Nước cho Nông nghiệp: Duy trì An ninh Thực phẩm trong bối cảnh Khan hiếm ngày càng gia tăng

Annual Review of Environment and Resources - Tập 34 Số 1 - Trang 205-222 - 2009
Mark W. Rosegrant1, Claudia Ringler1, Tingju Zhu1
1Environment and Production Technology Division, International Food Policy Research Institute, Washington, District of Columbia 20006-1002;, ,

Tóm tắt

Nông nghiệp tưới tiêu là nguồn tiêu thụ nước chính, chiếm khoảng 70% tổng lượng nước ngọt trên toàn thế giới. Sự phát triển của nông nghiệp tưới tiêu đã nâng cao năng suất nông nghiệp và góp phần vào sự ổn định giá cả, tạo điều kiện để nuôi dưỡng dân số thế giới đang gia tăng. Nhu cầu nước ngày càng tăng từ các lĩnh vực phi nông nghiệp, sự thay đổi trong thói quen tiêu dùng thực phẩm, biến đổi khí hậu toàn cầu và những yêu cầu mới cho sản xuất sinh học đang đặt thêm áp lực lên các nguồn nước khan hiếm. Những thách thức về tình trạng khan hiếm nước ngày càng tăng cho nông nghiệp trở nên nghiêm trọng hơn do chi phí phát triển nguồn nước mới tăng lên, sự suy thoái đất, việc cạn kiệt nước ngầm, ô nhiễm nước ngày càng tăng, sự suy thoái của các hệ sinh thái liên quan đến nước, và việc sử dụng lãng phí nguồn nước đã phát triển. Bài báo này thảo luận về vai trò của nước đối với nông nghiệp và an ninh thực phẩm, những thách thức đối mặt với nông nghiệp tưới tiêu, và các chính sách, thể chế, cũng như các khoản đầu tư cần thiết để đảm bảo quyền truy cập đầy đủ vào nước cho thực phẩm trong hiện tại và tương lai.

Từ khóa

#nước #nông nghiệp #an ninh thực phẩm #khan hiếm nước #chính sách nước

Tài liệu tham khảo

10.1073/pnas.0605739104

10.1038/452270a

Rosegrant MW, 2009, Agriculture at a Crossroads: Global Report: International Assessment of Agricultural Knowledge Science and Technology, 307

10.1596/978-0-8213-6807-7

Rosegrant MW, 2002, The role of rainfed agriculture in the future of global food production

10.2166/wp.2003.0026

7. Hasnip N, Mandel S, Morrison J, Pradhan P, Smith L. 2001. Contribution of irrigation to sustaining rural livelihoods.Rep. OD/TN 109 HR. Wallingford, Oxfordshire, UK

Meinzen-Dick R, 1997, Water: Economic, Management and Demand, 50

Bakker M, 1999, Multiple uses of water in irrigated areas: a case study from Sri Lanka

10.1002/ird.309

10.1016/j.ecolecon.2007.08.019

Molden D, 2007, Water for Food, Water for Life: A Comprehensive Assessment of Water Management in Agriculture

Delgado CL, 1999, Livestock to 2020. The next food revolution

14. Sulser TB, Ringler C, Zhu T, Msangi S, Bryan E, Rosegrant M. 2009. Green and blue water accounting in the Ganges and Nile basins: implications for food and agricultural policy.J. Hydrol.In press

Falkenmark M, 2004, Balancing Water for Humans and Nature: The New Approach in Ecohydrology

10.1016/j.pce.2005.06.002

Rosegrant MW, 2005, Grassland: A Global Resource, 227, 10.3920/9789086865512_018

10.2307/1313020

10.2527/1993.714818x

Chapagain AK, 2003, Water Res. Rep. Ser., 13

Robbins J, 1987, Diet for a New America

Kreith M, 1991, Water Inputs in California Food Production

23. Peden D, Tadesse G, Mammo M. 2003.Improving the water productivity of livestock: an opportunity for poverty reduction. Presented Integr. Water Land Manag. Res. Capacity Build. Prior. Ethiopia Conf., Dec. 2–4, 2002, Addis Ababa, Ethiopiahttp://www.ilri.cgiar.org/InfoServ/Webpub/Fulldocs/IntegratedWater/iwmi/Documents/Papers/Don.htm

Meehl GA, 2007, Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, 747

Vörösmarty CJ, 2005, Ecosystems and Human Well-Being: Current State and Trends. Findings of the Condition and Trends Working Group. Millennium Ecosystem Assessment, 1, 165

10.1017/S1464793105006950

10.1126/science.1107887

10.1016/S0921-8181(03)00020-1

Rosegrant MW, 2002, World Water and Food to 2025: Dealing with Scarcity

FAO, 1996, Food Production: The Critical Role of Water

Shiklomanov IA, 1997, Rep. prepared under UNESCO-sponsored program. publ, 88

10.1079/9781845933876.0001

Gleick PH, 2002, Dirty water: estimated deaths from water-related diseases 2000/2020

10.5337/2011.0051

Foster S, 2004, Case Profile Collect. No. 8

10.1016/S0961-9534(02)00185-X

10.1111/j.1467-9353.2008.00424.x

10.2166/wp.2008.050

10.2166/wp.2008.053

10.2166/wp.2008.054

10.2166/wp.2008.055

10.2166/wp.2008.049

Gurgel A, 2007, Special Issue J. Agric. Food Ind. Organ., 5, Article 9

44. Wise MA, Calvin KV, Thomson AM, Clarke LE, Bond-Lemberty B, et al. 2009. The implications of limiting CO2concentrations for agriculture, land use, land-use change emissions and bioenergy.Rep. prepared by Pacific Northwest Lab. Contract DE-AC05-76RL01830for US Dep. Energy.http://www.pnl.gov/gtsp/publications/2009/200902_co2_landuse.pdf

Kundzewicz ZW, 2007, Climate Change 2007: Impacts, Adaptation, and Vulnerability. Working Group II Contribution to the 4th Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, 173

46. Bates BC, Kundzewicz ZW, Wu S, Palutikof JP, eds. 2008.Climate change and water. Tech. Pap. Intergov. Panel Clim. Change. IPCC Secr., Geneva. 210pp.

10.1016/S0959-3780(99)00017-5

10.1038/nature04141

10.1016/S0959-3780(02)00008-0

10.1016/j.gloenvcha.2003.10.008

Cline WR, 2007, Global Warming and Agriculture: Impact Estimates by Country

10.1023/A:1005336924908

10.1023/A:1016124032231

10.1016/j.techfore.2006.05.021

10.1016/S0167-8809(00)00220-6

10.1006/bioe.2001.0013

10.2307/3147020

Akpalu W, 2009, Climate variability and maize yield in South Africa: results from GME and MELE methods

10.1016/S0959-3780(04)00062-7

Nhemachena C, 2007, Micro-level analysis of farmers' adaptation to climate change in southern Africa

Rosegrant MW, 2002, Water Resour. IMPACT, 4, 6

10.1596/1813-9450-1779

10.1016/0306-9192(93)90094-R

Johnson SH, 2004, Institutional reform and options for the irrigation sector

Svendsen M, 1997, Lessons from an International Workshop, CIAT, Cali, Columbia

Vermillion DL, 1999, Transfer of irrigation management: guidelines

10.2499/0896297497.Ch1

10.3362/9781780445526

10.1111/j.1745-6584.1998.tb02825.x

70. Hoekstra AY, Hung PQ. 2003. Virtual water trade: a quantification of virtual waterflows between nations in relation to international crop trade.Value of Water Res. Rep.Ser. 11. Delft, Neth.: IHE

de Fraiture C, 2004, Compr. Assess. Res. Rep. 4

10.1163/19426720-01404007

Ramirez-Vallejo J, 2009, Global Change: Implications for Water and Food Security

74. Berrittella M, Rehdanz K, Tol RSJ, Zhang J. 2007.The impact of trade liberalization on water use: a computable general equilibrium analysis. Work. Pap. FNU-142. Univ. Hamburg

Ringler C, 2005, Water and Sustainable Development, 61

Perry CJ, 2001, Res. Rep. 52

Rosegrant MW, 2000, Agric. Econ., 1, 33

Löfgren H, 1996, The cost of managing with less: cutting water subsidies and supplies in Egypt's agriculture

OECD, 1999, Water Subsidies and Environment

10.1016/S1366-7017(98)00011-7

81. Barker R, Rosegrant MW. 2007. Establishing efficient use of water resources in Asia. InReasserting the Rural Development Agenda: Lessons Learned and Emerging Challenges in Asia. Institute of the South East Asian Studies and South East Asia Regional Center for Graduate Study and Research in Agriculture (SEARCA), ed. A Balisacan, F Nobuhiko, pp. 227–66. San Pablo City, Philipp.: Laguna Coll. 414pp.

10.1111/j.1477-8947.2004.00078.x

10.1016/0306-9192(95)00014-6

Gardner BD, 1983, Water Rights Scarce Resources Allocation, Bureaucracy, and the Environment, 83

10.1016/0305-750X(94)00075-1

86. Horbulyk TM, Adamowicz WL. 1997. The role of economic instruments to resolve water quantity problems.Proj. Rep. 97–02. Univ. Alberta, Edmonton, Can.

Mukherji A, 2004, Econ. Polit. Week., 30, 3514

10.1111/j.1746-1049.1995.tb00725.x

89. Palmer-Jones RW. 2001.Irrigation service markets in Bangladesh: private provision of local public goods and community regulation. Presented at Symp. Managing Common Resources: What is the Solution? Lund Univ., Sweden. Sept. 10–11.http://www.sasnet.lu.se/palmer_jones.pdf

10.1023/A:1005874022857

10.1007/b102479

10.1016/S0169-5150(96)01205-4

Cai X, 2006, IFPRI Res. Rep. 149

10.2307/135776

Rosegrant MW, 2005, Proc. XII World Water Congr. Water for sustainable development—towards innovative solutions, Nov. 22–25, New Delhi, India

10.1111/j.1752-1688.2006.tb06014.x

97. Oweis T, Hachum A. 2001.Coping with Increased Water Scarcity in Dry Areas: ICARDA's Research to Increase Water Productivity. Aleppo, Syria: Int. Cent. Agric. Res. Dry Areas

Frederiksen HD, 1993, Water resources management in Asia.

10.1007/s00271-007-0063-2

10.1029/2001WR000748

10.1016/j.ecolecon.2008.02.010

Keller J, 1992, Roundtable on Egyptian Water Policy

10.1073/pnas.96.11.5952

Evans LT, 1998, Feeding the Ten Billion: Plants and Population Growth

105. West Africa Rice Dev. Assoc. (WARDA). 2001.Consortium formed to rapidly disseminate New Rice for Africa.http://www.warda.org/warda/newsrel-consortiumapr01.asp

106. Fujii M, Andoh C, Ishihara S. 2004. Drought resistance of NERICA (New Rice for Africa) compared withOryza sativaL. and millet evaluated by stomatal conductance and soil water content. InNew Directions for a Diverse Planet: Proc. 4th Int. Crop Sci. Congr., Brisbane, Aust., 26 Sept.–1 Oct. Gosford, Aust.: Reg. Inst.