Ứng dụng probiotic trong nuôi trồng thủy sản bền vững

Reviews in Aquaculture - Tập 11 Số 3 - Trang 907-924 - 2019
Mahmoud A.O. Dawood1, Shunsuke Koshio2, Mohamed M. Abdel‐Daim3, Hien Van Doan4
1Department of Animal Production, Faculty of Agriculture, Kafrelsheikh University, Kafrelsheikh, Egypt
2Laboratory of Aquatic Animal Nutrition, Faculty of Fisheries, Kagoshima University, Kagoshima, Japan
3Pharmacology Department, Faculty of Veterinary Medicine, Suez Canal University, Ismailia, Egypt
4Department of Animal and Aquatic Sciences, Faculty of Agriculture, Chiang Mai University, Chiang Mai, Thailand

Tóm tắt

Tóm tắt

Ngành nuôi trồng thủy sản, một trong những lĩnh vực sản xuất thực phẩm lớn nhất trên thế giới, được ưa chuộng thực hành bằng cách sử dụng các sản phẩm hữu cơ tự nhiên hơn là các hóa chất tổng hợp hay kháng sinh. Ngoài thách thức lớn về việc cung cấp thực phẩm và sinh kế cho dân số thế giới đang gia tăng theo cấp số nhân, ngành nuôi trồng thủy sản đóng vai trò then chốt trong việc đảm bảo sự phát triển dựa trên các phương pháp bền vững với môi trường, đặc biệt là trong sản xuất thức ăn cho thủy sản. Các vi sinh vật trên cạn hoạt động như hệ thống phòng thủ tự nhiên của các loài nuôi trồng đã được xác định là nguồn sản xuất chính cho các ứng viên vi khuẩn có lợi. Probiotic gần đây đã trở nên phổ biến như các vi sinh vật có lợi trong các sinh vật nuôi để duy trì tình trạng sức khỏe và sự phát triển của các loài động vật thủy sản khác nhau. Bài tổng quan này nhằm hiểu được sự cần thiết phải sử dụng probiotic như một giải pháp bền vững để điều chỉnh hiệu suất tăng trưởng, sử dụng thức ăn và tình trạng sức khỏe tổng quát trong nuôi trồng thủy sản bền vững. Bên cạnh đó, bài viết cũng thảo luận về vi sinh vật sống ký chủ và khả năng của nó trong việc sản xuất các chủng probiotic khác nhau cùng chức năng của probiotic nhằm cải thiện miễn dịch của ký chủ để tạo ra các tác động tương tác với probiotic nguồn gốc từ ký chủ. Bằng cách trình bày kết quả thu được từ các nghiên cứu trước đây về khả năng của probiotic trong việc duy trì hiệu suất của động vật thủy sản, nghiên cứu này đã tổng hợp kiến thức và thông tin hiện tại cho nghiên cứu và phát triển ứng dụng probiotic trong nuôi trồng thủy sản trong tương lai.

Từ khóa


Tài liệu tham khảo

10.1016/j.etap.2017.07.002

10.1016/j.fsi.2016.08.003

10.1111/anu.12515

Adel M, 2017, Immunological responses and disease resistance of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) juveniles following dietary administration of stinging nettle (Urtica dioica), Fish & Shellfish Immunology, 7, 230

10.1016/j.aquaculture.2011.04.036

10.1016/j.jtherbio.2010.10.003

10.1111/jpn.12017

10.1111/j.1365-2672.2006.02812.x

Alak G, 2012, The effects of probiotics and prebiotics on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) intestinal flora, International Journal of Aquaculture, 2, 11

10.1111/j.1365-2109.2009.02265.x

10.1016/j.fsi.2018.02.042

10.1080/14786419.2017.1365073

10.4194/1303-2712-v13_3_03

10.1100/tsw.2006.181

10.1371/journal.pone.0045572

10.1016/j.rvsc.2017.01.016

10.1016/j.fsi.2014.10.035

10.1016/j.fsi.2013.01.024

10.1016/j.fsi.2013.06.004

10.1016/j.aquaculture.2005.07.015

10.4319/lo.2010.55.5.1959

10.1111/j.1749-7345.2005.tb00390.x

10.1016/j.fsi.2016.04.011

10.1016/j.aquaculture.2006.04.025

10.1016/j.aquaculture.2009.06.016

10.3920/BM2011.0028

10.1016/j.fsi.2013.01.015

10.1111/j.1365-2761.2005.00657.x

10.1016/j.fsi.2006.11.010

10.4110/in.2008.8.3.67

10.3923/jfas.2012.279.290

Dalmin G, 2001, Effect of probiotics on bacterial population and health status of shrimp in culture pond ecosystem, Indian Journal of Experimental Biology, 39, 939

10.1016/j.jtherbio.2005.03.001

DawoodMAO(2016)Effect of various feed additives on the performance of aquatic animals(Doctoral dissertation 鹿児島大学).The United Graduate School of Agricultural Sciences Kagoshima University Kagoshima Japan.

10.1016/j.aquaculture.2015.12.033

10.1111/raq.12163

Dawood MAO, 2014, Effects of using exogenous digestive enzymes or natural enhancer mixture on growth, feed utilization, and body composition of rabbitfish, Siganus rivulatus, Journal of Agricultural Science and Technology. B, 4, 180

10.1155/2015/514196

10.1016/j.aquaculture.2015.02.005

10.1016/j.fsi.2015.01.033

DawoodMAO KoshioS IshikawaM YokoyamaS(2015d)Efficiency of Heat‐killed Lactobacillus plantarum supplemental diets on red sea bream Pagrus major. World Aquaculture 2015 Jeju. Korea (한국수산과학회 양식분과 학술대회) 112. Jeju. Korea: World Aquaculture Society.

10.1016/j.fsi.2015.12.047

10.1016/j.fsi.2016.08.038

10.1111/anu.12314

10.1016/j.fsi.2016.04.017

10.1111/anu.12376

10.1016/j.aquaculture.2016.12.036

10.1007/s10695-016-0277-4

10.1111/raq.12209

De BC, 2014, Probiotics in fish and shellfish culture: immunomodulatory and ecophysiological responses, Fish Physiology and Biochemistry, 40, 921

10.1093/toxsci/kfp258

Devaraja T, 2013, A holistic approach for selection of Bacillus sp. as a bioremediator for shrimp post larvae culture, Turkish Journal of Biology, 37, 92

10.1016/j.fsi.2005.06.007

10.1016/j.fsi.2018.01.032

10.1016/j.aquaculture.2018.02.010

10.1016/j.aquaculture.2016.01.007

10.1111/anu.12508

10.1111/anu.12797

Essa MA, 2010, Effect of different dietary probiotics on growth, feed utilization and digestive enzymes activities of Nile tilapia, Oreochromis niloticus, Journal of the Arabian Aquaculture Society, 5, 143

Faggio C, 2014, Monthly variations of haematological parameters of Sparus aurata and Dicentrarchus labrax reared in Mediterranean land off‐shore tanks, Cahiers de Biologie Marine, 55, 437

FAO/WHO, 2001, Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation on Evaluation of Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food Including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria

10.1007/s10228-012-0303-1

10.1007/s10695-011-9481-4

10.1159/000106088

Fuller R, 1989, Probiotics in man and animals: a review, Journal of Applied Bacteriology, 68, 365

10.1038/srep30893

10.1051/alr:1994030

10.1016/S0044-8486(99)00187-8

10.1111/j.1365-2095.2011.00875.x

10.1095/biolreprod.111.094243

10.1016/j.resmic.2010.03.001

10.1016/j.fsi.2012.12.008

10.1111/j.1365-2109.2008.02077.x

10.1111/j.1574-695X.2007.00343.x

Gómez R, 2008, Influence of probiotics on the growth and digestive enzyme activity of white Pacific shrimp (Litopenaeus vannamei), Oceanic and Coastal Sea Research, 7, 215

10.1016/S0044-8486(00)00431-2

10.1007/s12562-011-0367-2

Grosell M, 2011, The Multifunctional Gut of Fish: Fish Physiology, 165

10.1016/j.fsi.2016.03.152

10.1016/j.aquaculture.2003.09.013

10.1007/s002489900158

He S, 2011, Evaluation of probiotic strain Bacillus subtilis C‐3102 as a feed supplement for koi carp (Cyprinus carpio), Journal of Aquaculture Research & Development, 3, S1

Hernández‐SerranoP(2005)Responsible use of antibiotics in aquaculture. FAO Fisheries Technical Paper 469 Food and Agriculture Organization of the United Nations Rome 97pp.

10.1111/j.1365-2095.2006.00408.x

10.1126/science.291.5505.881

10.1016/j.aquaculture.2016.06.004

10.1016/j.aquaculture.2007.08.045

10.1038/nature11234

10.1046/j.1365-2761.2002.00422.x

10.1046/j.1365-2761.2003.00414.x

10.2983/035.030.0304

Kar N, 2008, Enzyme producing bacteria in the gastrointestinal tracts of Labeo rohita (Hamilton) and channa punctatus (Bloch), Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 8, 115

Kolndadacha OD, 2011, The role of probiotics in aquaculture in Nigeria (a review), Continental Journal of Fisheries and Aquatic Science, 5, 8

10.1007/s12223-008-0023-0

10.1111/j.1365-2672.2007.03360.x

Lara‐Flores M, 2009, Probiotics: Production, Evaluation and Uses in Animal Feed, 75

10.1016/j.fsi.2016.11.003

10.1111/jam.12414

10.1016/j.cbpb.2009.11.006

10.1016/j.fsi.2015.02.023

10.1242/jeb.056135

10.1146/annurev.physiol.68.040104.110001

10.1016/j.aquaculture.2005.07.040

10.1111/j.1365-2672.2009.04284.x

10.1016/j.fsi.2010.01.012

10.1016/j.fsi.2013.04.010

10.3389/fmicb.2014.00207

10.1152/ajpregu.00689.2010

10.1016/j.aquaculture.2009.11.007

10.1007/s10126-010-9279-x

Matias HB, 2002, Effects of commercial microbial products on water quality in tropical shrimp culture ponds, Asian Fisheries Science, 15, 239, 10.33997/j.afs.2002.15.3.005

10.5402/2012/916845

Mehrabi Z, 2011, Effects of dietary supplementation of synbiotic on growth performance, serum biochemical parameters and carcass composition in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fingerlings, Journal of Animal Physiololgy & Animal Nutrition, 24, 0396

10.1016/j.aquaculture.2010.02.007

10.1111/j.1365-2095.2009.00688.x

10.1111/j.1365-2095.2011.00866.x

10.1111/j.1439-0396.2012.01301.x

10.1016/S0044-8486(98)00199-9

10.1080/14786419.2018.1428586

10.1016/j.fsi.2010.02.017

10.1016/j.aquaculture.2013.08.026

10.1016/j.vetmic.2012.04.029

10.1016/j.aquaculture.2006.01.004

10.1038/sj.embor.7400731

10.3390/md9061119

10.1016/S0958-6946(98)00114-9

10.1023/A:1020620607611

10.1111/j.1365-2109.2008.02004.x

10.1111/j.1365-2761.2008.00955.x

10.3856/vol41-issue1-fulltext-10

10.1016/j.vetimm.2004.08.006

10.1016/j.dci.2006.07.004

10.1007/s10695-009-9375-x

Parker RB, 1974, Probiotics, the other half of the antibiotic story, Animal Nutrition & Health, 29, 4

Partida‐Arangure BO, 2013, Effect of inulin and probiotic bacteria on growth, survival, immune response, and prevalence of white spot syndrome virus (WSSV) in Litopenaeus vannamei cultured under laboratory conditions, African Journal of Biotechnology, 12, 3366

10.1016/j.clp.2012.12.002

10.1016/j.rvsc.2011.02.014

10.1016/j.pestbp.2011.02.010

10.5296/jab.v1i1.3714

10.1111/j.1365-2109.2009.02473.x

10.3923/jfas.2008.152.157

10.1016/j.fsi.2015.04.018

10.3389/fmicb.2017.01844

10.1111/j.1472-765X.2007.02180.x

10.1111/j.1365-2095.2012.00943.x

10.1016/S0044-8486(00)00440-3

10.1111/j.1365-2109.2009.02339.x

10.1016/j.aquaculture.2006.06.030

10.1111/j.1365-3024.2011.01309.x

10.1016/S0044-8486(99)00349-X

Rodriguez‐Estrada U, 2009, Effects of single and combined supplementation of Enterococcus faecalis, mannan oligosaccharide and polyhydrobutyrate acid on growth performance and immune response of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Aquaculture Science, 57, 609

10.1080/15222055.2013.799620

RottmannRW Francis‐FloydR DurborowR(1992)The role of stress in fish disease. SRAC Publication Number 474.

10.1111/j.1365-2095.2008.00581.x

Sahandi J, 2012, The use of two enrichment forms (Brachionus plicatilis enrichment and rearing water enrichment) with probiotic bacilli spore on growth and survival of Silver carp (Hypophthalmichthys molitrix), Iranian Journal of Veterinary Research, 13, 289

10.1016/j.fsi.2004.11.007

10.1016/j.vetimm.2006.01.020

10.1016/j.fsi.2008.03.011

10.1016/S0924-2244(99)00027-8

10.1111/anu.12452

Selye H, 1985, Life Stress

10.1007/s10695-015-0117-y

10.1016/j.ejar.2012.12.008

10.1016/j.aquaculture.2008.05.034

10.3923/jfas.2013.305.322

10.3923/jfas.2012.72.103

10.1631/jzus.2006.B0596

10.1016/j.fsi.2014.06.016

10.1016/j.vetmic.2011.09.013

10.1016/j.aquaculture.2008.04.020

10.1016/j.aquaculture.2008.08.043

10.1080/07924259.2012.714406

10.1111/j.1444-2906.2006.01152.x

10.1111/j.1444-2906.2006.01215.x

Taoka Y, 2007, Influence of commercial probiotics on the digestive enzyme activities of Tilapia, Oreochromis niloticus, Aquaculture Science, 55, 183

10.1111/jam.13415

10.1016/j.fsi.2014.05.025

10.4161/gmic.1.3.11712

10.1016/j.ijfoodmicro.2004.05.012

10.1016/S0044-8486(01)00650-0

10.1016/j.aquaculture.2009.12.015

10.1016/j.aquaculture.2004.09.022

10.1016/j.fsi.2017.09.002

10.1016/j.fsi.2015.05.026

10.1016/j.aquaculture.2010.09.029

VenkateswaraAR(2007)Bioremediation to restore the health of aquaculture. Pond Ecosystem Hyderabad 500 082 India pp.1–12.

10.1128/MMBR.64.4.655-671.2000

10.3923/biotech.2008.124.128

10.1016/j.aquaculture.2005.10.010

Villamil L, 2002, Evaluation of immunomodulatory effects of lactic acid bacteria in turbot (Scophhalmus Maximus), Journal of Clinical and Diagnostic Laboratory Immunology, 9, 1318

10.1007/s00227-008-0931-1

10.1016/j.aquaculture.2006.04.002

10.1016/j.aquaculture.2007.05.035

10.1111/j.1444-2906.2005.01061.x

10.1016/j.aquaculture.2008.03.007

10.1016/j.fsi.2014.12.028

10.1111/are.13679

10.1111/j.1365-294X.2012.05646.x

10.1007/s10126-002-0041-x

10.1111/are.13352

10.3920/BM2016.0177

10.1016/j.anifeedsci.2005.09.003

10.1111/j.1365-2095.2011.00863.x

10.1016/j.vetmic.2006.12.009

10.1016/j.fsi.2018.05.035

10.1016/j.cbpc.2005.11.001

10.1016/j.aquaculture.2008.10.046

10.1016/j.aquaculture.2005.07.021

10.1016/j.fsi.2012.05.027

10.1080/01652176.2016.1172132