Ảnh hưởng của môi trường đến hành vi ăn uống và hoạt động thể chất
Tóm tắt
▪ Tóm tắt Béo phì đã tăng lên đáng kể trong hai thập kỷ qua và hiện tại khoảng 50% người lớn ở Mỹ và 25% trẻ em ở Mỹ bị thừa cân. Đại dịch béo phì hiện nay chủ yếu do một môi trường thúc đẩy việc tiêu thụ quá mức và không khuyến khích hoạt động thể chất. Chương này xem xét những gì đã biết về ảnh hưởng của môi trường đến hoạt động thể chất và hành vi ăn uống. Các xu hướng gần đây trong cung cấp thực phẩm, ăn uống bên ngoài, hoạt động thể chất và tình trạng không hoạt động được xem xét, cùng với những ảnh hưởng của quảng cáo, tiếp thị và giá cả đối với ăn uống và hoạt động thể chất. Các can thiệp y tế công cộng, cơ hội và các chiến lược tiềm năng để chống lại đại dịch béo phì bằng cách thúc đẩy một môi trường hỗ trợ ăn uống lành mạnh và hoạt động thể chất cũng được thảo luận.
Từ khóa
#béo phì #hành vi ăn uống #hoạt động thể chất #môi trường #can thiệp y tế công cộngTài liệu tham khảo
1999, Leading National Advertisers.
1998, Automot. News, 71, 106
2000, Bally Total Fitness Overview.
Biing-Hwan L, Guthrie JF, Frazao E. 1999. Nutrient contribution of food away from home. See Ref.16Bpp. 213–42
Borrud L, 1997, Comm. Nutr. Inst. Nutr. Week,, 4
Bowers DE, 2000, Food Rev., 23, 23
2000, Facts About Burger King Corporation.
2000, Information packet on exclusive rights cola deals.
Crane NT, Hubbard VS, Lewis CJ. 1999. American diets and year 2000 goals. See Ref.16Bpp. 111–32
Dyson LK, 2000, Food Rev., 23, 2
Progress. Grocer. 1996. Fast-food facts.Progress. GrocerApr: 125–27
Frazao E, 1999, America's Eating Habits: Changes and Consequences.
French SA, 2000, Am. J. Public Health.
Gallo AE. 1999. Food advertising in the United States. See Ref.16Bpp. 173–80
Guthrie JF, 1996, Fam. Econ. Nutr. Rev., 9, 33
Huang K, 1999, Rep. Agric. Inform. Bull. No. 750.
Huang K. 1999. Role of national income and prices. See Ref.16Bpp. 161–71
1999, American Sports Data Health Club Trends Report.
Jacobs DRJr , Sprafka JM, Hannan PJ, Ripsin CM, McGovern PG, et al. 1994.Mortality and risk factor trends in Minnesota: Minnesota heart studies.InLessons for Science from the Seven Countries Study: A 35-Year Collaborative Experience in Cardiovascular Disease Epidemiology, ed. H Toshima, Y Koga, H Blackburn, A Keys, pp. 145–61. Tokyo: Springer Verlag
Jacobson MF, 1998, Liquid Candy: How Soft Drinks are Harming Americans' Health.
Jeffery R. 1998.Prevention of obesity.InHandbook of Obesity, ed. G Bray, C Bouchard, W James, pp. 819–30. New York: Dekker
Jekanowski MD, 1999, Food Rev., 21, 11
Jekanowski MD, 2000, Food Rev., 23, 38
Kantor LS. 1999. A comparison of the US food supply with the Food Guide Pyramid recommendations. See Ref.16Bpp. 71–95
Kohut A, 1995, Technology in the American Household.
Maras E, 1997, Autom. Merch.
2000, Welcome to McDonalds.
McDowell MA, 1994, Energy and macronutrient intakes of persons ages 2 months and over in the United States: third National Health and Nutrition Examination Survey, phase 1, 1988–91.
Natl. Cent. Health Stat. 1999.Healthy People 2000 Review 1998–1999.Rep. DHHS Publ. No.(PHS)99-1256. Hyattsville, MD: Public Health Serv.
1983, Recreation, Park and Open Space Standards and Guidelines.
2000, Restaurant Industry Pocket Factbook.
1998, Restaurant Industry Members: 25 Year History, 1970–1995.
2000, NSGA: Industry Research and Statistics—Consumer Purchases.
New York Times. 2000. PC sales in first quarter show double-digit growth.New York TimesApr. 24
2000, 2000 Report on Television: The First 50 Years.
Pendergrast M, 2000, For God, Country and Coca-Cola: The Definitive History of the Great American Soft Drink and the Company that Makes It.
Putnam J, 2000, Food Rev., 23, 13
Putnam J, Gerrior S. 1999. Trends in the US Food Supply, 1970–97. See Ref.16Bpp. 133–60
Putnam JJ, 1997, Rep. Agric. Inform. Bull. No. 939.
Robinson JP, 1997, Time for Life: The Surprising Ways Americans Use Their Time.
Sanford T, 1999, Vend. Times, 39, 15
2000, Understanding the Home Fitness Equipment Consumer: Highlights from the First Comprehensive Survey of Adults Who Own and Use Home Exercise Equipment.
2000, State of the Industry Report.
Tippett KS, Cleveland LE. 1999. How current diets stack up: comparison with dietary guidelines. See Ref.16Bpp. 51–70
Tucker LA, 1986, Adolescence, 21, 797
1998, Statistical Abstract of the United States: 1998.
2000, Web-Site Database.
US Dep. Agric., US Dep. Health Hum. Serv. 1995.Nutrition and Your Health: Dietary Guidelines for Americans.Rep. 232. Washington, DC: USDA/USDHHS. 4th ed.
US Dep. Agric. Cent. Nutr. Policy Promot. 1996.The Food Guide Pyramid.Rep. 252. Washington, DC: USDA Cent. Nutr. Policy Promot.
1988, Healthy People 2000: National Health Promotion and Disease Prevention Objectives.
1996, Physical Activity and Health: A Report of the Surgeon General.
US Dep. Health Hum. Serv. 2000.Healthy People 2010: Conference Edition, Vol. 1. Washington, DC: US Dep. Health Hum. Serv.
US Dep. Health Hum. Serv. 2000.Healthy People 2010: Conference Edition, Vol. 2. Washington, DC: US Dep. Health Hum. Serv.
1993, National Bicycling and Walking Study: Case Study No. 4: Measures to Overcome Impediments to Bicycling and Walking.
1994, Final Report: The National Bicycling and Walking Study: Transportation Choices for a Changing America.
Ward A, 1990, Advertis. Age, 61, 33
Wareham NJ, 1998, Int. J. Obes. Relat. Metab. Disord., 22, S30
Weimer J. 1999. Accelerating the trend toward healthy eating. See Ref.16Bpp. 385–401
1997, Rep. WHO Consult. Obesity.
2000, Nation's YMCA's Membership Grows by 5.5%.