Kiểm soát sự nảy mầm và chất lượng của củ gừng tươi bằng cách đóng gói trong môi trường biến đổi với lỗ thoát khí

Springer Science and Business Media LLC - Tập 20 - Trang 621-627 - 2011
Hun-Sik Chung1, Kwang-Deog Moon2
1Food & Bio-Industry Research Institute, Kyungpook National University, Daegu, Korea
2Department of Food Science and Technology/Food & Bio-Industry Research Institute, Kyungpook National University, Daegu, Korea

Tóm tắt

Chất lượng của củ gừng được đóng gói trong túi polyethylene mật độ thấp (đóng gói trong môi trường biến đổi - MAP) không có lỗ thoát khí (P-0), với 2 lỗ thoát khí (P-2), và 12 lỗ thoát khí (P-12) đã được nghiên cứu trong 5 tháng ở nhiệt độ 12±1°C. Tỷ lệ nảy mầm và thối của gừng trong P-2 và P-12 thấp hơn so với gừng trong P-0. Mất trọng lượng cao hơn ở P-12 so với P-0 và P-2. Giá trị độ sáng L* và độ đỏ a* trong P-2 và P-12 lần lượt thấp hơn và cao hơn so với giá trị ở P-0. Hình thức cảm quan và mức độ chấp nhận tổng thể được đánh giá tốt hơn một cách đáng kể ở P-2 và P-12 so với P-0. Màu sắc bên trong, độ cứng, chất rắn hòa tan và pH của gừng trong MAP không bị ảnh hưởng bởi sự hiện diện của các lỗ thoát khí. Do đó, MAP với số lượng lỗ thoát khí hợp lý (trong nghiên cứu này, 2 lỗ thoát khí) có thể là một phương pháp hữu ích để kiểm soát sự nảy mầm và duy trì chất lượng ngoại trừ màu sắc bề mặt của củ gừng được bảo quản.

Từ khóa

#gừng #đóng gói trong môi trường biến đổi #lỗ thoát khí #chất lượng thực phẩm #bảo quản thực phẩm

Tài liệu tham khảo

Jeong MC, Lee SE, Nahmgung B, Chung TY, Kim DC. Changes of quality in ginger according to storage conditions. Korean J. Postharv. Sci. Technol. 5: 224–230 (1998) Yang WK, Jung CS, Jung KW, Kim JW, Lee EB. Antigastritic and antiulcerative action of the extract of Zingiberis rhizoma. J. Pharm. Soc. Korea 36: 173–179 (1992) Masuda T, Jitoe A. Antioxidative and antiinflammatory compounds from tropical gingers: Isolation, structure determination, and activities of cassumunins A, B, and C, new complex curcuminoids from Zingiber cassumunar. J. Agr. Food Chem. 42: 1850–1856 (1994) Sheo HJ. The antibacterial action of garlic, onion, ginger, and red pepper juice. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 28: 94–99 (1999) Ryu HS, Kim HS. Effect of Zingiber officinale extracts on mice immune cell activation. Korean J. Nutr. 37: 23–30 (2004) Fujisawa F, Nadamoto T, Fushiki T. Effect of intake of ginger on peripheral body temperature. J. Jpn. Soc. Nutr. Food Sci. 58: 3–9 (2005) Mukherjee PK, Thomas P, Raghu K. Shelf-life enhancement of fresh ginger rhizomes at ambient temperatures by combination of γ- irradiation, biocontrol, and closed polyethylene bag storage. Ann. Appl. Biol. 127: 375–384 (1995) Paull RE, Chen NJ, Goo TTC. Control of weight loss and sprouting of rhizome in storage. Hortic. Sci. 23: 734–736 (1988) Okwuowulu EOPA, Nnodu EC. Some effects of pre-storage chemical treatments and age at harvesting on the storability of fresh ginger rhizomes. Trop. Sci. 28: 123–125 (1988) Yusof N. Sprout inhibition by γ-irradiation in fresh ginger. J. Food Process. Pres. 14: 113–122 (1990) Andrews LS. Chemical and microbial quality of irradiated ground ginger. J. Food Sci. 60: 829–832 (1995) Chung TY, Lee SE, Jeong MC, Kim DC. Studies on the pretreatment effect of ginger on long-term storage. Korean J. Food Sci. Technol. 28: 458–463 (1996) Jeong MC, Nahmgung B, Kim DM. Effects of film thickness and moisture absorbing material on ginger quality during MA storage. Korean J. Postharv. Sci. Technol. 6: 264–269 (1999) Lee DS, Renault P. Using pinholes as tools to attain optimum modified atmospheres in packages of fresh produce. Packag. Technol. Sci. 11: 119–130 (1998) Kader AA, Zagory D, Kerbel EL. Modified atmosphere packaging of fruits and vegetables. Crit. Rev. Food Sci. 28: 1–30 (1989) Pesis E, Aharoni D, Aharon Z, Ben-Arie R, Aharoni N, Fuchs Y. Modified atmosphere and modified humidity packaging alleviates chilling injury symptoms in mango fruit. Postharv. Biol. Tec. 19: 93–101 (2000) Rennie TJ, Tavoularis S. Perforation-mediated modified atmosphere packaging. Part I. Development of a mathematical model. Postharv. Biol. Tec. 51: 1–9 (2009) Wang CY, Qi L. Modified atmosphere packaging alleviates chilling injury in cucumbers. Postharv. Biol. Tec. 10: 195–200 (1997) Martinez-Romero D, Guillen F, Castillo S, Valero D, Serrano M. Modified atmosphere packaging maintains quality of table grapes. J. Food Sci. 68: 1838–1843 (2003) Jia CG, Xu CJ, Wei J, Yuan J, Yuan GF, Wang BL, Wang QM. Effect of modified atmosphere packaging on visual quality and glucosinolates of broccoli florets. Food Chem. 114: 28–37 (2009) Chung HS, Lee HJ, Moon KD. Effects of ethylene absorbent on quality changes of fresh ginger rhizomes during modified atmosphere storage. Korean J. Hort. Sci. Technol. 28: 82–88 (2010) Wills RBH, Warton MA, Kim JK. Effect of low levels of ethylene on sprouting of potatoes in storage. Hortic. Sci. 39: 136–137 (2004) Del-Valle V, Almenar E, Hernandez-Munoz P, Lagaron JM, Catala R, Gavara R. Volatile organic compound permeation through porous polymeric films for modified atmosphere packaging of foods. J. Sci. Food Agr. 84: 937–942 (2004) Mahajan PV, Rodrigues FAS, Leflaive E. Analysis of water vapor transmission rate of perforation-mediated modified atmosphere packaging (PM-MAP). Biosyst. Eng. 100: 555–561 (2008) Nielsen T, Leufven A. The effect of modified atmosphere packaging on the quality of Honeoye and Korona strawberries. Food Chem. 107: 1053–1063 (2008) Kahyaoglu T, Kaya S. Modeling of moisture, color, and texture changes in sesame seeds during the conventional roasting. J. Food Eng. 75: 167–177 (2006) Shen Q, Kong F, Wang Q. Effect of modified atmosphere packaging on the browning and lignifications of bamboo shoots. J. Food Eng. 77: 348–354 (2006)