Nội dung được dịch bởi AI, chỉ mang tính chất tham khảo
Hướng dẫn của Tổ chức Y tế Thế giới (WHO) về việc sử dụng các kháng sinh quan trọng về y tế trong động vật sản xuất thực phẩm
Tóm tắt
Việc sử dụng kháng sinh trong động vật sản xuất thực phẩm làm chọn lọc sự kháng kháng sinh, có thể được truyền sang con người thông qua thực phẩm hoặc các con đường truyền khác. Tổ chức Y tế Thế giới (WHO) vào năm 2005 đã xếp hạng tầm quan trọng về y tế của các kháng sinh được sử dụng ở người. Vào cuối năm 2017, để bảo tồn hiệu quả của các kháng sinh quan trọng về y tế cho con người, WHO đã phát hành hướng dẫn về việc sử dụng kháng sinh trong động vật sản xuất thực phẩm, bao gồm các xếp hạng mới nhất của WHO. WHO đã ủy quyền cho các đánh giá hệ thống và đánh giá tài liệu, và triệu tập một Nhóm phát triển hướng dẫn (GDG) gồm các chuyên gia bên ngoài không có xung đột lợi ích không thể chấp nhận. GDG đã đánh giá bằng chứng sử dụng phương pháp Đánh giá, Phát triển và Đánh giá Khuyến nghị (GRADE), và xây dựng các khuyến nghị bằng cách sử dụng phương pháp cấu trúc bằng chứng để ra quyết định, cân nhắc giữa lợi ích và tác hại, tính khả thi, tác động về nguồn lực, và ảnh hưởng đến công bằng. Các hướng dẫn sau đó đã được đánh giá đồng cấp bởi một Nhóm Đánh giá bên ngoài độc lập và được phê duyệt bởi Ủy ban Đánh giá Hướng dẫn của WHO. Các hướng dẫn này khuyến nghị giảm tổng thể việc sử dụng các kháng sinh quan trọng về y tế trong động vật sản xuất thực phẩm, bao gồm việc hoàn toàn cấm sử dụng kháng sinh cho việc thúc đẩy tăng trưởng và phòng ngừa bệnh (tức là, trong các động vật khỏe mạnh được coi là có nguy cơ nhiễm trùng). Các hướng dẫn này cũng khuyến nghị rằng các kháng sinh được xác định là quan trọng đối với con người không nên được sử dụng trong động vật sản xuất thực phẩm để điều trị hoặc kiểm soát bệnh, trừ khi thử nghiệm độ nhạy cho thấy thuốc là lựa chọn điều trị duy nhất. Để bảo tồn hiệu quả của các kháng sinh quan trọng về y tế, các bác sĩ thú y, nông dân, các cơ quan quản lý và tất cả các bên liên quan khác được khuyến khích áp dụng các khuyến nghị này và làm việc hướng tới việc thực hiện các hướng dẫn này.
Từ khóa
#kháng sinh #Tổ chức Y tế Thế giới #động vật sản xuất thực phẩm #kháng thuốc #sức khỏe cộng đồngTài liệu tham khảo
Eloit M, Graziano da Silva J, Chan M. Super bugs: Why we need action now. Huffington Post. http://www.huffingtonpost.com/dr-monique-eloit/post_13193_b_11992538.html. Accessed 26 Oct 2017.
WHO Global Strategy for Containment of Antimicrobial Resistance. World Health Organization, 2001. http://www.who.int/antimicrobial-resistance/publications/WHO_Global_Strategy.htm/en/. Accessed 26 Oct 2017.
Molbak K. Human health consequences of antimicrobial rug-resistant salmonella and other foodborne pathogens. Clin Infect Dis. 2005;4:1613–20.
WHO Antimicrobial Resistance. Global report on surveillance 2014. http://www.who.int/drugresistance/documents/surveillancereport/en/. Accessed 26 Oct 2017.
Levy SB, Marshall B. Antibacterial resistance worldwide: causes, challenges and responses. Nat Med. 2014;10:S122–9. https://doi.org/10.1038/nm1145.
Tackling drug-resistant infections globally: Final report and recommendations. The review on antimicrobial resistance chaired by Jim O’Neill. May 2016. https://amr-review.org/sites/default/files/160525_Final%20paper_with%20cover.pdf. Accessed 26 Oct 2017.
Resolution WHA 68-7 (Global Action Plan on Antimicrobial Resistance) of the sixty-eighth World Health Assembly, Geneva, Switzerland, 26 May, 2015. http://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA68/A68_R7-en.pdf?ua=1. Accessed 26 Oct 2017.
Global Action Plan on Antimicrobial Resistance. World Health Organization. http://www.wpro.who.int/entity/drug_resistance/resources/global_action_plan_eng.pdf. Accessed 26 Oct 2017.
Resolution 4/2015 (Antimicrobial Resistance) of thirty-ninth session of the Conference of the Food and Agriculture Organization (FAO). Rome, Italy, 6-13 June 2015. http://www.fao.org/3/a-mo153e.pdf. Accessed 26 Oct 2017.
Resolution 26 (Combating Antimicrobial Resistance and Promoting the Prudent Use of Antimicrobial Agents in Animals) of the World Assembly of Delegates of the World Organisation for Animal Health (OIE). Paris, France, 26 May, 2015. http://www.oie.int/fileadmin/Home/eng/Our_scientific_expertise/docs/pdf/AMR/A_RESO_AMR_2015.pdf. Accessed 26 Oct 2017.
Codex texts on foodborne antimicrobial resistance. Codex Alimentarius, 2015. http://www.fao.org/publications/card/en/c/7209750e-2c7a-4694-a0fe-8d7f0050acae/. Accessed 26 Oct 2017.
Food and Agriculture Organization (FAO), World Animal Health Organization (OIE); World Health Organization (WHO). Joint FAO/OIE/WHO Expert Workshop on Non-Human Antimicrobial Usage and Antimicrobial Resistance: Scientific assessment. Geneva, Switzerland, 1-5 December 2003. http://www.who.int/foodsafety/publications/amr-management/en/. Accessed 26 Oc 2017.
Angulo FJ, Nargund VN, Chiller TC. Evidence of an association between use of antimicrobial agents in food animals and antimicrobial resistance among bacteria isolated from humans and the human health consequences of such resistance. J Vet Med Series B Infect Dis Vet Public Health. 2004;51(8-9):374–9.
Critically important antibacterial agents for human medicine for risk management strategies of non-human use. World Health Organization, 2005. http://www.who.int/foodsafety/publications/antibacterial-agent/en/. Accessed 26 Oct 2017.
Critically important antimicrobials for human medicine: Ranking of medically important antimicrobials for risk management of antimicrobial resistance due to non-human use. World Health Organization. Fifth revision, 2016. http://www.who.int/foodsafety/publications/antimicrobials-fifth/en/. Accessed 26 Oct 2017.
WHO Handbook for Guideline Development. Second Edition. World Health Organization, 2012. http://apps.who.int/medicinedocs/en/d/Js22083en/. Accessed 26 Oct 2017.
Schunemann HBJ, Brozek J, Guyatt G, Oxman A, editors. GRADE handbook for grading the quality of evidence and strength of recommendations. The GRADE Working Group. http://www.guidelinedevelopment.org/handbook/. Accessed 26 Oct 2017.
Tang KL, Caffrey NP, Nóbrega DB, et al. Restriction in the use of antibiotics in food-producing animals and its associations with antibiotic resistance in food-producing animals and humans – a systematic review and meta-analysis. Lancet Planetary Health In press.
Webb HE, Angulo FJ, Granier SA, Scott HM, Loneragan GH. Illustrative examples of probable transfer of resistance determinants from food animals to humans: Streptothricins, glycopeptides, and coliston. F1000Research. 2017;6:1805. doi:10.126888/11000research.12777.1
Swann MM. Report of the joint committee on the use of antibiotics in animal husbandry and veterinary medicine (Swann report). London: Her Majesty’s Stationery Office; 1969.
The Medical Impact of the Use of Antimicrobial in Food-producing animals: Report of a WHO Meeting. Berlin, Germany. October 13-17, 1997. http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/64439/1/WHO_EMC_ZOO_97.4.pdf. Accessed 26 Oct 2017.
WHO Global Principles for the Containment of Antimicrobial Resistance in Animals Intended for Food: Report of a WHO Consultation with the participation of the Food and Agriculture Organization of the United Nations and the Office International des Epizooties. Geneva, Switzerland. June 5-9, 2000 http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/68931/1/WHO_CDS_CSR_APH_2000.4.pdf. Accessed 26 Oct 2017.
Impacts of Antimicrobial Growth Promoter Termination in Denmark: The WHO international review panel’s evaluation of the termination of the use of antimicrobial growth promoters in Denmark. Foulum, Denmark. November 6-9, 2002. http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/68357/1/WHO_CDS_CPE_ZFK_2003.1.pdf. Accessed 26 Oct 2017.
Mevius D, Heederik D. Reduction of antibiotic use in animals: “lets go Dutch”. J fur Verbraucherschultz und Lebensmittelsicherheit. 2014;9:177–81. https://doi.org/10.1007/s00003-014-0874-z.
McDonald’s Global Vision for Antimicrobial Stewardship in Food-producing animals. http://corporate.mcdonalds.com/content/dam/AboutMcDonalds/2.0/pdfs/sustainability/McDonalds-Global-Vision-for-Antimicrobial-Stewardship-in-Food.pdf. Accessed 26 Oct 2017.
Norris SL, Bero L. GRADE methods for guideline development: time to evolve? Annuals Intern Med. 2016;165:810–1. https://doi.org/10.7326/M16-1254.
Vandenberg LN, Ågerstrand BA, et al. A proposed framework for the systematic review and integrated assessment (SYRINA) of endocrine disrupting chemicals. Environ Health. 2016;15:74. https://doi.org/10.1186/s12940-016-0156-6.
Norris SL, Ford N. Improving the quality of WHO guidelines over the last decade: progress and challenges. Lancet. 2017;5:e855–6.