Nội dung được dịch bởi AI, chỉ mang tính chất tham khảo
Một số quan sát về chế độ ăn uống và việc lựa chọn thức ăn của Daphnia hyalina (Cladocera) trong một hồ tù đọng giàu dinh dưỡng
Tóm tắt
Thành phần thức ăn trong dạ dày của Daphnia hyalina được so sánh với thành phần fitoplankton trong nước hồ vào một số thời điểm trong năm. Dạ dày chủ yếu chứa tảo; xác hữu cơ không phải là một loại thức ăn quan trọng. Ngoại trừ Oscillatoria agardhii, tất cả các dạng tảo lớn đều bị Daphnia tránh một cách chung. Nhìn chung, Scenedesmus là nhóm được ưa chuộng nhất, nhưng về số lượng hoặc sinh khối tiêu thụ, O. agardhii lại quan trọng hơn. Tảo xanh lam dạng sợi >60 μm (khoảng: 60–1500 μm) đã bị Daphnia tránh một cách rõ rệt. Hành vi chọn lọc theo kích thước được quan sát có thể là kết quả của những hạn chế trong hệ thống lọc của chúng chứ không phải là sự lựa chọn chủ động.
Từ khóa
#Daphnia hyalina #chế độ ăn #lựa chọn thức ăn #hồ tù đọng #fitoplanktonTài liệu tham khảo
BRIAND, F. and E. McCAULEY, 1978. Cybernetic mechanisms in lake plankton systems: how to control undesirable algae. Nature, 273: 228–230.
CARMICHAEL, W. W. and P. R. GORHAM 1977. Factors influencing the toxicity and animal susceptibility ofAnabaena flos-aquae (Cyanophyta) blooms. J. Phycol., 13: 97–101.
FÄNGE, R. and D. GROVE, 1979. Digestion. In: Hoar, W. S., Randall, D. J. and J. R. Brett, eds., Bioenergetics and Growth. Fish Physiology 8: 161–260. Academic Press, New York, 786 p.
GELLER, W., 1975. Die Nahrungsaufnahme vonDaphnia pulex in Abhängigkeit von der Futterkonzentration, der Temperatur, der Körpergrösze und dem Hungerzustand der Tiere. Arch. Hydrobiol. Suppl., 48: 47–107.
GELLER, W. and H. MÜLLER, 1981. The filtration apparatus of Cladocera: filter mesh-sizes and their implications on food selectivity. Oecologia (Berl.), 49: 316–321.
GENTILE, J. H. and T. B. MALONEY 1969. Toxicity and environmental requirements of a strain ofAphanizomenon flos-aquae (L.) Ralfs. Can. J. Microbiol., 15: 165–173.
GLIWICZ, Z. M., 1977. Food size selection and seasonal succession of filter feeding zooplankton in an eutrophic lake. Ekologia Polska, 25: 179–225.
GLIWICZ, Z. M., 1980. Filtering rates, size selection, and feeding rates in cladocerans-another aspect of interspecific competition in filter-feeding zooplankton: In: W.C. Kerfoot, ed., Evolution and Ecology of Zooplankton Communities: 282–291. University Press of New England, Hanover.
GLIWICZ, Z. M. and E. SIEDLAR 1980. Food size limitation and algae interfering with food collection inDaphnia. Arch. Hydrobiol., 88: 155–177.
GORHAM, P. R., 1962. Laboratory studies on the toxins produced by waterblooms of blue-green algae. Am. J. Pub. Health, 2100–2105.
HEBERT, P. D. N., 1978. The population biology ofDaphnia (Crustacea, Daphnidae). Biol. Rev. 53: 387–426.
HENNING, M. and J. G. KOHL, 1981. Toxic blue-green algae water blooms found in some lakes in the German Democratic Republic. Int. Revue ges. Hydrobiol., 66: 553–561.
HULSMANN, A. D., 1983. Voedselopname van enige zoöplankton soorten uit de Grote Maarseveense Plas. Proefschrift Universiteit van Amsterdam, 128 p.
IVLEV, V. S., 1961. Experimental ecology of the feeding of fishes. Yale University Press, New Haven, 302 p.
LAMPERT, W., 1977. Studies on the carbon balance ofDaphnia pulex DE GEER as related to environmental conditions. II. The dependence of carbon assimilation on animal size, temperature, food concentration and diet species. Arch. Hydrobiol. Suppl., 48: 310–335.
LAMPERT, W., 1981. Inhibitory and toxic effects of blue-green algae onDaphnia. Int. Revue ges. Hydrobiol., 66: 285–298.
LAMPERT, W., 1982. Further studies on the inhibitory effects of the toxic blue-greenMicrocystis aeruginosa on the filtering rate of zooplankton. Arch. Hydrobiol., 95: 207–220.
LANE, P. A., 1975. The dynamics of aquatic systems: a comparative study of the structure of four zooplankton communities. Ecol. Monogr., 45: 307–336.
LEI, C. and K. B. ARMITAGE, 1980. Ecological energatics of aDaphnia ambigua population. Hydrobiologia, 70: 133–143.
MOED, J. R. and H. L. HOOGVELD, 1982. The algal periodicity in Tjeukemeer during 1968–1978. Hydrobiologia, 95: 223–234.
NADIN-HURLEY, C. M. and A. DUNCAN, 1976. A comparison of daphnid gut particles with sestonic particles in two Thames Valley reservoirs throughout 1970 and 1971. Freshwat. Biol., 6: 109–123.
OKAMOTO, K. and T. NARITA, 1981. Seasonal change in size-selective feeding activities ofDaphnia longispina andEudiaptomus japonicus on a natural phytoplankton community in Lake Biwa. Verh. Internat. Verein. Limnol., 21: 600.
PORTER, K. G. and J. D. ORCUTT, 1980. Nutritional adequacy, manageability, and toxicity as factors that determine the food quality of green and blue-green algae forDaphnia: In: W.C. Kerfoot, ed., Evolution and Ecology of Zooplankton Communities: 268–281. University Press of New England, Hanover.
TAPPA, D. W., 1965. The dynamics of the association of six limnetic species ofDaphnia in Aziscoos Lake, Main. Ecol. Monogr., 35: 395–423.
VIJVERBERG, J., 1976. The effect of food quantity and quality on the growth, birth-rate and longevity ofDaphnia hyalina Leydig. Hydrobiologia, 51: 99–108.
VIJVERBERG, J. and W. L. T. VAN DENSEN, 1984. The role of the fish in the foodweb of Tjeukemeer, The Netherlands. Verh. Internat. Verein. Limnol., 22, in press.
VIJVERBERG, J. and A. F. RICHTER, 1982. Population dynamics and production ofDaphnia hyalina Leydig andDaphnia cucullata Sars in Tjeukemeer. Hydrobiologia, 95: 235–259.
WATTS, E. and S. YOUNG, 1980. Components ofDaphnia feeding behaviour. J. Plankt. Res., 2: 203–212.
WEBSTER, K. E. and R. H. PETERS, 1978. Some size-dependent inhibitions of larger filterers in filamentous suspensions. Limnol. Oceanogr., 23: 1238–1245.