Các mycotoxin bị che giấu: Một bài tổng quan
Tóm tắt
Mục tiêu của bài tổng quan này là cung cấp cái nhìn tổng quát về những hiểu biết hiện tại về các hợp chất chuyển hóa thực vật của mycotoxin, còn được gọi là mycotoxin bị che giấu. Mycotoxin là các hợp chất chuyển hóa thứ cấp của nấm, độc hại cho con người và động vật. Nấm tạo độc tố thường phát triển trên cây trồng ăn được, do đó làm ô nhiễm thực phẩm và thức ăn chăn nuôi. Cây trồng, như là các sinh vật sống, có khả năng thay đổi cấu trúc hóa học của mycotoxin như một phần của cơ chế phòng thủ chống lại các chất ngoại lai. Các mycotoxin liên kết có thể chiết xuất hoặc không chiết xuất được hình thành vẫn còn tồn tại trong mô thực vật nhưng hiện tại chưa được kiểm tra thường xuyên trong thực phẩm cũng như không được quy định bởi pháp luật, do đó chúng có thể được coi là bị che giấu.
Từ khóa
Tài liệu tham khảo
Lawley L., 2008, Royal Society of Chemistry
Riemann H. P., 2006, Foodborne Infections and Intoxications
Van Egmond H. P., 1999, International Food Safety Handbook, 341
Cole D. J., 2000, Metabolism of Agrochemicals in Plants, 107
Subramanian V. DNA shuffling to produce nucleic acids for mycotoxin detoxification. U.S. Patent 6.500.639 2002.
Lemmens M., 2011, Proceedings of 4th International symposium on mycotoxins: challenges and Perspectives, 73
Miller J., 1988, Biotechnology for Crop protection, Am. Soc. Ser, 379, 117
De Boevre M., 2012, Development and validation of an LC‐MS/MS method for the simultaneous determination of deoxynivalenol, zearalenone, T‐2‐toxin and some masked metabolites in different cereals and cereal‐derived food, Food Addit. Contam., 23, 819, 10.1080/19440049.2012.656707
Li F.‐A., 2011, Natural occurrence of masked deoxynivalenol and multi‐mycotoxins in cereals from China harvested in 2007 and 2008, Chin. J. Prev. Med., 45, 57
Zachariasova M. Cajka T. Godula M. Kostelanska M.et al. The benefits ofOrbitrap high resolution mass spectrometry for free and masked mycotoxins in malt and beer.Fourth International Symposium on Recent Advances in Food Analysis ICT Prague CZ November 4th–6th 2009.
Chakrabarti D. K., 1986, Occurrence of free and conjugated 12,13‐ epoxytrichothecenes and zearalenone in banana fruits infected with F usarium moniliforme, Appl. Environ. Microbiol., 51, 217, 10.1128/aem.51.1.217-219.1986
Mirocha C. J., 1990, Absence of trichothecenes in toxigenic isolates of F usarium moniliforme, Appl. Environ. Microbiol., 56, 520, 10.1128/aem.56.2.520-525.1990
Shier W. T., 1997, Structure‐activity relationships of the corn fungal toxin fumonisin B 1: implications for food safety, J. Nat. Tox., 6, 225
Shier W. T., 1999, Current issues in research on fumonisins, mycotoxins which may cause nephropathy, J. Toxicol., 18, 323
Resch P., 2000, The fate of fumonisin during thermal food processing, Lebensmittelchemie, 54, 31
Shier W. T., 2000, The fumonisin paradox: a review of research on oral bioavailability of fumonisin B1, a mycotoxin produced by F usarium moniliforme, J. Toxicol., 19, 161
Royal Society of Chemistry, 2005, RSC Food Analysis Monographs – Extraction of Organic Analytes from Foods – A Manual of Methods
Jackson M. A., 1990, Production of fumonisin B 1 by F usarium moniliforme NRRL 13616 in submerged culture, Appl. Environ. Microbiol., 56, 2296, 10.1128/aem.56.8.2296-2298.1990
Lupo A., 2010, Validation study of a rapid ELISA for detection of deoxynivalenol in wheat, barley, malted barley, corn, oats, and rice, J. AOAC Int., 93, 600, 10.1093/jaoac/93.2.600
Veršilovskis A., 2011, Crossreactivity of some commercially available deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZEN) immunoaffinity columns to DON‐ and ZEN‐conjugated forms and metabolites, Food Addit. Contam. A, 28, 1687
2000, Safety Evaluation of Certain Food Additives and Contaminants
Berthiller F., 2009, Book of Abstracts: Worldwide Mycotoxin Reduction in Food and Feed Chains, 82
Chatterlee K., 2007, Metabolism of different trichothecenes in mammals, J. Food Saf., 8, 25
JECFA, 2001, Safety Evaluation of Certain Food Additives and Contaminants
Joint FAO, 2001, Safety Evaluation of Certain Food Additives and Contaminants, 281
Stanbury P. F., 1999, Principles of Fermentation Technology
Hui Y. H., 1999, Encyclopedia of Food Science and Technology
Belitz H.‐D., 2008, Lehrbuch der Lebensmittelchemie
Law B. A., 2002, Enzymes in Food Technology
European Commission European Union Register of Feed Additives pursuant to Regulation (EC) No 1831/2003 Appendixes 3b & 4: List of additives (released 26 October2011)http://ec.europa.eu/food/food/animalnutrition/feedadditives/registeradditives_en.htm
JECFA in: Joint FAO/WHO Expert Committeee on Food Additives (Ed.) WHO Technical Report Series2011 959http://whqlibdoc.who.int/trs/WHO_TRS_959_eng.pdf
Codex Alimenatrius Commission, 2011, Report of the Fifth Session of the Codex Committee on Contaminants in Foods
Codex Alimenatrius Commission Agenda Item on Proposed draft maximum levels for deoxynivalenol and its acetylated derivatives in cereals and cereal‐based products.2011 Document identifier CX/CF 11/5/6.ftp://ftp.fao.org/codex/cccf5/cf05_06e.pdf
EFSA Panel on Contaminants, 2011, Scientific opinion on the risks for animal and public health related to the presence of Alternaria toxins in feed and food, EFSA J., 9, 2407, 10.2903/j.efsa.2011.2407
European Commission, Regulation (EC) No 178/2002 of the European parliament and of the council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety, Off. J. Eur. Union, 31, 1
European Commission, Regulation (EC) No 401/2006 of 23 February 2006 laying down the methods of sampling and analysis for the official control of the levels of mycotoxins in foodstuffs, Off. J. Eur. Union, 70, 12