Cách nông dân hữu cơ nhìn nhận thực hành của chính họ: kết quả từ Cộng hòa Séc

Agriculture and Human Values - Tập 27 - Trang 277-290 - 2009
Lukas Zagata1
1Department of Humanities, Faculty of Economics and Management, Czech University of Life Sciences Prague, Prague 6—Suchdol, Czech Republic

Tóm tắt

Bài báo này đề cập đến sự phát triển của nông nghiệp hữu cơ tại Cộng hòa Séc, được coi là một câu chuyện thành công trong số các quốc gia hậu cộng sản. Lịch sử tương đối ngắn của nông nghiệp hữu cơ và các yếu tố bối cảnh cụ thể đặt ra những câu hỏi về bản chất và ý nghĩa của nông nghiệp hữu cơ ở Séc. Mục tiêu của nghiên cứu này là tìm hiểu cách mà các nông dân nhìn nhận thực hành của chính họ, diễn giải giá trị biểu tượng của nó và xây dựng nội dung của nó. Nghiên cứu thực nghiệm này sử dụng phương pháp Q nhằm xác định các quan điểm chung thuộc về các tác nhân tham gia. Dữ liệu được thu thập thông qua các cuộc phỏng vấn bán chuẩn với các nông dân Séc được đăng ký trong hệ thống nông nghiệp hữu cơ chính thức. Phân tích nhấn mạnh ba thành tố, được coi là ba quan điểm khác nhau mà các nông dân hữu cơ nắm giữ; đó là, (1) nông nghiệp hữu cơ như một cách sống, (2) như một nghề nghiệp, và (3) như sản xuất thực phẩm có chất lượng thay thế so với thực phẩm thông thường. Mỗi quan điểm mang lại một cách hiểu khác nhau về ý nghĩa của nông nghiệp hữu cơ; mỗi quan điểm này—khi được xem xét cùng nhau—tạo thành ý nghĩa của nông nghiệp hữu cơ tại Cộng hòa Séc. Phân loại các nông dân nắm giữ các quan điểm này góp phần vào cuộc thảo luận lý thuyết hiện tại về bản chất của lĩnh vực nông nghiệp hữu cơ hiện nay, sự phát triển của nó và khả năng chuyển đổi sang mô hình thông thường.

Từ khóa

#nông nghiệp hữu cơ #Cộng hòa Séc #quan điểm của nông dân #Q methodology #phát triển nông nghiệp #nông nghiệp sau cộng sản

Tài liệu tham khảo

Addams, H. 2000. Q methodology. In Social discourse and environmental policy: An application of Q methodology, ed. H. Addams and J. Proops, 14–40. Glos, UK: Edward Elgar. Banks, J., and T. Marsden. 2001. The nature of rural development: The organic potential. Journal of Environmental Policy & Planning 3 (2): 103–121. Barry, J., and J. Proops. 2000. Citizenship, sustainability and environmental research: Q methodology and local exchange trading systems. Glos, UK: Edward Elgar. Best, H. 2008. Organic agriculture and the conventionalization hypothesis: A case study from West Germany. Agriculture and Human Values 25 (1): 95–106. Brown, S.R. 1980. Political subjectivity: Application of Q methodology in political science. New Haven, USA: Yale University Press. Brown, S.R. 1996. Q methodology and qualitative research. Qualitative Health Research 6 (4): 561–567. Brown, S.R. 1999. Q methodology. In Handbook of research methods in public administration, ed. G.J. Miller and M.L. Whicker, 599–637. New York, NY: Marcel Dekker. Buck, D., C. Getz, and J. Guthman. 1997. From farm to table: The organic vegetable commodity chain of Northern California. Sociologia Ruralis 37 (1): 3–21. Campbell, H., and R. Liepins. 2001. Naming organics: Understanding organic standards in New Zealand as a discursive field. Sociologia Ruralis 41 (1): 21–39. Conford, P. 2001. The origins of the organic movement. Edinburgh, UK: Floris Books. Coombes, B., and H. Campbell. 1998. Dependent reproduction of alternative modes of agriculture: Organic farming in New Zealand. Sociologia Ruralis 38 (2): 127–145. Dabbert, S., A.N. Häring, and R. Zanoli. 2004. Organic farming: Policies and prospects. UK: Zedbooks. Darnhofer, I. 1996. Organic farming between professionalisation and conventionalisation—the need for a more discerning view of farmer practices. http://orgprints.org/7390/. Accessed 7 January 2009. Darnhofer, I. 2005. Organic farming and rural development: Some evidence from Austria. Sociologia Ruralis 45 (4): 308–323. Darnhofer, I., W. Schneeberger, and B. Freyer. 2005. Converting or not converting to organic farming in Austria: Farmer types and their rationale. Agriculture and Human Values 22 (1): 39–52. Duram, L.A. 2000. Agents’ perception of structure: How Illinois organic farmers view political, social and ecological factors. Agriculture and Human Values 17 (1): 35–48. Eurostat. 2007. Eurostat news release 80/2007, 12 June 2007. Fairweather, J.R. 1999. Understanding how farmers choose between organic and conventional production: Results from New Zealand and policy implications. Agriculture and Human Values 16 (1): 51–63. Fairweather, J.R., and K. Klonsky. 2009. Response to Vanclay et al. on farming styles: Q methodology for identifying styles and its relevance to extension. Sociologia Ruralis 49 (2): 189–198. Hall, A., and V. Mogyorody. 2001. Organic farmers in Ontario: An examination of the conventionalization argument. Sociologia Ruralis 41 (4): 399–422. Hrabalová, A., and K. Zander. 2006. Organic beef farming in the Czech Republic: Structure, development and economic performance. Agricultural Economics (Zemědělská Ekonomika) 52 (2): 89–100. Jánský, J., and I. Živělová. 2007. Subsidies for the organic agriculture. Agricultural Economics (Zemědělská Ekonomika) 53 (9): 392–402. Kaltoft, P. 2001. Organic farming in late modernity: At the frontier of modernity or opposing modernity? Sociologia Ruralis 41 (1): 146–158. Librová, H. 2003. Vlažní a váhaví. Kapitoly o ekologickém luxusu. Brno, Czech Republic: Doplněk. Lockie, S., and D. Halpin. 2005. The ‘conventionalisation’ thesis reconsidered: Structural and ideological transformation of Australian organic agriculture. Sociologia Ruralis 45 (4): 284–307. Lostak, M. 1994. From socialist equality to post-socialist diversity? (The case of local initiatives and their role in the Czech countryside). Agricultural Economics (Zemědělská Ekonomika) 40 (11): 893–906. Lostak, M., and E. Kucerova. 2007. The impacts of local endogenous initiatives on the public (the case of the Tradice Bílých Karpat). Agricultural Economics (Zemědělská Ekonomika) 53 (11): 495–504. Lustigová, L., and P. Kušková. 2006. Ecological footprint in the organic farming system. Agricultural Economics (Zemědělská Ekonomika) 52 (11): 503–509. McKeown, B., and D. Thomas. 1988. Q methodology. Sage University Paper Series on Quantitative Application in the Social Sciences, No. 66. London, UK: Sage. Michelsen, J. 2001. Recent development and political acceptance of organic farming in Europe. Sociologia Ruralis 41 (1): 3–20. Michelsen, J. 2008. A Europeanization deficit? The impact of EU organic agriculture regulations on new member states. Journal of European Public Policy 15 (1): 117–134. MZe ČR. 2004. Action plan for developing organic farming in the Czech Republic to the year 2010. Prague, Czech Republic: Ministry of Agriculture of the Czech Republic. MZe ČR. 2007. Biopotraviny—ano, ale co to je?/Organic food—yes, but what is it? Prague, Czech Republic: Ministry of Agriculture of the Czech Republic. http://81.0.228.70/attachments/GFK-BIO_zari07.pdf. Accessed 7 July 2008. MZe ČR. 2008. Yearbook 2008—organic farming in the Czech Republic. Prague, Czech Republic: Ministry of Agriculture of the Czech Republic. http://www.mze.cz/attachments/rocenka_v_Aj_08-na_web.pdf. Accessed 7 January 2009. MZe ČR. 2009. Základní statistické údaje ekologického zemědělství k 31.12.2008/Basic statistical facts about organic farming 31.12.2008. Prague, Czech Republic: Ministry of Agriculture of the Czech Republic. http://www.mze.cz/Index.aspx?ch=73&typ=1&val=43540&ids=0&katId=3343. Accessed 13 March 2009. Noe, E. 2003. The paradox for the diffusion of organic farming in Denmark. In Sociological perspectives of organic agriculture: From pioneer to policy, ed. G. Holt and M. Reed, 210–226. Wallingford, UK: CABI. Padel, S. 2001. Conversion to organic farming: A typical example of the diffusion of an innovation? Sociologia Ruralis 41 (1): 40–61. Previte, J., B. Pini, and F. Haslam-McKenzie. 2007. Q methodology and rural research. Sociologia Ruralis 47 (2): 135–147. Stephenson, W. 1953. The study of behavior. Q-technique and its methodology. Chicago, IL: The University of Chicago Press. Svatoš, M. 2008. Selected trends forming European agriculture. Agricultural Economics (Zemědělská Ekonomika) 54 (3): 93–101. SZIF. 2008. Nová kampaň na podporu bio výrobků/New camping promoting organic products. The State Agricultural Intervention Fund. http://www.jimebio.cz/index.php?section=spotrebitel&page=bio_kampan. Accessed 7 July 2008. Tomlinson, I. 2008. Re-thinking the transformation of organics: The role of the UK government in shaping British organic food and farming. Sociologia Ruralis 48 (2): 133–151. Tovey, H. 1997. Food, environmentalism and rural sociology: On the organic farming movement in Ireland. Sociologia Ruralis 37 (1): 21–37. Tress, B. 2001. Converting to organic agriculture—Danish farmers’ views and motivations. Geografisk Tidsskrift 101 (1): 131–143. Václavík, T. 2007. Český trh s biopotravinami. Greenmarketing. Moravské Knínice, Czech Republic: Greenmarketing. van der Ploeg, J.D. 1994. Styles of farming: An introductory note on concepts and metodology. In Endogenous regional development in Europe, ed. H.J. de Haan and J.D. van der Ploeg, 7–31. Luxembourg, Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities. van der Ploeg, J.D., et al. 2000. Rural development: From practices and policies towards theory. Sociologia Ruralis 40 (4): 391–408. Vartdal, B. 1993. Motivatsjon og meistring av omlegging til oekologisk jordbru. Trondheim, Norway: Sentre for Bygedforskning and Norsoek. Vergner, I., and R.J. Barták. 1991. Základy alternativního zemědělství. Prague, Czech Republic: Ministry of Agriculture of the Czech Republic. Watts, S., and P. Stenner. 2005. Doing Q methodology: Theory, method and interpretation. Qualitative Research in Psychology 1 (2): 67–91. Willer, H., M. Yussefi-Menzler, and N. Sorensen. 2008. The world of organic agriculture—statistics and emerging trends 2008. http://orgprints.org/13123/. Accessed 7 July 2008. Zagata, L. 2007. Bio cash-cow? Context and content of Czech organic farming. Agricultural Economics (Zemědělská Ekonomika) 53 (1): 45–53.