Nội dung được dịch bởi AI, chỉ mang tính chất tham khảo
Các kịch bản lỗi của con người và việc định lượng chúng trong phân tích đa dư lượng thuốc trừ sâu trong trái cây và rau quả
Tóm tắt
Một tổng số 54 kịch bản của các lỗi con người trong phân tích đa dư lượng thuốc trừ sâu trong trái cây và rau quả đã được lập bản đồ trong một phòng thí nghiệm giám sát định kỳ. Khả năng xảy ra và mức độ nghiêm trọng của các lỗi, cũng như khả năng của các thành phần trong hệ thống chất lượng phòng thí nghiệm để ngăn chặn/làm chậm các lỗi của con người, cùng với hiệu quả của hệ thống chất lượng nói chung, đã được đánh giá dựa trên ý kiến của các chuyên gia. Nó cho thấy rằng các lỗi của con người trong việc lấy mẫu thường ít được hệ thống chất lượng ngăn chặn hơn so với các bước khác trong phân tích. Đào tạo và giám sát được xác định là các thành phần của hệ thống chất lượng có mức độ ưu tiên cao nhất. Hiệu quả của hệ thống chất lượng đạt được điểm số tốt là 71% (so với một hệ thống lý tưởng có khả năng ngăn ngừa lỗi của con người với hiệu quả 100%). Biến động của các giá trị điểm số do sự thay đổi của các ý kiến chuyên gia được thảo luận.
Từ khóa
#lỗi con người #phân tích đa dư lượng #thuốc trừ sâu #chất lượng phòng thí nghiệm #giám sát #đào tạoTài liệu tham khảo
SANCO (2013) Document No. 12751/2013. Guidance document on analytical quality control and validation procedures for pesticide residues analysis in food and feed. http://www.eurl-pesticides.eu/library/docs/allcrl/AqcGuidance_Sanco_2013_12571.pdf
Kuselman I, Goldshlag P, Pennecchi F, Burns C (2011) Multi-component out-of-specification test results: a case study of concentration of pesticide residues in tomatoes. Accred Qual Assur 16:361–367
Kuselman I, Pennecchi F, Burns C, Fajgelj A, de Zorzi P (2012) IUPAC/CITAC Guide: investigating out-of-specification test results of chemical composition based on metrological concepts (IUPAC technical report). Pure Appl Chem 84:1939–1971
Kuselman I, Fajgelj A (2013) Human errors and out-of-specification test results. Chem Int 35(3):30–31
Lehotay SJ, Mastovska K, Amirav A, Fialkov AB, Alon T, Martos PA, de Kok A, Fernandez-Alba AR (2008) Identification and confirmation of chemical residues in food by chromatography-mass spectrometry and other techniques. Trends Anal Chem 27:1070–1090
Heller DN, Lehotay SJ, Martos PA, Hammack W, Fernandez-Alba AR (2010) Issues in mass spectrometry between bench chemists and regulatory laboratory managers. J AOAC Int 93:1625–1632
Koesukwiwat U, Lehotay SJ, Miao S, Leepipatpiboon N (2010) High throughput analysis of 150 pesticides in fruits and vegetables using QuEChERS and low-pressure gas chromatography-time-of-flight mass spectrometry. J Chromatogr A 1217:6692–6703
Lehotay SJ, Koesukwiwat U, van der Kamp H, Mol HGJ, Leepipatpiboon N (2011) Qualitative aspects in the analysis of pesticide residues in fruits and vegetables using fast, low-pressure gas chromatography-time-of-flight mass spectrometry. J Agric Food Chem 59:7544–7556
Kwon H, Lehotay SJ, Ceis-Asteggiante L (2012) Variability of matrix effects in liquid and gas chromatography-mass spectrometry analysis of pesticide residues after QuEChERS sample preparation of different food crops. J Chromatogr A 1270:235–245
Ellison SLR, Williams A (eds) (2012) Eurachem/CITAC Guide: quantifying uncertainty in analytical measurement, 3rd edn. ISBN 978-0-948926-30-3. http://www.eurachem.org/index.php/publications/guides/quam
Kuselman I, Kardash E, Bashkansky E, Pennecchi F, Ellison SLR, Ginsbury K, Epstein M, Fajgelj A, Karpov Y (2013) House-of-security approach to measurement in analytical chemistry: quantification of human error using expert judgments. Accred Qual Assur 18:459–467
Ministry of Agriculture and Rural Development of Israel (2013) Plant protection and inspection services. Pesticide data bank. Pesticide residues. http://www.hadbara.moag.gov.il/hadbara/
FAO/WHO (1993) CODEX Alimentarius. Recommended methods of sampling for the determination of pesticide residues for compliance with the MRLs
Ministry of Public Health, Welfare and Sport of The Netherlands (1996) Analytical Methods for Pesticide Residues in Foodstuffs, 6 edn
Anastassiades M, Lehotay SJ, Stajnbaher D, Schenck FJ (2003) Fast and easy multiresidue method employing acetonitrile extraction/partitioning and “dispersive solid-phase extraction” for the determination of pesticide residues in produce. J AOAC Int 86:412–431
Kuselman I, Pennecchi F, Fajgelj A, Karpov Y (2013) Human errors and reliability of test results in analytical chemistry. Accred Qual Assur 18:3–9
Goldshlag P (2013) Spurious errors in pesticide residue analysis practice. Workshop on human errors and out-of-specification test results. Bioforum, Tel Aviv, Israel. http://bioforumconf.com/workshop-on-human-errors
FAO/WHO (2013) CODEX Alimentarious. Pesticide residues in food and feed. Pesticide Details. Fenthion. http://www.codexalimentarius.net/pestres/data/pesticides/details.html?id=39
FAO/WHO (1993) CODEX Alimentarious. Pesticide residues in food, vol 2, Sec. 4.1: portion of commodities to which MRLs apply
CVUA Stuttgart (2007) Residues of the unauthorized insecticide isofenphos-methyl detected in sweet peppers from Spain. http://www.cvuas.de/pub/beitrag.asp?ID=646&subid=1&Thema_ID=5
US Environmental Protection Agency (2014) Regulating biopesticides. http://www.epa.gov/opp00001/biopesticides/
Valles NB, Retamal M, Martinez-Uroz A, Mezcua M, Fernandez-Alba AR, de Kok A (2012) Determination of chlorothalonil in difficult-to-analyse vegetable matrices using various multiresidue methods. Analyst 137:2513–2520
Goldshlag P (2012) Can we trust our results? False positives and false negatives in pesticide residues analysis. Isranalytica 2012 Conference. Bioforum. Tel Aviv, Israel. http://isranalytica.org.il/isranalytica2012/day1.html