Các chất bổ sung probiotic, prebiotic và synbiotic trong nuôi trồng thủy sản cá tầm: một bài tổng quan
Tóm tắt
Nghiên cứu này giải quyết vấn đề của các chất bổ sung dinh dưỡng; probiotic, prebiotic và synbiotics được coi là thành phần thực phẩm chức năng trong nuôi trồng thủy sản cá tầm. Sự phát triển của chiến lược này đã được đề xuất và thực hiện như một lựa chọn thay thế cho việc sử dụng kháng sinh trong nuôi trồng thủy sản. Cá tầm là những loài có giá trị thương mại do thịt và trứng của chúng, được chế biến thành trứng cá muối. Nuôi trồng cá tầm đến kích cỡ thương phẩm đã tăng lên trong thập kỷ qua trong khi sự sụt giảm đáng lo ngại ở các quần thể tự nhiên đã được ghi nhận. Cùng với những đánh giá mở rộng về các chất bổ sung vi sinh vật và prebiotics trong nuôi trồng cá và động vật có vỏ, cộng đồng khoa học cũng đã tăng cường quan tâm đến các phương pháp tiếp cận những vấn đề này trong nuôi trồng thủy sản cá tầm. Bài tổng quan hiện tại tóm tắt và thảo luận về kết quả nghiên cứu trên hệ vi sinh vật đường ruột của các loài cá tầm và ảnh hưởng của việc sử dụng probiotic, prebiotic hoặc synbiotic đến hiệu suất tăng trưởng, sinh lý ruột, hệ vi sinh vật đường ruột, phản ứng miễn dịch và sức khỏe. Hơn nữa, nghiên cứu này cố gắng lấp đầy những khoảng trống trong hiểu biết hiện có và đưa ra những vấn đề cần phải được điều tra thêm.
Từ khóa
#cá tầm #probiotic #prebiotic #synbiotic #nuôi trồng thủy sảnTài liệu tham khảo
AghN IraniA TokmechiA AzizpourK(2009)Survival and growth studies of Acipenser persicus larvae fed with Artemia nauplii enriched with two strains of Lactobacillus delbrukii bulgaris. Aquaculture 2009 Malaysia.8pp.
Bacanu GM, 2013, Differences in the gut microbiota between wild and domestic Acipenser ruthenus evaluated by denaturing gradient gel electrophoresis, Romanian Biotechnology Letter, 18, 8069
Bosscher D, 2009, Food‐based strategies to modulate the composition of the intestinal microbiota and their associated health effects, Journal of Physiology and Pharmacology, 60, 5
Brun R, 1991, Acipenser, 429
Brunetti R, 2006, Pseudomonas fluorescens infection in farmed Siberian sturgeon (Acipencer baeri), Ittiopatologia, 3, 221
Cao HP, 2010, Characterization and phylogenetic analysis of the bitrichous pathogenic Aeromonas hydrophila isolated from diseased Siberian sturgeon (Acipenser baerii), Israeli Journal of Aquaculture‐Bamidgeh, 62, 181
Cerezuela R, 2011, Current knowledge in synbiotic use for fish aquaculture: a review, Journal of Aquaculture Research & Development, 1, 1
De BC, 2014, Probiotics in fish and shellfish culture: immunomodulatory and ecophysiological responses, Fish Physiology and Biochemistry, 40, 921
Delaedt Y, 2008, Impact of Arabinoxylooligosaccharides on Microbial Community Composition and Diversity in The Gut of Siberian Sturgeon (Acipenser baeri), 183
Faghani Langroudi H, 2010, The comparison between the effect of two dietary probiotics (Primalac® and Protexin®) on the growth and the survival rate of Caspian sea common carp (Cyprinus carpio), Marine Biology, 2, 65
Faramarzi M, 2011, The effects of different concentrations of probiotic Bacillus spp. and different bioencapsulation times on growth performance and survival rate of Persian sturgeon (Acipenser persicus) larvae, World Journal of Fish and Marine Sciences, 3, 145
Faramarzi M, 2012, Influences of probiotic Bacilli on ammonia and urea excretion in two conditions of starvation and satiation in Persian sturgeon (Acipenser persicus) larvae, Global Veterinaria, 8, 185
Faramarzi M, 2012, Influences of probiotic Bacilli via bioencapsulated Daphnia magna on resistance of Persian sturgeon larvae against challenge tests, Global Veterinaria, 8, 421
Francis‐Floyd R, 2000, Proceedings of the Florida Sturgeon Culture Risk Assessment Workshop, 33
Gao X, 2009, Effects of Bacillus spp. on the growth performance and digestibility of juvenile Acipenser baeri, Journal of Hebei Normal University (Natural Science Edition), 33, 377
Ghanbari M, 2009, Isolation and characterization of Lactobacillus species from intestinal contents of beluga (Huso huso) and Persian sturgeon (Acipenser persicus), Iranian Journal of Veterinary Research, Shiraz University, 10, 152
Iranshahi F, 2011, The enhancement of growth and feeding performance of Persian sturgeon (Acipenser persicus) larvae by Artemia urmiana nauplii bioencapsulated via baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae), Journal of Animal and Veterinary Advances, 10, 2730
Jafaryan H, 2012, Effects of bioencapsulated Daphnia magna with Saccharomyces cerevisiae on the growth and feeding performance of Persian sturgeon (Acipenser persicus) larvae, Iranian Journal of Veterinary Medicine, 6, 13
Lauzon HL, 2014, Aquaculture Nutrition: Gut Health, Probiotics and Prebiotics, 223, 10.1002/9781118897263.ch9
Mahious AS, 2005, 1st Regional Workshop on Techniques for Enrichment of Live Food for Use in Larviculture, 17
Najdegerami EH, 2013, Siberian sturgeon (Acipenser baerii) larvae fed Artemia nauplii enriched with poly‐β‐hydroxybutyrate (PHB): effect on growth performance, body composition, digestive enzymes, gut microbial community, gut histology and stress tests, Aquaculture Research
Rurangwa E, 2008, Dietary Effect of Arabinoxylan Oligosaccharides on Zootechnical Performance and Hindgut Microbial Fermentation in Siberian sturgeon and African Catfish, 569
Salaghi Z, 2013, Effect of different levels of probiotic primalac on growth performance and survival rate of Persian sturgeon (Acipenser persicus), Global Veterinaria, 11, 238
Soltani M, 2001, Protection of Persian sturgeon (Acipenser persicus) fingerling against Aeromonas hydrophila septicemia using three different antigens, Bulletin of the European Association of Fish Pathologists, 21, 235
Ta'ati R, 2011, Growth performance, carcass composition, and immunophysiological indices in juvenile great sturgeon (Huso huso) fed on commercial prebiotic, Immunoster, Iranian Journal of Fisheries Science, 10, 324
Timur G, 2010, A study on bacterial haemorrhagic septicemia in farmed young Russian sturgeon in Turkey (Acipencer gueldenstaedtii), Istanbul University Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, 25, 19
Vuillaume A, 1987, First isolation of Yersinia ruckeri from Sturgeon, Acipenser baeri Brant, in South West of France, Bulletin of the European Association on Fish Pathology, 7, 18