Chất chống oxi hóa trong gạo: axit phenolic, flavonoid, anthocyanin, proanthocyanidin, tocopherol, tocotrienol, γ-oryzanol và axit phytic
Tóm tắt
Các nghiên cứu dịch tễ học cho thấy rằng tỷ lệ mắc các bệnh mãn tính nhất định thấp ở những vùng tiêu thụ gạo trên thế giới có thể liên quan đến hàm lượng hợp chất chống oxi hóa có trong gạo. Các phân tử có hoạt tính chống oxi hóa có trong gạo bao gồm axit phenolic, flavonoid, anthocyanin, proanthocyanidin, tocopherol, tocotrienol,
Từ khóa
Tài liệu tham khảo
Goufo P., 2008, Evaluating the constraints and opportunities for sustainable rice production in Cameroon, Res. J. Agric. Biol. Sci., 4, 734
Greenfield H., 2003, Food composition data. Production management and use
Hudson E. A., 2000, Characterization of potentially chemopreventive phenols in extracts of brown rice that inhibit the growth of human breast and colon cancer cells, Cancer Epidemiol. Biomark. Prev., 9, 1163
Lee H. H., 1997, Contents of phytic acid and minerals of rice cultivars from Korea, J. Food Sci. Nutr., 2, 301
Ryu S. N., 1998, High performance liquid chromatographic determination of anthocyanin pigments in some varieties of black rice, J. Food Drug Anal., 6, 729
Sam P. Y., 2008, Isolation of anthocyanin from black rice (Heugjinjubyeo) and screening of its antioxidant activities, Korean J. Microbiol. Biotechnol., 36, 55
Sreeramulu D., 2009, Antioxidant activity of commonly consumed cereals, millets, pulses and legumes in India, Indian J. Biochem. Biophys., 46, 112
Vichapong J., 2010, High performance liquid chromatographic analysis of phenolic compounds and their antioxidant activities in rice varieties, Food Sci. Technol., 43, 1325