Mạng xã hội là gì? Các công bố khoa học về Mạng xã hội

Mạng xã hội là một nền tảng trực tuyến hoặc ứng dụng mà cho phép người dùng tạo ra và chia sẻ nội dung, kết nối và tương tác với nhau thông qua một giao diện trực quan và dễ sử dụng. Các mạng xã hội cho phép người dùng tạo hồ sơ cá nhân, kết bạn, trò chuyện, chia sẻ thông tin, hình ảnh, video và các nội dung khác. Một số mạng xã hội nổi tiếng hiện nay bao gồm Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, và Snapchat.
Mạng xã hội đã trở thành một phần không thể thiếu trong cuộc sống hiện đại. Chúng cho phép người dùng tạo và quản lý hồ sơ cá nhân, kết nối và tương tác với bạn bè, gia đình và người khác thông qua các trang cá nhân hoặc bảng tin chung.

Trên mạng xã hội, người dùng có thể chia sẻ nội dung cá nhân, như thông tin về cuộc sống, sự kiện, suy nghĩ, ý kiến, hình ảnh và video. Người dùng cũng có thể theo dõi và tương tác với nội dung của người khác bằng cách like, comment và chia sẻ.

Mạng xã hội cũng cho phép người dùng kết nối với những người có quan tâm hay sở thích chung. Người dùng có thể tìm kiếm và kết bạn với những người muốn kết nối, và từ đó xây dựng một mạng lưới quen biết rộng hơn. Điều này mang lại cơ hội giao lưu, trao đổi thông tin và kiến thức, tìm kiếm hỗ trợ và gặp gỡ những người mới.

Một số dạng cá nhân phổ biến trên mạng xã hội bao gồm trang cá nhân (profiles), nhóm (groups), trang doanh nghiệp (business pages) và diễn đàn (forums). Mỗi dạng này đáp ứng nhu cầu kết nối và tương tác của người dùng từ các khía cạnh khác nhau.

Tuy nhiên, mạng xã hội cũng có những vấn đề bất lợi. Một số nguy cơ bao gồm việc vi phạm quyền riêng tư, lạm dụng thông tin cá nhân, tác động tiêu cực đến tâm lý và sức khỏe của người dùng, và lây lan thông tin sai lệch hoặc tin đồn. Việc sử dụng mạng xã hội cần được thực hiện cẩn thận và có ý thức để tránh những rủi ro này.
Mạng xã hội đã phát triển đáng kể kể từ khi xuất hiện đầu tiên vào những năm 2000. Ban đầu, các mạng xã hội như Friendster và MySpace cho phép người dùng tạo trang cá nhân và kết nối với bạn bè. Tuy nhiên, phổ biến nhất và được sử dụng rộng rãi nhất ngày nay là Facebook.

Facebook, được thành lập vào năm 2004, đã trở thành mạng xã hội lớn nhất trên thế giới với hơn 2 tỷ người dùng. Trang web này cho phép người dùng tạo hồ sơ cá nhân, thêm bạn bè, chia sẻ trạng thái, hình ảnh, video và nhiều nội dung khác. Ngoài ra, Facebook cũng cho phép tạo ra và quản lý các nhóm với quyền riêng tư khác nhau và các trang doanh nghiệp để xây dựng mối quan hệ với khách hàng.

Instagram, thành lập vào năm 2010, chủ yếu tập trung vào chia sẻ hình ảnh và video. Nền tảng này trở nên rất phổ biến và thu hút đặc biệt sự quan tâm của giới trẻ. Người dùng có thể tạo hồ sơ, đăng ảnh và video lên tài khoản Instagram của mình, và tương tác với người dùng khác bằng cách theo dõi, like và comment.

Twitter, cũng thành lập vào năm 2006, là một mạng xã hội tập trung vào việc chia sẻ thông điệp ngắn (tweet). Người dùng có thể viết tweet có độ dài tối đa 280 ký tự để chia sẻ suy nghĩ, thông tin, tin tức và nhiều nội dung khác. Twitter cho phép người dùng theo dõi và được theo dõi bởi những người khác, tạo ra một cộng đồng tương tác và chia sẻ thông tin nhanh chóng.

LinkedIn, mạng xã hội chuyên về mục đích chuyên nghiệp, được thành lập vào năm 2002. Các người dùng LinkedIn có thể tạo hồ sơ chuyên nghiệp, kết nối với những người khác trong cùng lĩnh vực, tìm việc làm và xây dựng mạng lưới chuyên nghiệp.

Mạng xã hội cũng đã mở ra một loạt các ứng dụng khác như Snapchat, TikTok, Pinterest và nhiều nền tảng khác, mỗi nền tảng đều có tính năng và mục đích riêng.

Trong khi mạng xã hội mang lại nhiều lợi ích như kết nối con người, truyền thông và chia sẻ thông tin, người dùng cần phải cẩn thận để bảo vệ quyền riêng tư và tương tác một cách an toàn trên mạng xã hội.

Danh sách công bố khoa học về chủ đề "mạng xã hội":

ITM delivers next-gen Power-to-Gas PEM electrolyser to RWE
Mark Allen Group - Tập 2015 Số 3 - 2015
Engineered mitochondrial production of monoterpenes in Saccharomyces cerevisiae
Metabolic Engineering - Tập 55 - Trang 76-84 - 2019
Danielle A. Yee, Anthony B. DeNicola, John M. Billingsley, Jenette G. Creso, Vidya Subrahmanyam, Yi Tang
Durability of hybrid clinch-bonded steel/aluminum joints in salt spray environment
The International Journal of Advanced Manufacturing Technology - Tập 87 - Trang 3137-3147 - 2016
L. Calabrese, G. Galtieri, C. Borsellino, G. Di Bella, E. Proverbio
In this work, hybrid aluminum alloy/steel joints by combining clinching and bonding processes were realized. Furthermore, we investigated how the presence of an adhesive interlayer can influence the performance of hybrid joints when exposed in salt spray environment up to 15 weeks of ageing. The durability of steel/aluminum joints is a well-known problem, in particular for steel-reinforced aluminum frames, in aggressive environmental conditions. The aluminum alloy/steel joints were made by interposing an adhesive layer (modified silane (MS) polymer) and clinching before the polymerization has taken place. A proper design of experiment has been carried out, followed by the ANOVA of the results. The experimental results of long-term ageing tests (ASTM B 117) evidenced that the corrosion degradation phenomena influenced significantly the mechanical performance of the hybrid joints. By comparison with the pure mechanical clinching joints, in the same configurations studied in a previous work, the shear load trends are similar. The presence of the flexible adhesive layer gave a significant advantage on resistance to a corrosive attack but little influences the mechanical strength.
HNK-1 marks earliest axonal outgrowth in Xenopus
Developmental Brain Research - Tập 50 - Trang 147-153 - 1989
Ruth H. Nordlander
CAMK2G is identified as a novel therapeutic target for myelofibrosis
Blood advances - Tập 6 - Trang 1585-1597 - 2022
Masashi Miyauchi, Ken Sasaki, Yuki Kagoya, Kazuki Taoka, Yosuke Masamoto, Sho Yamazaki, Shunya Arai, Hideaki Mizuno, Mineo Kurokawa
Abstract Although JAK1/2 inhibition is effective in alleviating symptoms of myelofibrosis (MF), it does not result in the eradication of MF clones, which can lead to inhibitor-resistant clones emerging during the treatment. Here, we established induced pluripotent stem cells (iPSCs) derived from MF patient samples (MF-iPSCs) harboring JAK2 V617F, CALR type 1, or CALR type 2 mutations. We demonstrated that these cells faithfully recapitulate the drug sensitivity of the disease. These cells were used for chemical screening, and calcium/calmodulin-dependent protein kinase 2 (CAMK2) was identified as a promising therapeutic target. MF model cells and mice induced by MPL W515L, another type of mutation recurrently detected in MF patients, were used to elucidate the therapeutic potential of CAMK2 inhibition. CAMK2 inhibition was effective against JAK2 inhibitor-sensitive and JAK2 inhibitor-resistant cells. Further research revealed CAMK2 γ subtype was important in MF model cells induced by MPL W515L. We showed that CAMK2G hetero knockout in the primary bone marrow cells expressing MPL W515L decreased colony-forming capacity. CAMK2G inhibition with berbamine, a CAMK2G inhibitor, significantly prolonged survival and reduced disease phenotypes, such as splenomegaly and leukocytosis in a MF mouse model induced by MPL W515L. We investigated the molecular mechanisms underlying the therapeutic effect of CAMK2G inhibition and found that CAMK2G is activated by MPL signaling in MF model cells and is an effector in the MPL-JAK2 signaling pathway in these cells. These results indicate CAMK2G plays an important role in MF, and CAMK2G inhibition may be a novel therapeutic strategy that overcomes resistance to JAK1/2 inhibition.
Ceramic composites as matrices and scaffolds for drug delivery in tissue engineering
Advanced Drug Delivery Reviews - Tập 59 - Trang 234-248 - 2007
W.J.E.M. Habraken, J.G.C. Wolke, J.A. Jansen
Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Virus (CCHFV): A Silent but Widespread Threat
Current Tropical Medicine Reports - Tập 8 - Trang 141-147 - 2021
Paul A. Kuehnert, Christopher P. Stefan, Catherine V. Badger, Keersten M. Ricks
This review is aimed at highlighting recent research and articles on the complicated relationship between virus, vector, and host and how biosurveillance at each level informs disease spread and risk. While human cases of CCHFV and tick identification in non-endemic areas in 2019–2020 were reported to sites such as ProMed, there is a gap in recent published literature on these and broader CCHFV surveillance efforts from the late 2010s. A review of the complex aspects of CCHFV maintenance in the environment coupled with high fatality rate and lack of vaccines and therapeutics warrants the need for a One-Health approach toward detection and increased biosurveillance programs for CCHFV.
Characteristics of gray matter morphological change in Parkinson’s disease patients with semantic abstract reasoning deficits
Neuroscience Letters - Tập 673 - Trang 85-91 - 2018
Li Wang, Kun Nie, Xin Zhao, Shujun Feng, Sifen Xie, Xuetao He, Guixian Ma, Limin Wang, Zhiheng Huang, Biao Huang, Yuhu Zhang, Lijuan Wang
Experimental study of water-based CuO nanofluid flow in heat pipe solar collector
Journal of Thermal Analysis and Calorimetry - Tập 137 - Trang 2061-2072 - 2019
Mohammad Shafiey Dehaj, Mostafa Zamani Mohiabadi
The main goal of this study is the experimental evaluation of the thermal performance of heat pipe solar collector (HPSC) at different high flow rates of water and CuO–water nanofluid with various volume fractions. In this regard, a test bench of the HPSC was manufactured and tested in the laboratory of Vali-e-Asr University, while the co-precipitation method was used to prepare CuO nanoparticles. The structural and optical properties of the nanostructure were characterized by means of X-ray diffraction, Fourier transform infrared spectroscopy, scanning electron microscopy, and UV–visible analysis. The collector efficiency and pumping power were calculated for nanofluids, and the results were compared with ones of water working fluid; based on the experimental results, copper oxide nanofluid and deionized water at a volume fraction of 0.017 and a flow rate of 14 L min−1 yields the greatest improvement in the efficiency of the solar collector. The results also showed that the efficiency of solar collector increases with the flow rate and the volume fraction of the nanofluid.
Tổng số: 3,647,827   
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 364783