Đa vi chất dinh dưỡng là gì? Các công bố khoa học về Đa vi chất dinh dưỡng

Đa vi chất dinh dưỡng là một thuật ngữ trong dinh dưỡng dùng để chỉ những chất dinh dưỡng cần thiết cho cơ thể con người, bao gồm các loại vitamin và khoáng chất. Những chất dinh dưỡng này cần được cung cấp đủ và đúng cách thông qua các thực phẩm để duy trì sức khỏe và chức năng hoạt động của cơ thể.
Đa vi chất dinh dưỡng bao gồm các chất dinh dưỡng không thể tổng hợp được bởi cơ thể và cần được cung cấp thông qua thực phẩm. Chúng bao gồm các loại vitamin và khoáng chất. Dưới đây là một số chi tiết về từng loại đa vi chất dinh dưỡng:

1. Vitamin:

- Vitamin A: Có vai trò quan trọng trong sự phát triển và bảo vệ của mắt, da và hệ miễn dịch. Nguồn thực phẩm thường là thực phẩm có màu cam như cà rốt, bí đỏ và các loại rau lá xanh.

- Vitamin B: Bao gồm nhiều loại vitamin B như B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantothenic acid), B6 (pyridoxine), B7 (biotin), B9 (folate) và B12 (cobalamin). Chúng có vai trò quan trọng trong quá trình chuyển hóa năng lượng và sự phát triển của tế bào. Nguồn thực phẩm bao gồm thịt, cá, các loại ngũ cốc, hạt và các loại rau xanh.

- Vitamin C: Có vai trò quan trọng trong việc tổng hợp collagen, hấp thụ sắt và tăng sức đề kháng. Nguồn thực phẩm bao gồm quả cam, quả chanh, kiwi và các loại rau xanh.

- Vitamin D: Hỗ trợ quá trình hấp thụ canxi và phosphorus để giúp xương và răng phát triển và chắc khỏe. Điểm nhấn chính để cung cấp vitamin D là từ ánh sáng mặt trời, nhưng nó cũng có thể tìm thấy trong một số lượng nhỏ trong thực phẩm như cá, trứng và nấm.

- Vitamin E: Chất chống oxy hóa có vai trò bảo vệ tế bào khỏi thiệt hại do các gốc tự do. Nguồn thực phẩm bao gồm dầu cây trồng, hạt, các loại quả chín màu đỏ và rau xanh lá.

- Vitamin K: Cần thiết cho quá trình đông máu và sự phát triển của xương. Nguồn thực phẩm bao gồm các loại rau lá xanh như bắp cải, rau chân vịt và mùi tây.

2. Khoáng chất:

- Canxi: Cần thiết cho sự phát triển và duy trì xương và răng khỏe mạnh. Nguồn thực phẩm là sữa và các sản phẩm từ sữa, cá hồi và các loại hạt.

- Sắt: Có vai trò quan trọng trong việc sản xuất hồng cầu và truyền oxy trong cơ thể. Nguồn thực phẩm bao gồm thịt đỏ, gia cầm, hải sản, đậu và các loại rau lá xanh.

- Kali: Đóng vai trò quan trọng trong điều tiết lượng nước và acid trong cơ thể, cũng như chức năng cơ và thần kinh. Nguồn thực phẩm bao gồm chuối, cam, khoai tây và các loại hạt.

- Magiê: Hỗ trợ quá trình chuyển hóa năng lượng và chức năng của cơ và thần kinh. Nguồn thực phẩm bao gồm hạt, ngũ cốc, đậu và các loại cá nhỏ.

- Kẽm: Quan trọng cho quá trình tăng trưởng và phát triển, hệ miễn dịch và chức năng tế bào. Nguồn thực phẩm bao gồm thịt, hải sản, hạt và đậu.

Đa vi chất dinh dưỡng đóng vai trò quan trọng trong việc duy trì một chế độ ăn cân đối và đảm bảo sức khỏe tổng thể cho cơ thể.

Danh sách công bố khoa học về chủ đề "đa vi chất dinh dưỡng":

Application of electrochemical impedance spectroscopy (EIS) for in situ study of glass alteration
Journal of Nuclear Materials - Tập 298 - Trang 192-196 - 2001
D. Chaulet, S. Martemianov, J.H. Thomassin, P. Le Coustumer
A Multiresolution Wavelet based Subspace Identification
IFAC-PapersOnLine - Tập 49 - Trang 247-253 - 2016
Vineet Vajpayee, Siddhartha Mukhopadhyay, Akhilanand Pati Tiwari
Non-pharmacological management of abdominal pain-related functional gastrointestinal disorders in children
World Journal of Pediatrics - Tập 12 - Trang 389-398 - 2016
Siba Prosad Paul, Dharamveer Basude
Abdominal pain-related functional gastrointestinal disorder (AP-FGID) comprises of 4 main conditions: functional dyspepsia, irritable bowel syndrome, abdominal migraine and functional abdominal pain. AP-FGIDs are diagnosed clinically based on the Rome IV criteria for FGIDs of childhood. There is limited evidence for pharmacological therapies. This review article discusses nonpharmacological management of AP-FGID based on the current literature including systematic reviews, randomized controlled trials, cohort and case control studies. We aim to provide a comprehensive overview on the available evidence for the pediatricians and pediatric gastroenterologists involved in managing children with AP-FGID. Managing AP-FGIDs can be challenging. This should follow a stepwise approach with focused history, identification of “red flag” signs and symptoms, physical examination and investigations done following initial consultation. Family needs explaining that there is nothing seriously wrong with the child’s abdomen. This explanation and reassurance can achieve symptom control in large number of cases. Non-pharmacological interventions are delivered through lifestyle and dietary changes and bio-psychosocial therapies. Dietary interventions vary depending on the type of AP-FGID. Bio-psychosocial therapies such as hypnotherapy, cognitive behavioral therapy and yoga aim at stress reduction. There is increasing evidence for use of non-pharmacological interventions in children with APFGID.
Interaction between Plasmodium falciparum Apical Membrane Antigen 1 and the Rhoptry Neck Protein Complex Defines a Key Step in the Erythrocyte Invasion Process of Malaria Parasites
Journal of Biological Chemistry - Tập 285 - Trang 14815-14822 - 2010
Dave Richard, Christopher A. MacRaild, David T. Riglar, Jo-Anne Chan, Michael Foley, Jake Baum, Stuart A. Ralph, Raymond S. Norton, Alan F. Cowman
Visualisation of Air Entrainment by a Plunging Jet
Procedia Engineering - Tập 56 - Trang 468-473 - 2013
A.K. Roy, B. Maiti, P.K. Das
Experimental and numerical optimisation of the sheet products geometry using response surface methodology
Journal of Materials Processing Technology - Tập 189 - Trang 441-449 - 2007
Ali Mkaddem, Riadh Bahloul
The econometric approach to business-cycle analysis reconsidered
Journal of Macroeconomics - Tập 6 - Trang 347-355 - 1984
James B. Ramsey, Albert Alexander
Application of soft computing to predict water quality in wetland
Environmental Science and Pollution Research - Tập 28 - Trang 185-200 - 2020
Quoc Bao Pham, Reza Mohammadpour, Nguyen Thi Thuy Linh, Meriame Mohajane, Ameneh Pourjasem, Saad Sh Sammen, Duong Tran Anh, Van Thai Nam
Prediction of water quality is a critical issue because of its significant impact on human and ecosystem health. This research aims to predict water quality index (WQI) for the free surface wetland using three soft computing techniques namely, adaptive neuro-fuzzy system (ANFIS), artificial neural networks (ANNs), and group method of data handling (GMDH). Seventeen wetland points for a period of 14 months were considered for monitoring water quality parameters including conductivity, suspended solid (SS), biochemical oxygen demand (BOD), ammoniacal nitrogen (AN), chemical oxygen demand (COD), dissolved oxygen (DO), temperature, pH, phosphate nitrite, and nitrate. The sensitivity analysis performed by ANFIS indicates that the significant parameters to predict WQI are pH, COD, AN, and SS. The results indicated that ANFIS with Nash-Sutcliffe Efficiency (NSE = 0.9634) and mean absolute error (MAE = 0.0219) has better performance to predict the WQI comparing with ANNs (NSE = 0.9617 and MAE = 0.0222) and GMDH (NSE = 0.9594 and MAE = 0.0245) models. However, ANNs provided a comparable prediction and the GMDH can be considered as a technique with an acceptable prediction for practical purposes. The findings of this study could be used as an effective reference for policy makers in the field of water resource management. Decreasing variables, reduction of running time, and high speed of these approaches are the most important reasons to employ them in any aquatic environment worldwide.
Second International Conference “Noble and Rare Metals”
Metal Science and Heat Treatment - Tập 40 - Trang 129-130 - 1998
V. M. Chertov
Tổng số: 2,947,023   
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 294703