Nội dung được dịch bởi AI, chỉ mang tính chất tham khảo
Xác thực quy trình phân tích để xác định hydrocarbon đa vòng thơm trong hương liệu khói sử dụng sắc ký lỏng hiệu năng cao kết hợp với detector cực tím, dãy diode hoặc detector huỳnh quang
Tóm tắt
Sắc ký lỏng hiệu năng cao (HPLC) kết hợp với detector cực tím (UV), dãy diode hoặc detector huỳnh quang (UV/DAD/FLD) đã được sử dụng để thiết lập một quy trình phân tích nhằm định lượng 16 hydrocarbon đa vòng thơm (PAHs) ưu tiên theo quy định EU trong hương liệu khói. Các thông số sau đây đã được xác định cho 16 PAHs ưu tiên theo quy định EU: giới hạn phát hiện, giới hạn định lượng, độ chính xác (tính lặp lại và độ chính xác trung gian), tỷ lệ hồi phục và độ không chắc chắn đo lường, sử dụng khái niệm về hồ sơ độ chính xác. Các kết quả thu được tương đối phù hợp với các tiêu chí chất lượng được mô tả trong Quy định của Ủy ban (EC) số 627/2006 liên quan đến PAHs trong hương liệu khói.
Từ khóa
#sắc ký lỏng hiệu năng cao #hydrocarbon đa vòng thơm #hương liệu khói #detector cực tím #độ chính xác #tiêu chí chất lượngTài liệu tham khảo
Phillips DH (1983) Nature 303:468–472
International Agency for Research on Cancer (IARC) (1983) Polynuclear aromatic compounds. IARC, Lyon, France
United States Environmental Protection Agency (US-EPA) (1984) Polynuclear hydrocarbons, vol 10. US-EPA, Washington, DC
European Commission (2002) Opinion of the Scientific Committee on Food on the risks to human health of polycyclic aromatic hydrocarbons in food, 4 December 2002, SCF/CS/CNTM/PAH/29/Final. Available online at http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/out153_en.pdf
World Health Organization (WHO) (2006) Evaluation of certain food additives. Sixty-fifth report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. WHO Technical Report Series, no. 934, 2006. Available online at http://whqlibdoc.who.int/trs/WHO_TRS_934_eng.pdf
The Commission of the European Communities (2005) Commission Regulation (EC) no 208/2005 of 4 February 2005 amending Regulation (EC) no 466/2001 as regards polycyclic aromatic hydrocarbons. Official J EU, vol L 034, pp 3–5 (08/02/2005). Available online at http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/oj/2005/l_034/l_03420050208en00030005.pdf
The Commission of the European Communities (2006) Commission Regulation (EC) no 1881/2006 of 19 December 2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs. Official J EU, vol L 364, pp 5–24 (20/12/2006). Available online at http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/oj/2006/l_364/l_36420061220en00050024.pdf
Simko P (2002) J Chromatogr B 770:3–18
Martinez O, Salmeron J, Guillen MD, Casas C (2004) Food Control 15:457–461
The Commission of the European Communities (2003) Regulation (EC) no 2065/2003 of the European Parliament and of the Council of 10 November 2003 on smoke flavourings used or intended for use in or on foods. Official J EU, vol L 309, pp 1–8 (26/11/2003). Available online at http://europa.eu.int/eur-lex/pri/en/oj/dat/2003/l_309/l_30920031126en00010008.pdf
The Commission of the European Communities (2006) Commission Regulation (EC) no 627/2006 of 21 April 2006 implementing Regulation (EC) no 2065/2003 of the European Parliament and of the Council as regards quality criteria for validated analytical methods for sampling, identification and characterisation of primary smoke products. Official J EU, vol L 109, pp 3–6 (22/4/2006). Available online at http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/oj/2006/l_109/l_10920060422en00030006.pdf
Lodovoci M, Dolara P, Casalini C, Ciappellano S, Testolin G (1995) Food Addit Contam 12:703–713
Simon R, Palme S, Anklam E (2006) J Chromatogr A 1103:307–313
The Commission of the European Communities (2002) Commission Decision of 12 August 2002 implementing Council Directive 96/23/EC concerning the performance of analytical methods and the interpretation of results. Official J EU, vol L 221, pp 8–36 (17/8/2002). Available online at http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/oj/2002/l_221/l_22120020817en00080036.pdf
Boulanger B, Chiap P, Dewé W, Crommen J, Hubert Ph (2003) J Phar Biomed Anal 32:753–765
Hubert Ph, Nguyen-Huu J-J, Boulanger B, Chapuzet E, Chiap P, Cohen N, Compagnon P-A, Dewé W, Feinberg M, Lallier M, Laurentie M, Mercier N, Muzard G, Nivet C, Valat L (2004) J Pharm Biomed Anal 36:579–586
Hubert Ph, Nguyen-Huu J-J, Boulanger B, Chapuzet E, Chiap P, Cohen N, Compagnon P-A, Dewé W, Feinberg M, Lallier M, Laurentie M, Mercier N, Muzard G, Nivet C, Valat L (2003) STP Pharma Pract 13:101–138
Feinberg M, Boulanger B, Dewé W, Hubert Ph (2004) Anal Bioanal Chem 380:502–514
Feinberg M, Laurentie M (2006) Accred Qual Assur: J Qual Compar Reliab Chem Measur 11:3–9
Food and Drug Administration (FDA) (1995) International Conference on Harmonisation. Guideline on validation of analytical procedures: definitions and terminology. Fed Regist 60:11260–11262
The Commission of the European Communities (1996) Council Directive 96/23/EC of 29 April 1996 on measures to monitor certain substances and residues thereof in live animals and animal products and repealing Directives 85/358/EEC and 86/469/EEC and Decisions 89/187/EEC and 91/664/EEC. Official J EU, vol L 125, pp 10–32 (23/5/1996). Available online at: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31996L0023:EN:HTML
Simon R, Palme S, Anklam E (2006) Food Chem 104:876–887