Phản ứng của xét nghiệm châm da với các allergen tinh khiết có liên quan đến độ nghiêm trọng lâm sàng của dị ứng đậu phộng?

Clinical and Experimental Allergy - Tập 37 Số 1 - Trang 108-115 - 2007
K. A. B. M. Peeters1, Stef J. Koppelman1,2, Els van Hoffen1, Corrien W.H. van der Tas1, Constance F. den Hartog Jager1, André Penninks2, Susan L. Hefle3, C. A. F. M. Bruijnzeel‐Koomen1, Edward F. Knol1, André C. Knulst1
1Department of Dermatology & Allergology, University Medical Centre Utrecht, Utrecht, The Netherlands
2TNO Quality of Life, Zeist, The Netherlands
3Food Allergy Research and Resource Program, University of NE, Lincoln, Nebraska, USA

Tóm tắt

Tóm tắtNền tảng Việc nhận dạng các allergen đậu phộng cụ thể hoặc sự đa dạng trong việc liên kết IgE với các allergen đậu phộng có thể đóng vai trò quan trọng trong việc gây ra phản ứng dị ứng nặng.Mục tiêu Điều tra xem việc nhạy cảm với các allergen riêng lẻ Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3 và Ara h 6 có tương quan với độ nghiêm trọng lâm sàng hay không.

Từ khóa

#dị ứng đậu phộng #allergen #phản ứng dị ứng #Ara h 1 #Ara h 2 #Ara h 3 #Ara h 6 #xét nghiệm châm da (SPT)

Tài liệu tham khảo

Sampson HA, 1985, Food hypersensitivity and atopic dermatitis, evaluation of 113 patients, 107, 669

Grundy J, 2002, Rising prevalence of allergy to peanut in children, data from 2 sequential cohorts, 110, 784

10.1034/j.1398-9995.1999.00768.x

Sicherer SH, 2003, Prevalence of peanut and tree nut allergy in the United States determined by means of a random digit dial telephone survey, a 5-year follow-up study, 112, 1203

10.1067/mai.2002.129235

10.1056/NEJM199208063270603

10.1067/mai.2001.112031

10.1016/j.clim.2005.02.011

Koppelman SJ, 2004, Relevance of Ara h1, Ara h2 and Ara h3 in peanut‐allergic patients, as determined by immunoglobulin E Western blotting, basophil‐histamine release and intracutaneous testing, Ara h2 is the most important peanut allergen, 34, 583

Koppelman SJ, 2005, Purification and immunoglobulin E‐binding properties of peanut allergen Ara h 6, evidence for cross-reactivity with Ara h 2, 35, 490

10.1111/j.1398-9995.1998.tb03967.x

10.1046/j.1365-2222.1998.00386.x

10.1016/j.jaci.2004.01.779

10.1016/S1081-1206(10)61306-3

Suhr M, 2004, Isolation and characterization of natural Ara h 6, evidence for a further peanut allergen with putative clinical relevance based on resistance to pepsin digestion and heat, 48, 390

10.1159/000024203

Schocker F, 2004, Recombinant lipid transfer protein Cor a 8 from hazelnut, a new tool for in vitro diagnosis of potentially severe hazelnut allergy, 113, 141

10.1111/j.1398-9995.1998.tb04965.x

10.1111/j.1365-2222.2005.02252.x

Shreffler WG, 2004, Microarray immunoassay, association of clinical history, in vitro IgE function, and heterogeneity of allergenic peanut epitopes, 113, 776

10.1016/j.jaci.2005.06.033

10.3109/02770906609106941

Taylor SL, 2004, A consensus protocol for the determination of the threshold doses for allergenic food, how much is too much?, 34, 689

10.1016/j.jaci.2005.11.035

10.1046/j.1365-2222.1998.00301.x

Koppelman SJ, 2003, Peanut allergen Ara h 3, isolation from peanuts and biochemical characterization, 58, 1144

Dreborg S., 1995, Skin tests in the diagnosis of food allergy, Pediatr Allergy Immunol, 6, 38

Poulsen LK, 1993, Precise area determination of skin‐prick tests, validation of a scanning device and software for a personal computer, 23, 61

10.1016/j.jaci.2005.07.004

10.1034/j.1398-9995.2001.056002132.x

10.1111/j.1365-2222.2005.02312.x

10.1067/mai.2003.1621

Hourihane JO'B, 1997, An evaluation of the sensitivity of subjects with peanut allergy to very low doses of peanut protein, a randomized, double-blind, placebo-controlled food challenge study, 100, 596