Epstein barr virus là gì? Các công bố khoa học về Epstein barr virus

Epstein-Barr virus (EBV) là một loại virus thuộc họ herpes, được cho là gây ra nhiều bệnh lý khác nhau ở con người. EBV thường gây nhiễm trùng hô hấp đường hô hấp trên, gây ra bệnh viêm tuyến nước bọt (mononucleosis hạch) và có thể liên quan đến nhiều nguyên nhân khác nhau như ung thư hạch tạng, bệnh Hodgkin, bệnh ổ bụng và một số bệnh lý khác. Virus này được truyền qua tiếp xúc với dịch cơ thể, nước bọt và máu người nhiễm mắc EBV.
Epstein-Barr virus (EBV), hay còn được gọi là virus Herpes 4, là một loại virus ADN thuộc họ của virus Herpes. Nó xuất hiện phổ biến ở khắp nơi trên thế giới và có khả năng lây lan qua tiếp xúc với nước bọt, dịch cơ thể và máu của người nhiễm virus.

EBV gây ra nhiều bệnh lý ở con người, nhưng phổ biến nhất là bệnh viêm tuyến nước bọt (hay mononucleosis hạch). Bệnh viêm tuyến nước bọt thường xảy ra ở người trẻ và dễ nhận biết qua các triệu chứng như sốt, mệt mỏi, hạch to và viêm họng. Trạng thái viêm tuyến nước bọt thường tự giảm đi trong vòng 2-4 tuần, tuy nhiên, cơ thể vẫn mang theo EBV suốt đời và virus có thể trở thành tiền đề cho các vấn đề sức khỏe khác sau này.

Ngoài ra, EBV cũng liên quan đến nhiều bệnh lý nghiêm trọng khác. Chẳng hạn, EBV có liên quan đến một số trường hợp bệnh ung thư hạch tạng, bao gồm ung thư Burkitt, lymphoma B lớn cùng, và ung thư thế tủy Burkitt-like. Nó cũng có thể gây bệnh Hodgkin, bệnh ổ bụng và một số bệnh lý khác liên quan đến hệ thống miễn dịch yếu.

EBV được chẩn đoán thông qua xét nghiệm máu để phát hiện vi khuẩn tăng cao và sự hiện diện của kháng thể chống EBV. Hiện chưa có vắc xin đặc trị cho EBV và điều trị mụn nước bọt thường tập trung vào việc giảm triệu chứng và hỗ trợ miễn dịch của cơ thể.

Tuy EBV có thể gây ra nhiều vấn đề sức khỏe, nhưng phần lớn người nhiễm virus không gặp phải triệu chứng nghiêm trọng và hồi phục hoàn toàn sau một thời gian.
EBV là một trong những loại virus phổ biến nhất ở con người, và 90% dân số trên thế giới đã tiếp xúc với nó vào cuối tuổi thiếu niên. Virus này chủ yếu lây nhiễm qua tiếp xúc gần gũi với điển hình là qua nước bọt, nước miếng và dịch cơ thể của người nhiễm EBV.

Khi vào cơ thể, EBV tấn công các tế bào B trong hệ thống miễn dịch và gây sự thay đổi di truyền trong chúng. Nó lây lan thông qua tế bào B và có thể nằm ẩn trong cơ thể suốt đời mà không gây triệu chứng. Tuy nhiên, trong một số trường hợp, EBV có thể tái phát và gây ra các vấn đề sức khỏe.

Bệnh viêm tuyến nước bọt (mononucleosis hạch) là một trong những biểu hiện thường gặp nhất khi nhiễm EBV. Triệu chứng bao gồm sốt, đau họng, mệt mỏi, phù hợp hạch và viêm tuyến nước bọt. Mononucleosis hạch thường tự giảm và hồi phục sau một thời gian. Tuy nhiên, có thể mất từ vài tuần đến vài tháng để khỏi hoàn toàn.

EBV cũng được liên kết với nhiều bệnh lý nghiêm trọng khác. Nó có thể gây ra ung thư hạch tạng như ung thư Burkitt, lymphoma B lớn cùng, và bệnh tế bào B lymphoma. Nó cũng có thể liên quan đến ung thư Hodgkin, ung thư thế tủy Burkitt-like, và các bệnh nhiễm trùng và viêm nhiễm khác trong trường hợp hệ thống miễn dịch yếu.

Để chẩn đoán EBV, bác sĩ thường dựa vào triệu chứng lâm sàng, kết quả xét nghiệm huyết thanh, và xét nghiệm di truyền. Trong trường hợp nhiễm EBV, xét nghiệm máu thường cho thấy số lượng tế bào B tăng lên và sự hiện diện của kháng thể chống EBV trong máu.

Hiện chưa có phương pháp điều trị đặc trị cho EBV. Điều trị dựa trên việc giảm triệu chứng, nghỉ ngơi, sử dụng thuốc giảm đau và một chế độ ăn uống và lối sống lành mạnh để hỗ trợ hệ thống miễn dịch. Trong trường hợp bệnh tương đối nghiêm trọng hoặc liên quan đến các biến chứng, có thể cần hỗ trợ y tế chuyên sâu.

Tóm lại, EBV là một loại virus phổ biến và có thể gây ra nhiều bệnh lý khác nhau. Quan trọng là duy trì lối sống lành mạnh, hạn chế tiếp xúc với dịch cơ thể của người nhiễm EBV và tìm kiếm sự chăm sóc y tế khi có các triệu chứng liên quan.

Danh sách công bố khoa học về chủ đề "epstein barr virus":

Coordinated regulation of a set of genes by glucose and calcium ionophores in mammalian cells
Trends in Biochemical Sciences - Tập 12 - Trang 20-23 - 1987
Amy S. Lee
Preparation, characterization, and catalytic activity of zirconocene bridged on surface of silica gel
Applied Surface Science - Tập 353 - Trang 376-381 - 2015
Lotfia El Majdoub, Yasai Shi, Yuan Yuan, Annan Zhou, Abubaker Abutartour, Qinghong Xu
Cell replacement therapies to promote remyelination in a viral model of demyelination
Journal of Neuroimmunology - Tập 224 - Trang 101-107 - 2010
Emanuele Tirotta, Kevin S. Carbajal, Chris S. Schaumburg, Lucia Whitman, Thomas E. Lane
Determinants of Paclitaxel Uptake, Accumulation and Retention in Solid Tumors
Investigational New Drugs - Tập 19 - Trang 113-123 - 2001
Seong H. Jang, M. Guillaume Wientjes, Jessie L.-S. Au
This report addresses the determinants ofthe rate and extent of paclitaxelaccumulation in tumors. In a 2-dimensionalsystem such as monolayers where the drug isdirectly in contact with tumor cells, drugaccumulation is determined by theextracellular-to-intracellularconcentration gradient, the drug binding toextracellular and intracellularmacromolecules, the presence of the mdr1p-glycoprotein (Pgp), and thetime-dependent and drugconcentration-dependent changes in tubulinsand cell density. Intracellularpharmacokinetic models were developed todepict the effects of these parameters.Computer simulation results indicate thatat the clinically relevant concentrationrange of 1 to 1,000 nM, (a) the bindingaffinity and the number of intracellularsaturable drug binding sites are importantfor drug accumulation at low and highextracellular concentrations, respectively,(b) saturation in the drug binding to thehigh affinity intracellular binding sites(e.g., tubulin/microtubule) occurs atextracellular drug concentration above 100nM, (c) treatment with 1,000 nM paclitaxelfor ≥4 hr results in increased levels oftubulin/microtubule and consequentlyincreased intracellular drug accumulation,whereas the continued cell proliferationafter treatment with low drugconcentrations results in reducedintracellular accumulation, and (d)saturation of Pgp in mdr1-transfectedcells occurs at the high end of theclinically relevant concentration range. Ina 3-dimensional system such as the solidtumor histocultures, which contain tumorcells as well as stromal cells, the drugaccumulation into the inner cell layers isdetermined by the unique properties ofsolid tumors, including tumor cell densityand spatial arrangement of tumor andstromal tissues. Most interestingly, drugpenetration is modulated by thedrug-induced apoptosis; the reduced celldensity due to apoptosis results in anenhancement of the rate of drug penetrationinto the inner cell layers of solid tumors.In conclusion, the uptake, accumulation,and retention of paclitaxel in solid tumorsare determined by (a) factors that areindependent of biological changes in tumorcells induced by paclitaxel, i.e., ratio ofextracellular and intracellularconcentrations, and drug binding toextracellular and intracellularmacromolecules, and (b) factors that aredependent on the time- and drugconcentration-dependent biological changesinduced by paclitaxel, i.e., induction ofapoptosis, enhancement oftubulin/microtubule production, andinduction of Pgp expression.
Treated with interferon and the gene polymorphism of CGRP and its receptor
Infection, Genetics and Evolution - Tập 93 - Trang 104968 - 2021
Gao Xia, Zhang Li, Zhou Lin, Zheng XuRan, Yang MengRu, Zhang Ning, Yang Gang, Yang Lei, Liu Wenxuan
Clinical and therapeutic studies on mange in horses
Veterinary Parasitology - Tập 141 - Trang 191-195 - 2006
S.A. Osman, A. Hanafy, S.E. Amer
Met144Ala mutation of the copper‐containing nitrite reductase from <i>Alcaligenes xylosoxidans</i> reverses the intramolecular electron transfer
FEBS Letters - Tập 561 - Trang 173-176 - 2004
Ole Farver, Robert R Eady, Gary Sawers, Miguel Prudêncio, Israel Pecht
Pulse radiolysis has been employed to investigate the intramolecular electron transfer (ET) between the type 1 (T1) and type 2 (T2) copper sites in the Met144Ala Alcaligenes xylosoxidans nitrite reductase (AxCuNiR) mutant. This mutation increases the reduction potential of the T1 copper center. Kinetic results suggest that the change in driving force has a dramatic influence on the reactivity: The T2Cu(II) is initially reduced followed by ET to T1Cu(II). The activation parameters have been determined and are compared with those of the wild‐type (WT) AxCuNiR. The reorganization energy of the T2 site in the latter enzyme was calculated to be 1.6±0.2 eV which is two‐fold larger than that of the T1 copper center in the WT protein.
Use of agricultural waste sugar beet pulp for the removal of Gemazol turquoise blue-G reactive dye from aqueous solution
Journal of Hazardous Materials - Tập 137 - Trang 418-430 - 2006
Zümriye Aksu, I. Alper Isoglu
Return to Everyday Activity in the Community and Home: a feasibility study for a lifestyle intervention to sit less, move more, and be strong
Pilot and Feasibility Studies - Tập 5 - Trang 1-12 - 2019
Maureen C. Ashe, Nicola Y. Edwards, Amanda Taylor, Laura Burnett, Lora Giangregorio, Kate Milne, Lindy Clemson, Lena Fleig
Many interventions designed to meet physical activity guideline recommendations focus on a single component (e.g., walking), to the detriment of other elements of a healthy lifestyle, such as reducing prolonged sitting and doing balance and strength exercises (i.e., bundled multiple behaviors). Adopting these multiple health behaviors within daily life routines may facilitate uptake and support longer-term behavior change. We tested feasibility for a three-part lifestyle intervention to support older women to sit less, move more, and complete balance and strength exercises. We used a convergent parallel mixed-methods, single-arm study design to test feasibility for a 6-week lifestyle intervention: Return to Everyday Activities in the Community and Home (REACH). We collected information at baseline, 3 and 6 weeks (final), and 6 months (follow-up) using questionnaires, semi-structured interviews, and performance-based measures. We describe three key elements: (1) implementation factors such as recruitment, retention, program delivery, and adherence; (2) participants’ acceptability and experience with the program; and (3) health outcomes, including participants’ global mobility, activity, and perceptions of their physical activity identity, and habit strength for (i) physical activity, (ii) breaking up sitting time, and (iii) balance and strength exercises. We were able to recruit enough participants in the allotted time to conduct one cycle of the REACH group-based program. There were 10 community-dwelling women, median (p25, p75) age 61 (57.5, 71) years, who completed the study. The program was feasible to deliver, with high attendance (mean 5/6 sessions) and positive overall ratings (8/10). Participants rated session content and length high, and educational materials as highly acceptable and understandable. Although participants were active walkers at baseline, few were breaking up prolonged sitting or participating in any balance and strength exercises. At final and follow-up assessments, participants reported developing habits for all three health behaviors, without diminishing physical activity. These results show acceptability of the program and its materials, and feasibility for bundling multiple health behaviors within the REACH program. It also provides confirmation to advance to testing feasibility of this three-part lifestyle intervention with older, less active, adults. ClinicalTrials.gov Identifier, NCT02786394 ; May 18, 2016.
Tổng số: 2,943,477   
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 294348