Nội dung được dịch bởi AI, chỉ mang tính chất tham khảo
Khả năng chống oxy hóa tổng thể trong chế độ ăn làm giảm mỡ bụng cũng như các chỉ số trao đổi chất và stress oxy hóa ở người trưởng thành trẻ khỏe mạnh
Tóm tắt
Khả năng chống oxy hóa tổng thể trong chế độ ăn (TAC) được cho là công cụ hữu ích để đánh giá mối quan hệ giữa khả năng chống oxy hóa tích lũy từ thực phẩm và một số rối loạn mãn tính. Mục tiêu của nghiên cứu cắt ngang này là điều tra các mối quan hệ tiềm năng của TAC trong chế độ ăn với lượng mỡ cơ thể, các dấu hiệu trao đổi chất và stress oxy hóa ở những người trưởng thành trẻ khỏe mạnh. Nghiên cứu đã tuyển chọn 266 đối tượng khỏe mạnh (105 nam/161 nữ; tuổi 22 ± 3; chỉ số khối cơ thể 22.0 ± 2.7 kg/m2). Việc thu thập dữ liệu về chế độ ăn, tỷ lệ cơ thể, huyết áp, đặc điểm lối sống và dữ liệu sinh hóa được thực hiện theo các quy trình được xác nhận. Trong các phân tích hồi quy tuyến tính, các giá trị TAC trong chế độ ăn có mối liên hệ nghịch với glucose, tỷ lệ cholesterol tổng:HDL-c, triglyceride và nồng độ LDL-ox hóa, và có mối liên hệ thuận với nồng độ HDL-c, độc lập với giới tính, tuổi tác, tình trạng hút thuốc, vận động thể chất, sử dụng vitamin bổ sung, vòng bụng, lượng năng lượng và lượng acid béo tiêu thụ. Thêm vào đó, TAC trong huyết tương có mối tương quan tiêu cực với nồng độ ox-LDL (r= -0.20, P = 0.003), độc lập với các biến điều chỉnh đã được đánh giá. Cuối cùng, các giá trị TAC trong chế độ ăn có liên quan nghịch với giá trị vòng bụng (r= -0.17, P = 0.005) cũng như với sự xuất hiện nhẹ của tình trạng béo phì trung tâm (vòng bụng ≥ 80/94 cm cho phụ nữ/nam, tương ứng). Các giá trị TAC trong chế độ ăn có liên quan nghịch với các chỉ số sinh hóa glucose và lipid cũng như với các chỉ số béo phì trung tâm ở những người trưởng thành trẻ khỏe mạnh, cho thấy TAC trong chế độ ăn là một công cụ hữu ích để đánh giá lợi ích sức khỏe từ khả năng chống oxy hóa tích lũy từ chế độ ăn. Thêm vào đó, mối quan hệ độc lập và nghịch của nồng độ ox-LDL với TAC trong chế độ ăn và TAC trong huyết tương cho thấy một vai trò tiềm tàng của chế độ ăn giàu chất chống oxy hóa liên quan đến mối liên hệ giữa trạng thái redox và quá trình xơ vữa động mạch ở giai đoạn đầu.
Từ khóa
#Tác dụng của chất chống oxy hóa #hồi quy tuyến tính #chế độ ăn #lipid #béo phì trung tâm #stress oxy hóaTài liệu tham khảo
NCEP: Executive Summary of the Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). JAMA. 2001, 285: 2486-2497. 10.1001/jama.285.19.2486.
Pérez-Matute P, Zulet MÁ, Martínez JA: Reactive species and diabetes: counteracting oxidative stress to improve health. Curr Opin Pharmacol. 2009, 9: 771-779. 10.1016/j.coph.2009.08.005.
Valko M, Leibfritz D, Moncol J, Cronin MT, Mazur M, Telser J: Free radicals and antioxidants in normal physiological functions and human disease. Int J Biochem Cell Biol. 2007, 39: 44-84. 10.1016/j.biocel.2006.07.001.
Weinbrenner T, Schroder H, Escurriol V, Fito M, Elosua R, Vila J, Marrugat J, Covas MI: Circulating oxidized LDL is associated with increased waist circumference independent of body mass index in men and women. Am J Clin Nutr. 2006, 83: 30-35.
Holvoet P, Lee DH, Steffes M, Gross M, Jacobs DR: Association between circulating oxidized low-density lipoprotein and incidence of the metabolic syndrome. JAMA. 2008, 299: 2287-2293. 10.1001/jama.299.19.2287.
Meisinger C, Baumert J, Khuseyinova N, Loewel H, Koenig W: Plasma oxidized low-density lipoprotein, a strong predictor for acute coronary heart disease events in apparently healthy, middle-aged men from the general population. Circulation. 2005, 112: 651-657. 10.1161/CIRCULATIONAHA.104.529297.
Niki E: Assessment of antioxidant capacity in vitro and in vivo. Free Radic Biol Med. 2010, 49: 503-515. 10.1016/j.freeradbiomed.2010.04.016.
Sies H: Total antioxidant capacity: appraisal of a concept. J Nutr. 2007, 137: 1493-1495.
Ghiselli A, Serafini M, Natella F, Scaccini C: Total antioxidant capacity as a tool to assess redox status: critical view and experimental data. Free Radic Biol Med. 2000, 29: 1106-1114. 10.1016/S0891-5849(00)00394-4.
Chrysohoou C, Panagiotakos DB, Pitsavos C, Skoumas I, Papademetriou L, Economou M, Stefanadis C: The implication of obesity on total antioxidant capacity in apparently healthy men and women: the ATTICA study. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2007, 17: 590-597. 10.1016/j.numecd.2006.05.007.
Yang M, Chung SJ, Chung CE, Kim DO, Song WO, Koo SI, Chun OK: Estimation of total antioxidant capacity from diet and supplements in US adults. Br J Nutr. 2011, 106: 254-263.
Puchau B, Zulet MA, de Echavarri AG, Hermsdorff HHM, Martinez JA: Dietary total antioxidant capacity: a novel indicator of diet quality in healthy young adults. J Am Coll Nutr. 2009, 28: 648-656.
Psaltopoulou T, Panagiotakos DB, Pitsavos C, Chrysochoou C, Detopoulou P, Skoumas J, Stefanadis C: Dietary antioxidant capacity is inversely associated with diabetes biomarkers: The ATTICA study. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011, 21: 651-567.
Brighenti F, Valtueña S, Pellegrini N, Ardigo D, Del Rio D, Salvatore S, Piatti P, Serafini M, Zavaroni I: Total antioxidant capacity of the diet is inversely and independently related to plasma concentration of high-sensitivity C-reactive protein in adult Italian subjects. Br J Nutr. 2005, 93: 619-625. 10.1079/BJN20051400.
Detopoulou P, Panagiotakos DB, Chrysohoou C, Fragopoulou E, Nomikos T, Antonopoulou S, Pitsavos C, Stefanadis C: Dietary antioxidant capacity and concentration of adiponectin in apparently healthy adults: the ATTICA study. Eur J Clin Nutr. 2009, 64: 161-168.
Del Rio D, Agnoli C, Pellegrini N, Krogh V, Brighenti F, Mazzeo T, Masala G, Bendinelli B, Berrino F, Sieri S: Total antioxidant capacity of the diet is associated with lower risk of ischemic stroke in a large Italian cohort. J Nutr. 2011, 141: 118-123. 10.3945/jn.110.125120.
Hermsdorff HHM, Zulet MA, Puchau B, Martínez JA: Fruit and vegetable consumption and proinflammatory gene expression from peripheral blood mononuclear cells in young adults: a translational study. Nutr Metab (Lond). 2010, 7: 42. 10.1186/1743-7075-7-42.
Puchau B, Zulet MA, de Echavarri AG, Hermsdorff HHM, Martinez JA: Dietary total antioxidant capacity is negatively associated with some metabolic syndrome features in healthy young adults. Nutrition. 2010, 26: 534-541. 10.1016/j.nut.2009.06.017.
Tabela Brasileira de Composição de Alimentos (TACO) Versão II. [http://www.unicamp.br/nepa/taco/contar/taco_versao2.pdf]
Philippi ST: Tabela de composição de alimentos: Suporte para decisão nutricional. 2002, São Paulo, 2nd edition.
Fernández-Ballart JD, Pinol JL, Zazpe I, Corella D, Carrasco P, Toledo E, Pérez-Bauer M, Martínez-González MA, Salas-Salvadó J, Martín-Moreno JM: Relative validity of a semi-quantitative food-frequency questionnaire in an elderly Mediterranean population of Spain. Br J Nutr. 2010, 103: 1808-1816. 10.1017/S0007114509993837.
Martín-Moreno JM, Boyle P, Gorgojo L, Maisonneuve P, Fernandez-Rodriguez JC, Salvini S, Willett WC: Development and validation of a food frequency questionnaire in Spain. Int J Epidemiol. 1993, 22: 512-519. 10.1093/ije/22.3.512.
Mataix J: Tabla de composición de alimentos. 2009, Granada: Universidad de Granada, 5th edition.
Moreiras O, Carbajal A, Cabrera L, Cuadrado C: Tabla de composición de alimentos. 2006, Madrid: Ediciones Pirámide, 10th edition.
Hermsdorff HHM, Zulet MA, Puchau B, Bressan J, Martínez JA: Association of retinol-binding protein-4 with dietary selenium intake and other lifestyle features in young healthy women. Nutrition. 2009, 25: 392-399. 10.1016/j.nut.2008.09.015.
WHO: World Health Organization. Programme of Nutrition, Family and Reproductive Health. Obesity. Preventing and managing the global epidemic. Report of a WHO consultation on obesity. 1998, Geneva
Whitworth JA, Chalmers J: World health organisation-international society of hypertension (WHO/ISH) hypertension guidelines. Clin Exp Hypertens. 2004, 26: 747-752. 10.1081/CEH-200032152.
Friedewald WT, Levy RI, Fredrickson DS: Estimation of the concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the preparative ultracentrifuge. Clin Chem. 1972, 18: 499-502.
Matthews DR, Hosker JP, Rudenski AS, Naylor BA, Treacher DF, Turner RC: Homeostasis model assessment: insulin resistance and beta-cell function from fasting plasma glucose and insulin concentrations in man. Diabetologia. 1985, 28: 412-419. 10.1007/BF00280883.
Hsia SH, Pan D, Berookim P, Lee ML: A population-based, cross-sectional comparison of lipid-related indexes for symptoms of atherosclerotic disease. Am J Cardiol. 2006, 98: 1047-1052. 10.1016/j.amjcard.2006.05.024.
Ingelsson E, Schaefer EJ, Contois JH, McNamara JR, Sullivan L, Keyes MJ, Pencina MJ, Schoonmaker C, Wilson PW, D'Agostino RB, Vasan RS: Clinical utility of different lipid measures for prediction of coronary heart disease in men and women. JAMA. 2007, 298: 776-785. 10.1001/jama.298.7.776.
Holvoet P, Donck J, Landeloos M, Brouwers E, Luijtens K, Arnout J, Lesaffre E, Vanrenterghem Y, Collen D: Correlation between oxidized low density lipoproteins and von Willebrand factor in chronic renal failure. Thromb Haemost. 1996, 76: 663-669.
Holvoet P, Macy E, Landeloos M, Jones D, Jenny NS, Van de Werf F, Tracy RP: Analytical performance and diagnostic accuracy of immunometric assays for the measurement of circulating oxidized LDL. Clin Chem. 2006, 52: 760-764. 10.1373/clinchem.2005.064337.
Miller NJ, Rice-Evans C, Davies MJ, Gopinathan V, Milner A: A novel method for measuring antioxidant capacity and its application to monitoring the antioxidant status in premature neonates. Clin Sci (Lond). 1993, 84: 407-412.
Miller NJ, Rice-Evans CA: Factors influencing the antioxidant activity determined by the ABTS.+ radical cation assay. Free Radic Res. 1997, 26: 195-199. 10.3109/10715769709097799.
Ching PL, Willett WC, Rimm EB, Colditz GA, Gortmaker SL, Stampfer MJ: Activity level and risk of overweight in male health professionals. Am J Public Health. 1996, 86: 25-30.
Martínez-González MA, López-Fontana C, Varo JJ, Sánchez-Villegas A, Martínez JA: Validation of the Spanish version of the physical activity questionnaire used in the Nurses' Health Study and the Health Professionals' Follow-up Study. Public Health Nutr. 2005, 8: 920-927.
Willett WC: Nutritional Epidemiology. 1998, New York: Oxford University Press, 2nd edition.
Canoy D, Wareham N, Welch A, Bingham S, Luben R, Day N, Khaw KT: Plasma ascorbic acid concentrations and fat distribution in 19,068 British men and women in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Norfolk cohort study. Am J Clin Nutr. 2005, 82: 1203-1209.
Puchau B, Ochoa MC, Zulet MA, Marti A, Martínez JA, Members G: Dietary total antioxidant capacity and obesity in children and adolescents. Int J Food Sci Nutr. 2010, 61: 713-721. 10.3109/09637481003757860.
Zulet MA, Puchau B, Hermsdorff HHM, Navarro C, Martínez JA: Vitamin A intake is inversely related with adiposity in healthy young adults. J Nutr Sci Vitaminol. 2008, 54: 347-352. 10.3177/jnsv.54.347.
Rains JL, Jain SK: Oxidative stress, insulin signaling, and diabetes. Free Radic Biol Med. 2011, 50: 567-575. 10.1016/j.freeradbiomed.2010.12.006.
Estruch R, Martínez-González MA, Corella D, Salas-Salvadó J, Ruiz-Gutiérrez V, Covas MI, Fiol M, Gómez-Gracia E, López-Sabater MC, Vinyoles E: Effects of a Mediterranean-style diet on cardiovascular risk factors: a randomized trial. Ann Intern Med. 2006, 145: 1-11.
Hermsdorff HHM, Zulet MA, Abete I, Martínez JA: A legume-based hypocaloric diet reduces proinflammatory status and improves metabolic features in overweight/obese subjects. Eur J Nutr. 2011, 50: 61-69. 10.1007/s00394-010-0115-x.
Ros E, Nuñez I, Pérez-Heras A, Serra M, Gilabert R, Casals E, Deulofeu R: A walnut diet improves endothelial function in hypercholesterolemic subjects: a randomized crossover trial. Circulation. 2004, 109: 1609-1614. 10.1161/01.CIR.0000124477.91474.FF.
Silver HJ, Dietrich MS, Niswender KD: Effects of grapefruit, grapefruit juice and water preloads on energy balance, weight loss, body composition, and cardiometabolic risk in free-living obese adults. Nutr Metab (Lond). 2011, 8: 8. 10.1186/1743-7075-8-8.
Saura-Calixto F: Dietary fiber as a carrier of dietary antioxidants: an essential physiological function. J Agric Food Chem. 2011, 59: 43-49. 10.1021/jf1036596.
Barbosa KB, Bressan J, Zulet MA, Martínez-Hernández JA: [Influence of dietary intake on plasma biomarkers of oxidative stress in humans]. An Sist Sanit Navar. 2008, 31: 259-280.
García-Lafuente A, Guillamón E, Villares A, Rostagno MA, Martínez JA: Flavonoids as anti-inflammatory agents: implications in cancer and cardiovascular disease. Inflamm Res. 2009, 58: 537-552. 10.1007/s00011-009-0037-3.
Liu RH: Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of phytochemicals. Am J Clin Nutr. 2003, 78: 517S-520S.
Mayne ST: Antioxidant nutrients and chronic disease: use of biomarkers of exposure and oxidative stress status in epidemiologic research. J Nutr. 2003, 133 (Suppl 3): 933S-940S.
Mazière C, Mazière JC: Activation of transcription factors and gene expression by oxidized low-density lipoprotein. Free Radic Biol Med. 2009, 46: 127-137. 10.1016/j.freeradbiomed.2008.10.024.
Fuentes F, López-Miranda J, Sánchez E, Sánchez F, Páez J, Paz-Rojas E, Marin C, Gómez P, Jimenez-Pereperez J, Ordovas JM, Pérez-Jimenez F: Mediterranean and low-fat diets improve endothelial function in hypercholesterolemic men. Ann Intern Med. 2001, 134: 1115-1119.
Hermsdorff HHM, Zulet MA, Abete I, Martínez JA: Discriminated benefits of a Mediterranean dietary pattern within a hypocaloric diet program on plasma RBP4 concentrations and other inflammatory markers in obese subjects. Endocrine. 2009, 36: 445-451. 10.1007/s12020-009-9248-1.
Shai I, Schwarzfuchs D, Henkin Y, Shahar DR, Witkow S, Greenberg I, Golan R, Fraser D, Bolotin A, Vardi H: Weight loss with a low-carbohydrate, Mediterranean, or low-fat diet. N Engl J Med. 2008, 359: 229-241. 10.1056/NEJMoa0708681.
Hermsdorff HHM, Puchau B, Zulet MA, Martínez JA: Association of body fat distribution with proinflammatory gene expression in peripheral blood mononuclear cells from young adult subjects. OMICS. 2010, 14: 297-307. 10.1089/omi.2009.0125.
Hermsdorff HHM, Zulet MA, Puchau B, Martínez JA: Central adiposity rather than total adiposity measurements are specifically involved in the inflammatory status from healthy young adults. Inflammation. 2011, 34: 161-170. 10.1007/s10753-010-9219-y.
Bell HK, Bloomer RJ: Impact of serum estradiol on postprandial lipemia, oxidative stress, and inflammation across a single menstrual cycle. Gend Med. 2010, 7: 166-178. 10.1016/j.genm.2010.03.001.