Liệu nuôi trồng thủy sản tổng hợp đa tầng có phải là giải pháp cho những thách thức lớn của ngành? – một bài tổng quan
Tóm tắt
Nhu cầu ngày càng tăng về sản phẩm thủy sản cùng với sự suy giảm năng suất của nguồn cá biển do khai thác quá mức đã đặt ngành nuôi trồng thủy sản vào vị trí là một trong những yếu tố chính đóng góp vào nguồn cung cá toàn cầu. Sự phát triển mạnh mẽ của nuôi trồng thủy sản đã dấy lên nhiều mối quan ngại về môi trường như xả thải chất thải, sử dụng tài nguyên quá mức và phụ thuộc vào thức ăn thương mại. Trong bối cảnh này, phát triển các hệ thống nuôi trồng thủy sản bền vững đang trở thành nền tảng cho sự mở rộng lâu dài của ngành nuôi trồng thủy sản và nhằm đạt được sự bền vững về môi trường. Nuôi trồng thủy sản tổng hợp đa tầng (
Từ khóa
#nuôi trồng thủy sản bền vững #nuôi trồng thủy sản tổng hợp đa tầng #vấn đề môi trường #giảm thiểu sinh học #kinh tế và môi trườngTài liệu tham khảo
Barrington K, 2009, Integrated Mariculture: A Global Review, 7
Bertalanffy L, 1938, A quantitative theory of organic growth (inquiries on growth laws II), Human Biology, 10, 181
Beveridge MCM, 2001, Environmental Impact Assessment of Mediterranean Aquaculture Farms, 57
Commission of the European Communities(2002)COM 511 – Communication from the commission to the council and the European parliament: A strategy for the sustainable development of European aquaculture Brussels.
Commission Regulation (EC) no 710/2009(2009) 5 August 2009 –Official Journal of the European Union L 204.
European Environmental Agency(2011)EEA – Aquaculture production (CSI 033) – Assessment published at Sep 2011.
FAO, Fisheries and Aquaculture Department, 2010, The State of World Fisheries and Aquaculture
FAO, Fisheries and Aquaculture Department, 2012, The State of World Fisheries and Aquaculture
FAO, Fisheries and Aquaculture Department, 2014, The State of World Fisheries and Aquaculture
IMPRESS(2002)Guidance for the analysis of pressures and impacts in accordance with the Water Framework Directive. Common Implementation Strategy Working Group 2.1 156 pp. Office for Official Publications of the European Communities. Retrieved on November 30 2014 fromhttp://www.minenv.gr/pinios/00/odhgia/0212impress_guidance_v5.3.pdf
Ito S, 1995, Studies on the technological development of the mass production for sea cucumber juvenile, Stichopus japonicus, Bulletin of the Saga Prefectural Sea Farming Center, 4, 1
Leston S, 2011, Animal Feed: Types, Nutrition and Safety, 61
Newell RIE, 2007, A framework for developing ‘ecological carrying capacity’ mathematical models for bivalve mollusc aquaculture, Bulletin Fisheries Research Agency, 19, 41
Official Journal 327(2000) 22/12/2000 P. 0001–0073.‘Directive 2000/60/EC of the European Parliament and of the Council establishing a framework for the Community action in the field of water policy’.
Ricker WE, 1975, Computation and interpretation of biological statistics in fish populations, Bulletin. Fisheries Research Board of Canada, 191, 1
World Inventory of Fisheries(2005)Impact of aquaculture on environment. Issues Fact Sheets. Text by Uwe Barg. In: FAO Fisheries and Aquaculture Department [online]. Rome. Updated 27 May 2005. [Cited 2 September 2013]. Available from URLhttp://www.fao.org/fishery/topic/14894/en