Nội dung Axit béo chuyển hóa trong các loại bơ thực vật Canada trước khi có quy định bắt buộc về việc ghi nhãn axit béo chuyển hóa

W. M. N. Ratnayake1, C. Gagnon1, L. Dumais2, W. Lillycrop3, L. Wong3, M. Meleta3, P. Calway3
1Nutrition Research Division, Food Directorate, Health Products and Food Branch, Health Canada, Ottawa, Canada
2Nutrition Evaluation Division, Food Directorate, Health Products and Food Branch, Health Canada, Ottawa, Canada
3Ontario Region Office, Health Products and Food Branch, Health Canada, Scarborough, Canada

Tóm tắt

Axit béo chuyển hóa trong chế độ ăn uống (TFA) là một mối quan tâm lớn do tác động bất lợi của chúng đối với mức lipid máu và bệnh tim mạch vành. Tại Canada, các loại bơ thực vật đã là nguồn cung cấp TFA đáng kể trong những năm 1980 và 1990. Tuy nhiên, điều này dự kiến sẽ thay đổi với sự gia tăng nhận thức công chúng về tác động bất lợi đến sức khỏe của chúng và việc giới thiệu các quy định mới yêu cầu ghi rõ hàm lượng TFA trên bảng thông tin dinh dưỡng của nhãn thực phẩm. Trong nghiên cứu này, hàm lượng TFA của 29 loại bơ thực vật bán chạy nhất ở Canada, chiếm 96,3% thị phần, đã được xác định bằng sắc ký khí lỏng mao quản nhằm đánh giá ảnh hưởng của sự phát triển quy định trong giai đoạn chuyển tiếp 3 năm giữa thông báo về các quy định ghi nhãn thực phẩm mới tại Canada yêu cầu khai báo bắt buộc hàm lượng trans fat trong hầu hết thực phẩm đóng gói sẵn vào tháng 1 năm 2003 và việc thực thi vào ngày 12 tháng 12 năm 2005. 29 loại bơ thực vật bao gồm 15 loại bơ tuýp làm từ dầu thực vật không hydro hóa (bơ tuýp NHVO), 11 loại bơ tuýp làm từ dầu thực vật một phần hydro hóa (bơ tuýp PHVO) và ba loại bơ in, cũng được làm từ dầu thực vật một phần hydro hóa (bơ in PHVO). 15 loại bơ NHVO tuýp chiếm 71% thị phần tổng thể của thị trường bơ thực vật và thường chứa dưới 2% TFA (giá trị trung bình 0,9 ± 0,3% tổng số axit béo). Hàm lượng TFA trung bình của các loại bơ tuýp PHVO và bơ in PHVO lần lượt là 20,0 ± 4,5% và 39,6 ± 3,5%, với thị phần lần lượt là 19,3% và 6,0%. Mặc dù trong 10 năm qua, ngày càng nhiều loại bơ tuýp mềm có chứa rất ít chất béo chuyển hóa đã được đưa ra thị trường tại Canada, nhưng các loại bơ tuýp và in PHVO vẫn chứa hàm lượng chất béo chuyển hóa cao tương tự như các loại bơ được bán trong những năm 1990. Dữ liệu thị phần cho thấy rằng các loại bơ được sản xuất từ NHVO và chứa gần như không có TFA được người Canada ưa chuộng hơn so với các loại bơ sản xuất từ PHVO, ngay cả trước khi quy định bắt buộc về việc công bố hàm lượng TFA có hiệu lực vào ngày 12 tháng 12 năm 2005.

Từ khóa

#Axit béo chuyển hóa #bơ thực vật #Canada #quy định ghi nhãn #sức khỏe cộng đồng

Tài liệu tham khảo

Mensink RP, Zock PL, Kester ADM, Katan MM (2003) Effects of dietary fatty acids and carbohydrate on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr 77:1146–1155 American Heart Association (1997) trans fatty acids. Plasma lipid levels, and risk of developing cardiovascular disease. Circulation 95:2588–2590 Hu FB, Stampfer MJ, Manson JE, Rimm E, Colditz GA, Rosner BA, Hennekens CH, Willett WC (1997) Dietary fat intake and the risk of coronary heart disease in women. N Eng J Med 337:1491–1493 Oomen CM, Ocké MC, Fesken EJM, van Erp-Baart MA, Kok FJ, Kromhout D (2001) Association between trans fatty acid intake and 10-year risk of coronary heart disease in the Zutphen Elderly Study: a prospective population-based study. Lancet 357:746–751 Lichtenstein AH, Appel LJ, Brans M, Carnethon M, Daniels S, Franch HA, Franklin B, Kris-Etherton P, Harris WS, Howard B, Karanja N, Lefevre M, Rudel L, Sacks F, Van Horn L, Winston M, Wylie-Rosett J (2006) Diet and lifestyle recommendations revision 2006. A scientific statement from the American Heart Association Nutrition Committee. Circulation 114:82–96 Institute of Medicine, Report of the panel on macronutrients of the standing committee on the scientific evaluation of dietary reference intakes (2002) Dietary reference intakes of energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids. The National Academy Press, Washington, pp 8.1–8.97 Stender S, Dyerberg J (2003) The influence of trans fatty acids on health. A report, from the Danish Nutrition Council 4th edn. Publication no. 34 Food and Agriculture Organization of the United Nations. Joint WHO/FAO expert consultation on diet, nutrition, and the prevention of chronic diseases. WHO technical report series 916, Geneva (2002) Ratnayake WMN, Chen ZY (1995) trans fatty acids in Canadian breast milk and diet. In: Przybylski R, McDonald BE (eds) Development and processing of vegetable oils for human nutrition. AOCS Press, Champaign, pp 20–35 Regulations amending the food and drug regulations (Nutrition labelling, nutrient content claims and health claims), Department of Health, Canada Gazette, Part 11, 1 January 2003 Ratnayake WMN, Zehaluk C (2005) trans fatty acids in foods and their labelling regulations. In: Akoh CC, Lai OM (eds) Healthful lipids. AOCS Press, Champaign, pp 1–32 Transforming the food supply. Report of the trans fat task force submitted to the Minister of Health. June 2006 (Internet address: http://www.healthcanada.ca/transfat) Fritsche J, Steinhart H (1998) Analysis, occurrence, and physiological properties of trans fatty acids (TFA) with particular emphasis on conjugated linoleic acid isomers (CLA)––A review. Fett/Lipid 100:190–210 Ackman RG, Hooper SN, Hooper DL (1974) Linolenic acid artifacts from the deodorization of the oils. J Am Oil Chem Soc 69:42–49 Beare JL, Tovel D, Murray TK (1965) The total cis methylene interrupted fatty acids in Canadian margarines. Can Med Assoc J 93:1219 Beare-Rogers JL, Gray LM, Hollywood R (1979) The linoleic acid and trans fatty acids of margarines. Am J Clin Nutr 32:1805–1809 Saharsrabudhe MP, Kurian CJ (1979) Fatty acid composition of margarines in Canada. J Ins Can Sci Technol Aliment 12:140–144 Beare-Rogers JL, Hollywood R, O’Grady E (1985) transFatty acids in Canadian margarines. Can J Public Health 76:276–277 Ratnayake WMN, Hollywood R, O’Grady E (1991) Fatty acids in Canadian margarines. Can Inst Sci Technol J 24:81–86 Ratnayake WMN, Pelletier G, Hollywood R, Bacler S, Leyte D (1998) trans fatty acids in Canadian margarines: recent trends. J Am Oil Chem Soc 75:1587–1594 Innis SM, King DJ (1999) trans fatty acids in human milk are inversely associated with concentrations of essential all-cis n-6 and n-3 fatty acids and determine trans, but not n-6 and n-3, fatty acids in plasma lipids of breast-fed infants. Am J Clin Nutr 70:383–390 AOCS, Determination of cis-, trans-, saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids in vegetable or non-ruminant animal oils and fats by capillary GLC method, official and recommended practices of the AOCS, 5th edition Revisions and corrections. AOCS Press, Champaign, Official Method Ce 1h-05, approved 2005, revised 2005 Ratnayake WMN, Pelletier G (1992) Positional and geometrical isomers of linoleic acid in partially hydrogenated oils. J Am Oil Chem Soc 69:95–105 Ratnayake WMN (2004) Overview of methods for the determination of trans fatty acids by gas chromatography, silver-ion thin-layer chromatography, silver-ion liquid chromatography, and gas chromatography/mass spectrometry. J AOAC Int 87:523–539 Ratnayake WMN, Hansen SL, Kennedy MP (2006) Evaluation of the CP-Sil 88 and SP-2560 columns used in the recently approved AOCS official method Ce 1h-05: determination of cis-, trans-m saturated, monounsaturated, and polyunsaturated fatty acids in vegetable or non-ruminant animal oils and fats by capillary GLC method. J Am Oil Chem Soc 83:475–488 Turpeinen AM, Mutanen M, Aro A, Salminen I, Basu S, Palmquist DL, Grinari JM (2002) Bioconversion of vaccenic acid to conjugated linoleic acid in humans. Am J Clin Nutr 76:504–510 Lock AL, Parodi PW, Bauman DE (2005) The biology of trans fatty acids: implications for human health and the dairy industry. Aust J Dairy Technol 60:3–12 Belury M (2002) Dietary conjugated linoleic in health: physiological effects and mechanisms of action. Annu Rev Nutr 22:505–531 Salas-Salvadó J, Márquez-Sandoval F, Bulló M (2006) Conjugated linoleic acid intake in humans: a systematic review focussing on its effect on body composition, glucose, and lipid metabolism. Crit Rev Food Sci Nutr 46:479–488 Lemaitre RN, King IB, Mozaffarian D, Sotoodehnia N, Rea TD, Kuller LH, Tracy RP, Siscovick DS (2006) Plasma phospholipid trans fatty acids, fatal ischemic heart disease, and sudden cardiac death in older adults. The cardiovascular health study. Circulation 114:209–215 Lemaitre RN, King IB, Raghunathan TE, Pearce RM, Weinmann S, Knopp RH, Copas MK, Cobb LA, Siscovick DS (2002) Cell membrane trans-fatty acids and the risk of primary cardiac arrest. Circulation 105:697–701 Keys A, Anderson JT, Grande F (1965) Serum cholesterol response to changes in the diet. IV. Particular saturated fatty acids in the diet. Metabolism 14:776–778 Hegsted DM, McGandy RB, Myers ML, Stare FJ (1965) Quantitative effects of dietary fat on serum cholesterol in man. Am J Clin Nutr 17:281–295 Hodson L, Skeaff CM, Chisholm WM (2001) The effect of replacing dietary saturated fat with polyunsaturated or monounsaturated fat on plasma lipids in free-living young adults. Eur J Clin Nutr 55:908–915 Thijssen MA, Mensink RP (2005) Small differences in the effects of stearic acid, oleic, and linoleic acid on the serum lipoprotein profile of humans. Am J Clin Nutr 82:510–516 Lands WEM (1992) Biochemistry and physiology of n-3 fatty acids. FASEB J 6:2530–2536 Hibbein JR, Nieminen LRG, Blasbalg TL, Riggs JA, Lands WEM (2006) Healthy intakes of n-3 and n-6 fatty acids: estimations considering worldwide diversity. Am J Clin Nutr 83(suppl):1483S–1493S Calder PC (2004) n-3 Fatty acids and cardiovascular disease: evidence explained and mechanisms explored. Clin Sci (Lond) 107:1–11