Theo dõi nguồn gốc của rendang và sự phát triển của nó

Fadly Rahman1
1Department of History and Philology, Faculty of Cultural Sciences, Universitas Padjadjaran, Jatinangor, West Java, Indonesia

Tóm tắt

Tóm tắt

Một trong những món ăn phổ biến nhất ở Indonesia là rendang. Trong những năm gần đây, độ phổ biến của món ăn này đã tăng lên tại các quốc gia nước ngoài sau khi cuộc thăm dò của CNN vào năm 2011 và 2017 xếp rendang ở vị trí số một trong danh sách những món ăn ngon nhất thế giới. Trong suốt thời gian này, rendang thường được liên kết với văn hóa của người Malay và Minangkabau. Tuy nhiên, nghiên cứu này cố gắng truy nguyên lịch sử của rendang và cũng khả năng của những ảnh hưởng ẩm thực nước ngoài đã hình thành di sản ẩm thực của người Minangkabau. Bằng cách sử dụng phương pháp lịch sử và đọc các tài liệu nguyên bản khác nhau, bài viết này truy tìm dấu vết của rendang và đưa ra những phát hiện thực tế liên quan đến ảnh hưởng ẩm thực nước ngoài tại Tây Sumatra cũng như sự phát triển của nó trở thành món ăn quốc gia của Indonesia.

Từ khóa


Tài liệu tham khảo

Cheung T. Your pick: world’s 50 best foods. CNN 2017. https://edition.cnn.com/travel/article/world-best-foods-readers-choice/index.html (Accessed 20 Feb 2019).

Suri RA. The story of rendang. Ministry of Tourism and Creative Economy: Jakarta; 2011.

Suri RA. Rendang traveler: Menyingkap Bertuahnya Rendang Minang [rendang traveler: uncovering the sorcerer's rendang Minang]. Terannt Ink: Jakarta; 2012. [in Bahasa Indonesia].

Suri RA. Rendang: Minang legacy to the world. Afterhours Book: Jakarta; 2018.

Clark M, Pietsch J. Indonesia-Malaysia relations: cultural heritage, politics and labour migration. New York: Routledge; 2014. p. 67–8. Article Google Scholar.

Clark M. The politics of heritage: Indonesia–Malaysia cultural contestations. Indonesia and the Malay World. 2013;41:396–417 Article Google Scholar.

Chong JW. "mine, yours or ours?": the Indonesia-Malaysia disputes over shared cultural heritage. Sojourn. 2012;27(1):1–53 Article Google Scholar.

Winarno B. Pameran Pusaka Bersama [joint heritage exhibit]. Kompas [newspaper]. 12 September 2009. [in Bahasa Indonesia].

Suwarna B. Jelajah Kuliner Nusantara edisi Rendang dan Martabat Minang [exploring Archipelago culinary; rendang and Minangkabau's dignity]. Kompas [newspaper]. 1 September 2013. [in Bahasa Indonesia].

De Stuers HJJLR. De Vestiging en uitbreiding der Nederlanders ter Westkust van Sumatra [formation and expansion of the Dutch on the West Coast of Sumatra, 2 vols]. Amsterdam: van Kampen; 1849. p. 177. ArticleGoogle Scholar [in Dutch].

Cook I, Crang P. The world on a plate: culinary culture, displacement and geographical knowledges. J Material Culture. 1996;1(2):131–53 Article Google Scholar.

Ahmad AS. Hikayat Amir Hamzah [Amir Hamzah’s chronicle]. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, Kementerian Pelajaran Malaysia; 1987. p. 10. Google Scholar [in Malay].

Schefer Ch. Le Discours de la navigation de Jean et Raoul Parmentier de Dieppe voyage à Sumatra en 1529; description de l’isle de Saint Dominigo [the discourse on navigation by Jean and Raoul Parmentier de Dieppe's travels to Sumatra in 1529; description of the island of Saint Dominigo]. Paris: Ernest Leroux; 1883. pp. 74-75. Article Google Scholar [in French].

Van Esterik P. Food culture in Southeast Asia, vol. 39. London: Greenwood; 2008. p. 47. Article Google Scholar.

Sjafroeddin DS. Pre-Islamic Minangkabau. Sumatra Res Bulletin. 1974;4(1):31–57 Google Scholar.

Reid A. Witness to Sumatra: a travellers's anthology. Kuala lumpur: Oxford university Press; 1995. p. 152–61. Google Scholar.

Van Ronkel PHS. Rapport: Betreffende de Godsdienstige verschijnselen ter Sumatra's Westkust [report on religious phenomenon on the west coast of Sumatra]. Batavia: Landsdrukkerij; 1916. p. 16. Article Google Scholar [in Dutch].

Pires T. The Suma Oriental of Tomé Pires an Account of the East, from The Red Sea to Japan, written in Malacca and India in 1512 – 1515. [trans.] Armando Cortesão. London: Hakluyt Society; 1944. Article Google Scholar.

Dion M. Sumatra through Portuguese eyes: excerpts from João Barros ‘Decades da Asia’. Indonesia. 1970;9:128–62. https://ecommons.cornell.edu/handle/1813/53480.

Hadler J. Muslim and matriarchs: cultural resilience in Indonesia through Jihad and colonialism, vol. 19. Ithaca: Cornell University Press; 2008. p. 114. Article Google Scholar.

Da França AP. Pengaruh Portugis di Indonesia [Portuguese influence in Indonesia]. Jakarta, Sinar Harapan; 2000. Google Scholar [in Bahasa Indonesia].

Hamilton CY. Cuisines of Portuguese encounters. New York: Hippocrene Books; 2001. Article Google Scholar.

Abdurrachman PR. Some Portuguese loanwords in the vocabulary of speakers of Ambonsche – Malay in Christian villages of Central Moluccas. In: Abdurrachman PR, editor. Bunga Angin Portugis di Indonesia [Portuguese wind flowers in Indonesia]. Jakarta: Obor & LIPI; 2008. Google Scholar.

Djafaar IA. Jejak Portugis di Maluku Utara [the Portuguese trail in North Moluccas]. Yogyakarta: Ombak; 2007. Google Scholar [in Bahasa Indonesia].

Boileau JP. A Culinary History of the Portuguese Eurasians: the origins of Luso-Asian cuisine in the sixteenth and seventeenth centuries. Doctoral Dissertation. School of History and Politics, University of Adelaide, 2010. p. 367. ArticleGoogle Scholar.

Boileau JP. Portuguese in Asia. In: Albala K, editor. Food cultures of the world encyclopedia (3rd volume of four volume). Oxford: The Greenwood Press; 2011. p. 228. Article Google Scholar.

Dalgado SR. Influence of Portuguese vocables in Asiatic languages. [trans.] Anthony Xavier Spares, Baroda : Oriental Institute; 1936. p. 2. Article.

Owen S. Indonesian food, vol. 22. London: Anova; 2008. p. 178. Google Scholar.

Reid A. Southeast Asia in the age of commerce, 1450 – 1680 vol. 1: the lands below the winds: New Haven, Yale University Press; 1988. p. 9. Article Google Scholar.

Gueynier F. Vocabulaer, ofte Woordenboeck, Nae ordre van het alphabeth, in 't Duytsch ende Mallays [vocabulary or dictionary, new order of alphabet in Dutch and Malay]. Batavia: Andries Lambert Loderus; 1708. p. 60. Article [in Dutch].

Coedès G. The Indianized states of Southeast Asia. [trans.] Susan Brown Cowing, Canberra : Australian National University Press; 1968. Article Google Scholar.

Marsden W. The history of Sumatra. Singapore: Oxford University Press; 1986 (1811). pp. 62-63. Article Google Scholar.

Marsden W. Dictionary of the Malayan language, in two parts: Malayan and English and English and Malayan, London: Cox and Baylis; 1812. p. 151. Article Google Scholar.

De Jong PE. Minangkabau and Negri Sembilan: socio-political structure in Indonesia. S-Gravenhage: Martinus Nijhoff; 1980. p. 9. Article Google Scholar.

Maharadja D.S. Kepandaian Oentoek Perempoean [skills for women]: Kabar berita [news], Padang. Soenting Melajoe [newspaper]. 2 February 1917; vol 6.5: 1-2. [in Malay].

Owen S. Rendang: a traditional west Sumatran dish. In: Jaine T, editor. Oxford symposium on food and cookery, cookery: science, Lore & Books. London: Prospect Books; 1986. p. 48–51. Article Google Scholar.

Demmeni J. Een warong op de Pasar te Pajo Koemboeh Sumatra [a stall at market in Payakumbuh region of West Sumatra]. [prod.] NV de Tulp. Haarlem : ANWB Toeristenbond voor Nederland; 1911. Article.

Rekso Negoro RAAA. Lajang Panoentoen Bab Olah-Olah Kanggo Para Wanita [cooking guide for the ladies]. Batavia: JB Wolters; 1936. p. 23. Article [in Javanese].

Zaino’eddin Moro SN. Lingkoengan Dapoer: Boekoe Masak bagi Meisjes-Vervolgscholen jang Berbahasa Melajoe [kitchen environment: a cook book for girls advance-School in Malay]. Batavia: J.B. Wolters; 1941. p. 32–3. [in Malay].

van Oorlog D. Kookboek ten dienste van menages in het garnizoen en te velde [cookbooks for food service on garrisons and battlefield]. Batavia: Centrum; 1940. p. 60. [in Dutch].

Owen S. Indonesian regional food & cookery. London: Frances Lincoln; 1999. p. 40–1. Google Scholar.

Zoelverdi E. Rezeki tidak Berpintu [sustenance is wide open]. Gatra [magazine]. 6 April; 1996. pp. 50-56 [in Bahasa Indonesia].