Nội dung được dịch bởi AI, chỉ mang tính chất tham khảo
Mức độ kim loại nặng trong rau lá và một số loại trái cây chọn lọc
Tóm tắt
Mục tiêu của nghiên cứu này là xác định nồng độ của Cu, Zn, Fe, Pb và Cd trong các loại trái cây (cà chua, anh đào, nho, dâu tây) và rau (ngò tây, hành, xà lách, tỏi, cây tầm ma, bạc hà, rau rocket, rau bina, thìa là, đậu broad, rau mùi, rau chân vịt, lá nho) được trồng ở khu vực Manisa. Phương pháp quang phổ hấp thụ nguyên tử bằng ngọn lửa và lò graphit đã được sử dụng để ước tính và đánh giá nồng độ của các kim loại này. Nồng độ phát hiện dao động từ 0.56 đến 329.7, 0.01 đến 5.67, 0.26 đến 30.68, 0.001 đến 0.97 và 0 đến 0.06 μg/g cho Fe, Cu, Zn, Pb và Cd, tương ứng. Trong khi nồng độ trung bình cao nhất của Cu và Zn được phát hiện trong lá nho, nồng độ trung bình thấp nhất của Fe và Pb được phát hiện trong cây tầm ma. Cd không được phát hiện trong hầu hết các loại trái cây và rau củ được nghiên cứu. Lượng Cu, Zn, Fe, Pb và Cd ước tính tích lũy qua trái cây và rau củ được xác định là dưới mức tối đa có thể dung nạp do FAO/WHO khuyến cáo. Nồng độ các nguyên tố của trái cây và rau củ được phân tích trong nghiên cứu này nằm trong mức an toàn cơ bản cho việc tiêu thụ của con người.
Từ khóa
#kim loại nặng #nồng độ #cây trồng #an toàn thực phẩm #trái cây #rau củTài liệu tham khảo
Bolger M, Carrington C, Larsen JC, Petersen B (2000) Safety evaluation of certain food additives and contaminants. Lead. WHO Food Addit Ser 44:212–273
Colak H, Soylak M, Turkoglu O (2005) Determination of trace metal content of various herbal and fruit teas produced and marketed in Turkey. J Trace Elem Electrolytes Health Dis 22:192–195
Demirezen D, Aksoy A (2006) Heavy metal levels in vegetables in Turkey are within safe limits for Cu, Zn, Ni and exceeded for Cd and Pb. J Food Qual 29:252–265
Divrikli U, Saracoglu S, Soylak M, Elci L (2003) Determination of trace heavy metal contents of green vegetable samples from Kayseri-Turkey by flame atomic absorption spectrometry. Fresen Environ Bull 12:1123–1125
Duran A, Tuzen M, Soylak M (2007) Trace element levels in some dried fruit samples from Turkey. Int J Food Sci Nutr 59:581–589
EC (2006) Commission of the European Communities. Commission Regulation (EC) No. 1881/2006 Regulation of setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs. Official J European Union L364-5/L364-24
EPA U.S. Environmental Protection Agency (2002) Integrated risk information system (IRIS) for zinc. National Center for Environmental Assessment, Office of Research and Development, Washington
Erdogrul O, Erbilir F (2006) Distribution of cobalt, lead, and nickel in various vegetables from Kahramanmaras, Turkey. Bull Environ Contam Toxicol 77:282–288
FAO/WHO (1999) Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Summary and conclusions, In: 53rd meeting, Rome, 1–10 June
FAO/WHO (2003) Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Summary and conclusions, In: 61st meeting, Rome, 10–19 June
Gebeloglu N, Camcicetin S, Ece A, Sari H, Mendil D, Tuzen M (2004) Determination of trace metals in soil, bean and tomato samples collected from agricultural areas near the motorway in Tokat, Turkey. Asian J Chem 16:1500–1504
Goldhaber SB (2003) Trace element risk assessment: essentially vs. toxicity. Regul Toxicol Pharmacol 38:232–242
Hseu ZY (2004) Evaluating heavy metal contents in nine composts using four digestion methods. Bioresour Technol 95:53–59
IPCS (1982) International Programme on Chemical Safety. The 26th report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Toxicological evaluation of certain food additives and contaminants. WHO Food Additive Series: 17
IPCS (1983) International Programme on Chemical Safety. The 27th report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Toxicological evaluation of certain food additives and contaminants. WHO Food Additive Series: 18
Karavoltsos S, Sakellari A, Dimopoulos M, Dasenakis M, Scoullos M (2002) Cadmium content in foodstuffs from the Greek market. Food Addit Contam 19:954–962
Lozak A, Soltyk K, Ostapczuk P, Fijalek Z (2002) Determination of selected trace elements in herbs and their infusions. Sci Total Environ 289:33–40
Mohamed AE, Rashed MN, Mofty A (2003) Assessment of essential and toxic elements in some kinds of vegetables. Ecotoxicol Environ Saf 55:251–260
Onianwa PC, Adeyemo AO, Idowu OE, Ogabiela EE (2001) Copper and zinc contents of Nigerian foods and estimates of the adult dietary intakes. Food Chem 72:89–95
Ozcan MM, Haciseferogullari H (2007) The strawberry (Arbutus unedo L.) fruits: chemical composition, physical properties and mineral contents. J Food Eng 78:1022–1028
Parveen Z, Khuhro MI, Rafiq N (2003) Market basket survey for lead, cadmium, copper, chromium, nickel, and zinc in fruits and vegetables. Bull Environ Contam Toxicol 71:1260–1264
Qui XX, Huang DF, Cai SX, Chen F, Ren ZG, Cai YC (2000) Investigations on vegetables pollution and the pollution sources and its control in Fuzhou, Fujian Province (China). Fujian J Agric Sci 15:16–21
Radwan MA, Salama AK (2006) Market basket survey for some heavy metals in Egyptian fruits and vegetables. Food Chem Toxicol 44:1273–1278
Sanchez-Castillo CP, Dewey PJS, Aguirre A, Lara JS, Vaca R, de la Barra PL (1998) The mineral content of Mexican fruits and vegetables. J Food Compos Anal 11:340–356
Sathawara NG, Parikh DJ, Agarwal YK (2004) Essential heavy metals in environmental samples from Western India. Bull Environ Contam Toxicol 73:756–761
Stalikas CD, ACh Mantalovas, Pilidis GA (1997) Multielement concentrations in vegetable species grown in two typical agricultural areas of Greece. Sci Total Environ 206:17–24
Steenland K, Boffetta P (2000) Lead and cancer in humans: where are we now? Am J Ind Med 38:295–299
Stupski J, Lisiewska Z, Kmiecik W (2005) Contents of macro and microelements in fresh and frozen dill (Anethum graveolens L.). Food Chem 91:737–743
TUIK (2007) Turkey’s statistical year book. Turkish Statistical Institute Printing Division, Ankara, p 373
Turkish Food Codex (2008) Regulation of setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs. No. 2008/26. Official Gazette, Issue 26879, 17 May
Tuzen M (2003) Determination of heavy metals in soil, mushrooms and plant samples by AAS. Microchem J 74:289–297
Tuzen M, Soylak M (2007) Evaluation of trace element contents in canned foods marketed from Turkey. Food Chem 102:1089–1095
Zaidi MI, Asrar A, Mansoor A, Farooqui MA (2005) The heavy metal concentrations along roadside trees of Quetta and its effects on public health. J Appl Sci 5:708–711
Zheljazkov VD, Craker LE, Xing B (2006) Effects of Cd, Pb, and Cu on growth and essential oil contents in dill, peppermint, and basil. Environ Exp Bot 58:9–16
