MÔ HÌNH KHAI THÁC BÁM TRÊN CÁC THIẾT BỊ TRAO ĐỔI NHIỆT TRONG QUÁ TRÌNH CHẾ BIẾN SỮA: MỘT BÀI TỔNG HỢP

Journal of Food Process Engineering - Tập 28 Số 1 - Trang 1-34 - 2005
Soojin Jun1, Virendra M. Puri1
1Department of Agricultural and Biological Engineering The Pennsylvania State University 222 Agricultural Engineering Building University Park PA 16802

Tóm tắt

TÓM TẮT

Bám bẩn là một vấn đề phổ biến trong toàn ngành thực phẩm trong quá trình xử lý nhiệt bằng cách sử dụng các thiết bị trao đổi nhiệt. Nó ảnh hưởng trực tiếp đến chi phí năng lượng trong hoạt động và bảo trì, dẫn đến tổn thất sản xuất cùng với việc tiêu tốn năng lượng và nước do yêu cầu vệ sinh lặp đi lặp lại, tức là, mỗi 5–10 giờ trong ngành thực phẩm lỏng. Đã có một lượng công việc đáng kể về việc mô hình hóa quá trình bám bẩn cũng như hiệu suất động lực học và nhiệt động học của các thiết bị trao đổi nhiệt. Có nhiều kiểu động học bám bẩn khác nhau tùy thuộc vào thành phần thực phẩm, loại thiết bị trao đổi nhiệt và điều kiện vận hành. Thông tin hiện có về các mô hình bám bẩn được tóm tắt dựa trên các cơ chế bám bẩn, hiệu suất động lực học của các thiết bị trao đổi nhiệt và động học bám bẩn tích hợp. Bài tổng hợp này cung cấp cơ sở để phát triển tầm nhìn cho các nghiên cứu tiếp theo nhằm hiểu, định lượng và giảm thiểu bám bẩn của vật liệu thực phẩm trong các thiết bị trao đổi nhiệt.

Từ khóa


Tài liệu tham khảo

10.1205/096030802321154709

10.1017/S0022029900027837

BOTT T.R., 1995, Fouling of Heat Exchangers, 464

10.1016/S1290-0729(02)00021-2

10.1016/S0894-1777(96)00141-0

10.1205/096030802321154718

10.1111/j.1365-2621.1988.tb10223.x

10.1016/S0017-9310(00)00060-0

10.1016/0017-9310(94)00228-N

DE JONG P., 1996, Modelling and Optimization of Thermal Processes in the Dairy Industry, 165

10.1016/S0924-2244(97)01089-3

DE JONG P., 1992, Fouling of heat treatment equipment in relation to the denaturation of β‐lactoglobulin, J. Soc. Dairy Technol., 45, 3, 10.1111/j.1471-0307.1992.tb01715.x

10.1016/S0958-6946(01)00165-0

10.1016/0009-2509(92)85095-S

10.1051/lait:1993327

10.1007/978-3-642-85373-9_31

DELPLACE F., 1995, Modelling fouling of a plate heat exchanger with different flow arrangements by whey protein solutions, Trans. Inst. Chem. Eng., 73, 112

10.1016/S0260-8774(97)00068-X

DELPLACE F., 1994, Fouling experiments of a plate heat exchanger by whey proteins solutions, Trans. Inst. Chem. Eng., 72, 163

10.1007/BF02328619

EPSTEIN N., 1981, Fouling of Heat Transfer Equipment, 701

10.1016/S0894-1777(96)00135-5

10.1016/0017-9310(96)00136-6

10.1016/S0255-2701(99)00042-2

FRIIS A., 2002, Fouling, Cleaning and Disinfection in Food Processing, 119

10.1111/j.1471-0307.1989.tb01703.x

10.1016/0924-2244(91)90611-L

FRYER P.J., 1996, A statistical model for fouling of a plate heat exchanger by whey protein solution at UHT conditions, Trans. Inst. Chem. Eng., 74, 189

10.1016/0300-9467(85)80048-4

GARETT B.A., 1985, Fouling of Heat Exchangers: Characteristics, Cost, Prevention, Control. and Removal

10.1016/S0009-2509(99)00429-7

10.1002/aic.690440917

10.1002/aic.690440422

10.1016/S0098-1354(98)00072-6

10.1016/S0260-8774(02)00303-5

10.1016/S0956-7135(03)00023-9

HAUSER G., 1989, The Design and Construction of Food Processing Equipment with Particular Regard to Hygiene, Process Engineering in the Food Industry, 143

HIDDINK J., 1986, Heat treatment of whipping cream. I. Fouling of the pasteurization equipment, Milchwissenschaft, 41, 542

10.1205/096030802321154817

10.1016/0142-727X(95)00014-H

JANG J.Y. SU F.Y.andLIN C.N.1999. 3‐D Numerical analysis of heat transfer and fluid flow in a plate heat exchanger. ASIA‐PACIFIC Conference on the Built Environment Taipei.

JEURNINK T.J.M., 1996, Mechanisms of fouling in dairy processing, Neth. Milk Dairy J., 50, 407

JUN S.andPURI V.M.2004.A 2D dynamic model for fouling performance of plate heat exchangers.J. Food Eng.(In Review).

10.13031/2013.15850

10.1016/0017-9310(90)90080-E

LELIEVRE C., 2002, Fouling, Cleaning and Disinfection in Food Processing, 119

LIU W., 2002, Development and use of a micromanipulation technique for measuring the force required to disrupt and remove fouling deposits, Trans. Inst. Chem. Eng., 80, 286

10.1016/S0017-9310(02)00303-4

10.1017/S0022029900013297

10.1016/S0017-9310(96)00185-8

ÖZISIK M.N., 1994, Finite Difference Methods in Heat Transfer

10.1080/01495728108961801

10.1016/S0260-8774(01)00223-0

10.1016/S0255-2701(01)00105-2

REBELLO W.J., 1988, The Cost of Heat Exchanger Fouling in the US Industries

RENE F., 1991, Heat transfer to Newtonian and Non‐Newtonian flood fluids in plate heat exchangers: Experimental and numerical approaches, Trans. Inst. Chem. Eng., 69, 115

10.1016/S0260-8774(01)00140-6

ROBBINS P.T., 1999, A comparison of milk and whey fouling in a pilot scale plate heat exchanger: Implications for modelling and mechanistic studies, Trans. Inst. Chem. Eng., 77, 97

SANDU C., 1982, Fouling of heat transfer equipment by food fluids: Computational models, A.I.Ch. E. Symp. Ser., 78, 12

SANDU C., 1991, Energy increase in operation and cleaning due to heat exchanger fouling in milk pasteurization, Food Technol., 32, 84

10.1016/0009-2509(95)98843-4

SCHREIER P.J.R., 1994, Heat Exchanger Fouling by Whey Protein Solutions.

10.1016/S1290-0729(00)00228-3

TOYODA I., 1997, Fouling Mitigation of Industrial Heat Exchange Equipment, 589

10.1205/096030802321154754

10.1205/096030802321154772

VAN DIJK H.J.M., 1993, Food Colloids and Polymers: Stability and Mechanical Properties, 165

10.1205/096030802321154808

10.1016/S0894-1777(96)00142-2

10.1016/0924-2244(96)10031-5

10.1111/j.1745-4530.1994.tb00338.x

10.1016/S0360-5442(99)00080-8