Lượng thực phẩm tiêu thụ về protein và chất béo của trẻ em từ 12 đến 36 tháng tuổi trong một Nghiên cứu Chế độ ăn uống tổng thể tại Hà Lan

A.M. Pustjens1, Jacqueline Castenmiller2, Jan Dirk te Biesebeek3, Polly Boon3
1Wageningen Food Safety Research (WFSR), Wageningen University and Research, P.O. box 230, 6700 AE, Wageningen, The Netherlands
2Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority (NVWA), P.O. box 43006, 3540 AA, Utrecht, The Netherlands
3National Institute for Public Health and the Environment (RIVM), P.O. Box 1, 3720 BA Bilthoven, The Netherlands

Tóm tắt

Tóm tắt Mục đích Nghiên cứu này nhằm tìm hiểu lượng protein và chất béo của trẻ em từ 12 đến 36 tháng tuổi tại Hà Lan. Phương pháp Vào năm 2017, một Nghiên cứu Chế độ ăn uống tổng thể (TDS) đã được tiến hành tại Hà Lan với ba nhóm tuổi sau: trẻ từ 12–17 tháng, 18–23 tháng và 24–36 tháng. Nồng độ protein và chất béo của 164 mẫu hỗn hợp đã được phân tích và kết hợp với dữ liệu tiêu thụ từ Khảo sát tiêu thụ thực phẩm quốc gia Hà Lan 2012–2016 (DNFCS). Kết quả Lượng protein trung bình tiêu thụ của trẻ em Hà Lan từ 12- đến 35 tháng tuổi dựa trên TDS là 35 g/ngày, với các nhóm thực phẩm chính đóng góp gồm “sữa và đồ uống từ sữa”, “thịt bò” và “sữa chua, món tráng miệng”. Lượng chất béo trung bình là 34 g/ngày, với các nhóm thực phẩm chính đóng góp gồm “margarine”, “phô mai” và “sữa, đồ uống từ sữa”. Đối với nhóm tuổi nhỏ nhất (trẻ từ 12- đến 18 tháng), sữa công thức (sẵn sàng để uống) là một trong những nguồn cung cấp chính cho lượng chất béo tiêu thụ.

Từ khóa

#protein #chất béo #trẻ em #Nghiên cứu Chế độ ăn uống tổng thể #Hà Lan

Tài liệu tham khảo

EFSA (2011) Towards a harmonised Total Diet Study approach: a guidance document. EFSA J 9(11):2450. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2011.2450

van Rossum C, Nelis K, Wilson C, Ocké M (2018) National dietary survey in 2012–2016 on the general population aged 1–79 years in the Netherlands. EFSA Support Publ 15(9):1488E. https://doi.org/10.2903/sp.efsa.2018.EN-1488

van Rossum CTM, Buurma-Rethans JM, Dinnissen CS, Beukers MH, Brants HAM, Dekkers ALM, MC O (2020) The diet of the Dutch. Results of the Dutch National Food Consumption Survey 2012–2016. National Institute for Public Health and the Environment (RIVM), Bilthoven. https://doi.org/10.21945/RIVM-2020-0083

van Rossum CTM, Buurma-Rethans EJM, Vennemann FBC, Beukers M, Brants HAM, de Boer EJ, Ocké MC (2016) The diet of the Dutch—Results of the first two years of the Dutch National Food Consumption Survey 2012–2016. National Institute for Public Health and the Environment (RIVM)

Sprong RC, De Wit-Bos L, Zeilmaker MJ, Alewijn M, Castenmiller JJM, Mengelers MJB (2016) A mycotoxin-dedicated total diet study in the Netherlands in 2013: Part I—design. World Mycotoxin J 9(1):73–87. https://doi.org/10.3920/wmj2015.1904

The Nielsen Company Nielsen vrijgave marktaandelen 2015–2016. https://www.nielsen.com/nl/nl/insights/article/2017/nielsen-release-market-shares/

de Boer W, Kruisselbrink J, van Lenthe M (2019) MCRA 8.3 a web-based program for Monte Carlo Risk Assessment. Reference Manual. Biometris, Wageningen University & Research, Food and Environmmental Research Agency (Fera) and National Institute for Public Health and the Environment (RIVM), Wageningen, Bilthoven (The Netherlands) and York (UK)

Efron B (1979) Bootstrap methods: another look at the jackknife. Ann Stat 7:1–26

Efron B, Tibshirani R (1993) An Introduction to the Bootstrap. Chapman & Hall, New York

EFSA Panel on Dietetic Products N, Allergies (2013) Scientific Opinion on nutrient requirements and dietary intakes of infants and young children in the European Union. EFSA J 11(10):3408. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2013.3408

EFSA (2017) Dietary reference values for nutrients. Summary report. EFSA Support Publ 14(12):e15121E. https://doi.org/10.2903/sp.efsa.2017.e15121

Kalonji E, Sirot V, Noel L, Guerin T, Margaritis I, Leblanc J-C (2015) Nutritional risk assessment of eleven minerals and trace elements: prevalence of inadequate and excessive intakes from the Second French Total Diet Study. Eur J Nutr Food Saf 5(4):281–296

Noël L, Chekri R, Millour S, Vastel C, Kadar A, Sirot V, Leblanc JC, Guérin T (2012) Li, Cr, Mn Co, Ni, Cu, Zn, Se and Mo levels in foodstuffs from the Second French TDS. Food Chem 132(3):1502–1513. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.12.009

Chekri R, Noël L, Millour S, Vastel C, Kadar A, Sirot V, Leblanc J-C, Guérin T (2012) Calcium, magnesium, sodium and potassium levels in foodstuffs from the second French Total Diet Study. J Food Compos Anal 25(2):97–107. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2011.10.005

Arnich N, Sirot V, Rivière G, Jean J, Noël L, Guérin T, Leblanc JC (2012) Dietary exposure to trace elements and health risk assessment in the 2nd French Total Diet Study. Food Chem Toxicol 50(7):2432–2449. https://doi.org/10.1016/j.fct.2012.04.016

Hulin M, Bemrah N, Nougadère A, Volatier JL, Sirot V, Leblanc JC (2014) Assessment of infant exposure to food chemicals: the French Total Diet Study design. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess 31(7):1226–1239. https://doi.org/10.1080/19440049.2014.921937

Sirot V, Fremy JM, Leblanc JC (2013) Dietary exposure to mycotoxins and health risk assessment in the second French total diet study. Food Chem Toxicol 52:1–11. https://doi.org/10.1016/j.fct.2012.10.036

Sprong RC, De Wit-Bos L, Te Biesebeek JD, Alewijn M, Lopez P, Mengelers MJB (2016) A mycotoxin-dedicated total diet study in the Netherlands in 2013: Part III-exposure and risk assessment. World Mycotoxin J 9(1):109–127. https://doi.org/10.3920/wmj2015.1905

FSAI (2016) Report on a Total Diet Study carried out by the Food Safety Authority of Ireland in the period 2012–2014. Monitoring and Surveillance Series-Chemical. FSAI (Food Safety Authority of Ireland), Dublin

Kolbaum AE, Berg K, Müller F, Kappenstein O, Lindtner O (2019) Dietary exposure to elements from the German pilot total diet study (TDS). Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess 36(12):1822–1836. https://doi.org/10.1080/19440049.2019.1668967

Dekkers AL, Verkaik-Kloosterman J, van Rossum CT, Ocke MC (2014) SPADE, a new statistical program to estimate habitual dietary intake from multiple food sources and dietary supplements. J Nutr 144(12):2083–2091

Vin K, Papadopoulos A, Cubadda F, Aureli F, Oktay Basegmez HI, D’Amato M, De Coster S, D’Evoli L, López Esteban MT, Jurkovic M, Lucarini M, Ozer H, Fernández San Juan PM, Sioen I, Sokolic D, Turrini A, Sirot V (2014) TDS exposure project: relevance of the total diet study approach for different groups of substances. Food Chem Toxicol 73:21–34. https://doi.org/10.1016/j.fct.2014.07.035

Fabrice Elegbede C, Papadopoulos A, Kolbaum AE, Turrini A, Mistura L, Lindtner O, Sirot V (2017) TDS exposure project: how and when to consider seasonalityin a total diet study? Food Chem Toxicol 105:119–126. https://doi.org/10.1016/j.fct.2017.03.045

Chouraqui JP, Tavoularis G, Simeoni U, Ferry C, Turck D (2020) Food, water, energy, and macronutrient intake of non-breastfed infants and young children (0–3 years). Eur J Nutr 59(1):67–80. https://doi.org/10.1007/s00394-018-1883-y

Foterek K, Hilbig A, Kersting M, Alexy U (2016) Age and time trends in the diet of young children: results of the DONALD study. Eur J Nutr 55(2):611–620. https://doi.org/10.1007/s00394-015-0881-6

Walton J, Kehoe L, McNulty BA, Nugent AP, Flynn A (2017) Nutrient intakes and compliance with nutrient recommendations in children aged 1–4 years in Ireland. J Hum Nutr Diet 30(5):665–676. https://doi.org/10.1111/jhn.12452

Goldbohm RA, Rubingh CM, Lanting CI, Joosten KF (2016) Food consumption and nutrient intake by children aged 10 to 48 months attending day care in The Netherlands. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu8070428