Khảo sát đặc điểm vi học, thành phần hóa học và hoạt tính gây độc trên một số dòng tế bào ung thư của thân rễ Sùng thảo – Rhizoma Stachydis affinis
Tóm tắt
Từ khóa
#Sùng thảo #Rhizoma Stachys affinis #stachyose #độc tính tế bàoTài liệu tham khảo
Alessandro, V., Claudio, F., Diana, C., Armandodoriano, B., Mauro, S., Kevin, C., Dennis, F., Stefano, F., Filippo, M., Anna, R.L., & Giuseppe, C. (2016). Polar constituents, protection against reactive oxygen species, and nutritional value of Chinese artichoke (Stachys affinis Bunge). Food Chemistry, 221, 473-481.
Goren, .C., Piozzi, F., kçicek, E., Kılıc, T., C rıkc, S., Mozioglu, E., & Setzer, W.N. (2011). Essential oil composition of 24 Stachys species and their biological activities. Phytochemistry Letters, 4, 448-453.
Mosmann, T. (1983). Rapid colorimetric assay for cellular growth and survival: application to proliferation and cytotoxicity assays. Journal of Immunological Methods, 65 (1-2), 55-63.
MyIntyre, D. D., & Vogel, H. J. J. J. o. N. P. (1989). Complete assignment of the 1H-NMR spectrum of stachyose by two-dimensional NMR spectroscopy. Journal of Natural Products, 52(5), 1008-1014.
Nguyen, T. H., Vo, V. L., Nguyen, V. K., Vo, T. B. H, Pham, Q. B., Nguyen, T. V. P., & Ma, C. T. (2021). Chemical constituents from chinese artichoke rhizome (Stachys affinis Bunge) and their anti-microbial activities. Journal of Medicinal Materials, 26 (1-2), 15-19.
Rosa, T., Lorenzo, P., & Francesco, M. (2010). Phytochemical and biological studies of Stachys species in relation to chemotaxonomy: A review. Phytochemistry, 102, 7-39.
Yang, S.J., Liu, M. H., Liang, N., Xiang, H. M., & Yang, S. (2013). Chemical constituents of Cyrtomium fortumei (J.) Smith. Natural Product Research, 27 (21), 2066-2068