Nội dung được dịch bởi AI, chỉ mang tính chất tham khảo
Kỹ thuật chiết xuất điểm mây được khuấy khí kết hợp với sắc ký lỏng hiệu năng cao để xác định amine thơm dị vòng trong xúc xích hun khói
Tóm tắt
Một quy trình chiết xuất điểm mây được khuấy khí (AACPE), là thế hệ mới của quy trình chiết xuất điểm mây, đã được nghiên cứu để chiết xuất và tiền nồng độ bốn loại amine thơm dị vòng (cụ thể là 2-Amino-3,4-dimethyl-3H-imidazo[4,5-f]quinoline (MeIQ), 2-Amino-3,4,8-trimethyl-3H-imidazo[4,5-f]quinoxaline (4,8-DiMeIQx), 2-Amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine (PhIP), và 1-methyl-9H-pyrido[3,4-B]indole (harmane)) trước khi phân tích bằng sắc ký lỏng hiệu năng cao (HPLC). Để nâng cao hiệu suất chiết xuất, hỗn hợp dung dịch mẫu nước và dung môi chiết xuất (Triton X-114) đã được hút vào và phân phối lại nhiều lần bằng ống tiêm. Các thông số ảnh hưởng đến hiệu suất chiết xuất của quy trình AACPE, bao gồm loại và lượng muối, nồng độ Triton X-114, thời gian chiết xuất (hoặc số lần khuấy khí), và thời gian ly tâm, đã được nghiên cứu. Không cần bộ điều chỉnh nhiệt độ. Dưới điều kiện chiết xuất tối ưu, tính tuyến tính đạt được trong khoảng từ 0.005 đến 1.00 mg kg−1 với hệ số tương quan (R²) > 0.999. Giới hạn phát hiện thấp (LOD) dao động từ 0.001 đến 0.003 mg kg−1 với hệ số làm giàu (EF) cao hơn 80. Phương pháp hiệu chuẩn phù hợp với ma trận đã được sử dụng để phân tích các chất phân tích mục tiêu trong các mẫu thực tế. Tính khả thi của quy trình phát triển đã được đánh giá thành công thông qua việc xác định các amine thơm dị vòng trong mẫu xúc xích hun khói.
Từ khóa
#chiết xuất điểm mây #chiết xuất-khuấy khí #amine thơm dị vòng #sắc ký lỏng hiệu năng cao #xúc xích hun khóiTài liệu tham khảo
Aeenehvand S, Toudehrousta Z, Kamankesh M, Mashayekh M, Tavakoli HR, Mohammadi A (2016) Evaluation and application of microwave-assisted extraction and dispersive liquid–liquid microextraction followed by high-performance liquid chromatography for the determination of polar heterocyclic aromatic amines in hamburger patties. Food Chem 190:429–435
Almeida C, Fernandes JO, Cunha SC (2012) A novel dispersive liquid–liquid microextraction (DLLME) gas chromatography-mass spectrometry (GC–MS) method for the determination of eighteen biogenic amines in beer. Food Control 25:380–388
Barceló-Barrachina E, Santos FJ, Puignou L, Galceran MT (2005) Comparison of dimethylformamide dialkylacetal derivatization reagents for the analysis of heterocyclic amines in meat extracts by gas chromatography–mass spectrometry. Anal Chim Acta 545:209–217
Bueno AM, Marín MÁ, Contento AM, Ríos Á (2016) Determination of mutagenic amines in water and food samples by high pressure liquid chromatography with amperometric detection using a multiwall carbon nanotubes-glassy carbon electrode. Food Chem 192:343–350
Cooper KM, Jankhaikhot N, Cuskelly G (2014) Optimised extraction of heterocyclic aromatic amines from blood using hollow fibre membrane liquid-phase microextraction and triple quadrupole mass spectrometry. J Chromatogr A 1358:20–28
Farajzadeh MA, Mogaddam MRA (2012) Air-assisted liquid–liquid microextraction method as a novel microextraction technique; application in extraction and preconcentration of phthalate esters in aqueous sample followed by gas chromatography–flame ionization detection. Anal Chim Acta 728:31–38
Farajzadeh MA, Mogaddam MRA, Aghdam AA (2013) Comparison of air-agitated liquid–liquid microextraction technique and conventional dispersive liquid–liquid micro-extraction for determination of triazole pesticides in aqueous samples by gas chromatography with flame ionization detection. J Chromatogr A 1300:70–78
Jinap S, Iqbal SZ, Selvam RMP (2015) Effect of selected local spices marinades on the reduction of heterocyclic amines in grilled beef (satay). LWT - Food Sci Technol 63:919–926
Kataoka H, Inoue T, Ikekita N, Saito K (2014) Development of exposure assessment method based on the analysis of urinary heterocyclic amines as biomarkers by on-line in-tube solid-phase microextraction coupled with liquid chromatography–tandem mass spectrometry. Anal Bioanal Chem 406:2171–2178
Martín-Calero A, Ayala JH, González V, Afonso AM (2007) Determination of less polar heterocyclic amines in meat extracts: fast sample preparation method using solid-phase microextraction prior to high-performance liquid chromatography-fluorescence quantification. Anal Chim Acta 582:259–266
Martín-Calero A, Ayala JH, González V, Afonso AM (2009) Evaluation and application of microwave-assisted extraction and dispersive liquid–liquid microextraction followed by high-performance liquid chromatography for the determination of polar heterocyclic aromatic amines in hamburger patties. Anal Bioanal Chem 394:937–946
Mesa LBA, Padró JM, Reta M (2013) Analysis of non-polar heterocyclic aromatic amines in beefburguers by using microwave-assisted extraction and dispersive liquid–ionic liquid microextraction. Food Chem 141:1694–1701
Rosales-Conrado N, León-Gonzáles ME, Pérez-Arribas LV, Polo-Díez LM (2008) Determination of heterocyclic aromatic amines by capillary high-performance liquid chromatography with diode array detection in ready-to-eat cooked ham treated with electron-beam irradiation. Anal Bioanal Chem 391:1433–1442
Santaladchaiyakit Y, Srijaranai S (2012) A simplified ultrasound-assisted cloud-point extraction method coupled with high performance liquid chromatography for residue analysis of benzimidazole anthelmintics in water and milk samples. Anal Methods 4:3864–3387
Seebunrueng K, Santaladchaiyakit Y, Soisungnoen P, Srijaranai S (2011) Catanionic surfactant ambient cloud point extraction and high-performance liquid chromatography for simultaneous analysis of organophosphorus pesticide residues in water and fruit juice samples. Anal Bioanal Chem 401:1703–1712
Sentellas S, Moyano E, Puignou L, Galceran MT (2004) Optimization of a clean-up procedure for the determination of heterocyclic aromatic amines in urine by field-amplified sample injection–capillary electrophoresis–mass spectrometry. J Chromatogr A 1032:193–201
Shah FU, Barri T, Jönsson JÅ, Skog K (2008) Determination of heterocyclic aromatic amines in human urine by using hollow-fibre supported liquid membrane extraction and liquid chromatography-ultraviolet detection system. J Chromatogr B 870:203–208
Toribio F, Moyano E, Puignou L, Galceran MT (2000) Determination of heterocyclic aromatic amines in meat extracts by liquid chromatography–ion-trap atmospheric pressure chemical ionization mass spectrometry. J Chromatogr A 869:307–317
Vichapong J, Santaladchaiyakit Y, Burakham R, Srijaranai S (2014) Cloud-point extraction and reversed-phase high performance liquid chromatography for analysis of phenolic compounds and their antioxidant activity in Thai local wines. J Food Sci Technol 51:664–672
Vichapong J, Srijaranai S, Santaladchaiyakit Y, Kanchanamayoon W, Burakham R (2016) Preconcentration and simultaneous determination of heterocyclic aromatic amines in grilled pork samples by ion-pair-based surfactant-assisted dispersive liquid-liquid microextraction and high-performance liquid chromatography. Food Anal Methods 9:1120–1127
Yao Y, Peng ZQ, Wan KH, Shao B, Shi JM, Zhang YW, Wang FL, Hui T (2013) Determination of heterocyclic amines in braised sauce beef. Food Chem 141:1847–1853
Zhang Y, Yu C, Mei J, Wang S (2013) Formation and mitigation of heterocyclic aromatic amines in fried pork. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess 30:1501–1507
Zhang Q, Li G, Xiao X (2015) Acrylamide-modified graphene for online micro-solid-phase extraction coupled to high-performance liquid chromatography for sensitive analysis of heterocyclic amines in food samples. Talanta 131:127–135