was synthesized with excellent solubility and good thermal stability. The structure of the polymer was confirmed by FT-IR and 1H NMR spectrum. The calculated degree of branching of our product was 52%. By exploring the influence of several different solvent systems, the yield of the polymer increased in the solvent system of DMAc/LiCl. Two kinds of metal complexes were obtained by chelation of the polyamide with Cu2+ and Ni2+, and the metal contents of the complexes were determined by complexometric titration. The magnetic behaviors of the complexes were examined as a function of magnetic field strength at 5 K, and as a function of temperature (5–300 K) at a magnetic field strength of 2.4 × 106 A/m. The results indicated that the complexes were soft ferromagnetic materials with Curie-Weiss temperature at 102 K and 53 K, respectively.
Feedlot performance and rumen morphometrics of Nellore cattle adapted to high-concentrate diets over periods of 6, 9, 14 and 21 days
Animal - Tập 14 - Trang 2298-2307 - 2020
D.D. Estevam, I.C. Pereira, A.L.N. Rigueiro, A. Perdigão, C.F. da Costa, R.A. Rizzieri, M.C.S. Pereira, C.L. Martins, D.D. Millen, M.D.B. Arrigoni
Tổng số: 3,648,283   
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 364829