Ảnh hưởng của bột vỏ lựu trong chế độ ăn đến các đặc điểm sản xuất, hóa sinh máu, hiệu quả kinh tế và sự biểu hiện của các gen FSHR và LH-β ở hai giống chim cút đẻ Nhật Bản

Tropical Animal Health and Production - Tập 53 - Trang 1-11 - 2021
Eman Ramadan Kamel1, Basant Mohamed Shafik2, Maha Mamdouh3, Shimaa Elrafaay4, Fathy Attia Ismaiel Abdelfattah5
1Economics and Farm Management, Department of Animal Wealth Development, Faculty of Veterinary Medicine, Benha University, Moshtohor, Toukh, Egypt
2Animal and Poultry Production, Department of Animal Wealth Development, Faculty of Veterinary Medicine, Benha University, Moshtohor, Toukh, Egypt
3Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Benha University, Moshtohor, Toukh, Egypt
4Department of Biochemistry, Faculty of Veterinary Medicine, Benha University, Moshtohor, Toukh, Egypt
5Department of Nutrition and Clinical Nutrition, Faculty of Veterinary Medicine, Benha University, Moshtohor, Toukh, Egypt

Tóm tắt

Thí nghiệm hiện tại được thiết kế nhằm nghiên cứu phản ứng của hai giống chim cút đẻ nhật bản đối với chế độ ăn chứa các cấp độ khác nhau (0%, 3%, 6% và 9%) bột vỏ lựu trong vòng 6 tuần, ảnh hưởng đến sản xuất trứng, hóa học máu, các đặc điểm xác thịt, sự biểu hiện của các gen FSHR và LH-β, cũng như hiệu quả kinh tế. Tổng cộng có 576 con chim cút đẻ nhật bản, 6 tuần tuổi, được chia thành hai giống: giống chim cút trắng (n=288) và giống chim cút nâu (n=288). Bốn nhóm điều trị đã được phân bổ ngẫu nhiên cho mỗi giống. Mỗi nhóm được chia thành 6 lần lặp lại, mỗi lần 10 con. Kết quả cho thấy giống chim cút trắng có trọng lượng cơ thể cuối cùng (BW), các tham số chất lượng trứng, trọng lượng xác thịt sạch và tổng thu nhập (TR) cao hơn một cách đáng kể (P<0.05) so với giống chim cút nâu. Giống chim cút nâu có sản lượng trứng hàng ngày trên mỗi con mái (HDEP%) cao hơn. Một hiệu ứng tương tác đáng kể (P<0.05) giữa loại gen và các cấp độ bột PP trong chế độ ăn đã được ghi nhận ở một số đặc điểm tăng trưởng, một số đặc điểm sản xuất trứng và sự biểu hiện mRNA của các gen FSHR và LH-β. Kết quả cho thấy tất cả các mức độ bột PP trong chế độ ăn lên đến 9% đã cải thiện các đặc điểm tăng trưởng, các đặc điểm sản xuất trứng, độ phì nhiêu% (P=0.001) và tỷ lệ nở trứng% (P=0.007). Hơn nữa, chúng cũng có ảnh hưởng hóa sinh an toàn đến mức ure (P=0.002) và nồng độ aspartate amino transferase (AST) (P<0.001). Nó cũng tăng cường sự biểu hiện mRNA của các gen FSHR và LH-β, nhưng không có ảnh hưởng đáng kể (P>0.05) đến các đặc điểm xác thịt. Về mặt kinh tế, thu nhập ròng (NR) đã tăng lên ở những con chim cút được cho ăn chế độ ăn chứa 6% và 9% bột PP.

Từ khóa

#chim cút đẻ Nhật Bản #vỏ lựu #sản xuất trứng #hóa học máu #hiệu quả kinh tế #gen FSHR #LH-β

Tài liệu tham khảo

Abeke, F.O., Ogundipe, S.O., Sekoni, A.A., Adeyinka, I.A., Oni, O.O., Abeke, A., Dafwang, I.I., 2008. Effect of Dietary Levels of Cooked Lablab purpureus Beans on the Performance of Broiler Chickens. American Journal of Food Technology, 3, 42-49. https://doi.org/10.3923/ajft.2008.42.49. Ahmed, S.T., Islam, M.M., Bostami, A.B., Mun, H.S., Kim, Y.J. & Yang, C.J., 2015. Meat composition, fatty acid profile and oxidative stability of meat from broilers supplemented with pomegranate (Punicagranatum L.) by products. Food Chemistry, 188, 481- 488. AOAC., 2000. Association of Official Ananlytical Chemists. Official Methods of Analysis of the AOAC International, 17th ed. Gaithersburg, Marylad, USA. Ashok, A. & Mahipal, P.R., 2010. Evaluation of Reproductive traits in three strains of Japanese Quail. Veterinary World, 3(4):169-170. Brake, J., Havenstein, G. B., Scheidele, S.E., Perket, P.R., Rives, D.V., 1993. Relationship of sex, age, and body weight to broiler carcass yield and offal production. Poultry Science Journal, 72, 1137-1145. Cui, H., Zhao, G., Liu, R., Zheng, M., Chen, J., Wen, J., 2012. FSH stimulates lipid biosynthesis in chicken adipose tissue by upregulating the expression of its receptor FSHR, 53(5), 909-917. Dai, J., Mumper, R.J., 2010. Plant Phenolics: Extraction, Analysis and their antioxidant and Anticancer Properties. Molecules, 15, 7313-7352. Das, S.K., Biswas, A., Neema, R.P., Maity, B., 2010. Effect of soybean meal substitution by different concentrations of sunflower meal on egg quality of white and colored dwarf dam lines. Poultry Science Journal, 51, 427-433. Duncan, D. B., 1955. Multiple range and multiple F tests. Biometrics, 11, 1–42. https://doi.org/10.2307/3001478. Elizabith, A., Mcgee, E., Aaron, J.W., 2000. Initial and Cyclic Recruitment of Ovarian Follicles. Endocrine Reviews, 21(2), 200–214. Fadhil, R.A., Mohammed, B.S., Ghadeer, S.A., Tahreer, M.A., 2018. Comparison of Three Lines of Japanese Quails Revealed a Remarkable Role of Plumage Color in the Productivity Performance Determination. World Poultry Research Journal, 8(4), 111-119. Fawzia, A. H., Ibrahim, M. R. M., Sohair, A. A., 2020. Effect of dietary pomegranate by-product extract supplementation on growth performance, digestibility, and antioxidant status of growing rabbit. Tropical Animal Health and Production, 52, 1893–1901. Gasparino, E., Del Vesco, A. P., Voltolini, D. M., Nascimento, C. S., Batista, E., 2014. The effect of heat stress on GHR, IGF-I, ANT, UCP and COXIII mRNA expression in the liver and muscle of high and low feed efficiency female quail. Poultry Science Journal, 55, 466-73. Han, S., Wang, Y., Liu, L., Li, D., Liu, Z., 2017. Influence of three lighting regimes during ten weeks growth phase on laying performance, plasma levels and tissue specific gene expression of reproductive hormones in Pengxian yellow pullets. Plos one, 12(5), 0177358. Hassan, H., Najmeh, G., Mohammad, A.K., 2019. Evaluation of Dietary Medicinal Plants and algae in Laying Japanese Quails. World Poultry Research Journal, 9(2), 82-88. Haugh, R.R., 1937. The Haugh unit for measuring egg quality. U.S. Egg Poultry Magazine, 43, 552–553, 572–573. Henry, R.J., 1974. Clinical chemistry, principles and technics. Second Edition, Harper and row, 525, Colorimetric determination of Creatinine. Inci, H., Ozdemir, G., Sogut, B., Sengul, A.Y., Sengul, T., Taysi, M.R., 2016. Comparison of growth performance and carcass traits of Japanese quails reared in conventional, pasture, and organic conditions. Revista Brasileira de Zootecnia, 45 (1), 8-15. Jatoi, A.S., Sahota, M., Akram, K., Javed, M.H., Jaspal, J., 2013. Effect of different body weight categories on the productive performance of four close-bred flocks of Japanese quails, Coturnix Coturnix japonica. Animal Plant Science journal, 23, 7–13. Jeke, A., Phiri, C., Chitindingu, K., Taru, P., 2018. Ethnomedicinal use and pharmacological potential of Japanese quail (Coturnix Coturnix japonica) birds` meat and eggs, and its potential implications on wild quail conservation in Zimbabwe. A review. Cogent Food and Agriculture journal, 4, 1507305. https://doi.org/10.1080/23311932.2018.1507305. Jessy, B., Panigrahi, N., Pand, C.R., Pradhan1, B.K., Mallik, B., 2016. Body weight, egg production, and egg quality traits of gray, brown, and white varieties of Japanese quail (Coturnix Coturnix japonica) in coastal climatic condition of Odisha, Veterinary World, 2231–0916. Kareem, M.H., Karwan, Y.K., 2019. Growth performance, carcass quality, and economics of production of Japanese quails fed with pomegranate peel powder. International Transaction Journal of Engineering, Management, Applied Sciences & Technologies, 10(14), 1906-9642. Khawaja, T., Khan, S.H., Mukhtar, N., Ullah, N., Parveen, A., 2013. Production performance; egg quality and biochemical parameters of Fayoumi, Rhode Island Red and their reciprocal crossbred chickens. Journal of applied animal research, 41(2), 208-217. https://doi.org/10.1080/09712119.2012.739969. Khurshid, A., Froog, M., Durrani, F.R., Sarbiland, K., Chand, N., 2003. Predicting egg weight, shell weight, shell thickness and hatching weight of Japanese quail using various egg traits as regressors. International Journal of Poultry Science, 2, 164-167. Li, Y.C., Guo, J., Yang, J., Wei, J., Xu, S., 2006. Evaluation of antioxidant properties of pomegranate peel extract in comparison with pomegranate pulp extract. Food Chemistry, 96, 254-260. Livak, K.J., Schmittgen, T.D., 2001. Analysis of relative gene expression data using real- time quantitative PCR and the 2-DDCT method. Methods, 25(4), 402-408. Lodhi, G. N., Daulat, S., Ichhponani, J. S., 1976. Variation in nutrient content of feeding stuffs rich in protein and reassessment of the chemical method for metabolizable energy estimation for poultry. J. Agric. Sci., 86 (2), 293-303. Monira, K.N., Salahuddin, M., Miah, G., 2003. Effect of breed and holding period on egg quality characteristics of chicken. Int. J. Poult. Sci., 2(4), 261-263. Murray, A., 1984. Report on the symposium “drug effect in clinical chemistry methods for estimation of AST. Eur. Journal of Clinical Chemistry and Clinical Biochemistry, 34,1112-1116. National Research Council., 1994. Nutrient requirements of domestic animals. Nutrient requirements of poultry, 9th edn. Washington DC, National Academy Press. Negi, P.S., Jayaprakasha, G.K., Jena, B.S., 2003. Antioxidant and antimutagenic activities of pomegranate peel extracts. Food Chemistry, 80, 393-397. Nuamsetti, T., Dechayuenyong, P., Tantipaibulvut, S., 2012. Antibacterial activity of pomegranate fruit peels and arils. ScienceAsia, 38, 319–322. Olorunfemi, T.O.S., Aderibigbe, F.M., Alese, B.K., Fasakin, E.A., 2006. Utilization of Duckweed (Lemna paucicostata) in Least-cost Feed Formulation for Broiler Starter: A Linear Programming Analysis. Information Technology Journal, 5, 166-171. https://doi.org/10.3923/itj.2006.166.171 Patton, C.L., Crouch, S.R., 1977. Colorimetric determination of urea Analytical chemistry, 49, 464-469. Rabia, J. A., Khalid, C. K. & Sabah, K. M., 2017. The effect of using different levels of pomegranate (Punica granatum) peel powder on productive and physiological performance of Japanese quail (Coturnix coturnix japonica). Livestock Research for Rural Development, 29 (12). Raeesi, M., Hoseini-Aliabad, A., Roofchaee, A., Zareshahneh, A., Pirali, S., 2010. Effect of periodically use of garlic (Allium sativum) powder on performance and carcass characteristics of broiler chickens. World Academy of Science, Engineering, and Technology, 68, 1213-1219. Rahman, M.S., Rasul, K.M., Islam, M.N., 2010. Comparison of the productive and reproductive performance of different color mutants of Japanese quails (Coturnix japonica). Proceedings of the Annual Research Review Workshop-2010, BLRI, Savar, Dhaka, Bangladesh, 50–56. Rahmani, A.H., Aldebasi, Y.H., 2016. Potential role of carica papaya and their active constituents in the prevention and treatment of diseases. Int. J. Pharm. Sci., 8,11-15. Reham, A., Heba, A.B., Walaa, S.H., Jamaan, S.A., Saleh, N.M., 2020. Effect of a Diet Supplemented with the Moringa oleifera Seed Powder on the Performance, Egg Quality, and Gene Expression in Japanese Laying Quail under Heat-Stress. Animals, 10, 809. doi:https://doi.org/10.3390/ani10050809. Romanoff, A.L., Romanoff, A.J., 1949. The avian egg, New York, John Wiley and sons Inc. Rowayshed, G., Salama, A., Abul-Fadl, M., Akila-Hamza, S., Emad, A.M., 2103. Nutritional and Chemical Evaluation for Pomegranate (Punica granatum L.) Fruit Peel and Seeds Powders by Products. Middle East Journal of Applied Sciences, 3(4), 169-179. Sadeghi, F., Nematbakhsh, M., Noori-Diziche, A., Eshraghi-Jazi, F., Talebi, A., 2015. Protective effect of pomegranate flower extract against gentamicin-induced renal toxicity in male rats. Journal of renal injury prevention, 4(2),45. Saki, A.A., Rabet, M., Zamani, P., Yousefi, A., 2014. The Effects of Different Levels of Pomegranate Seed Pulp with Multi-enzyme on Performance, Egg Quality and Serum Antioxidant in Laying Hens. Iranian Journal of Applied Animal Science, 4(4), 803-808. Shahira, A., Elwy, A., Mohamed, E., Mohamed, M., 2020. Effect of different levels of pomegranate peel powder and probiotic supplementation on growth, carcass traits, blood serum metabolites, antioxidant status and meat quality of broilers. Animal Biotechnology. https://doi.org/10.1080/10495398.2020.1825965 Shambhvi, I., Shivani, K., Prince, C., Bandu, G.M., 2020. Effect of feeding Azolla pinnata in combination with direct-fed microbial on broiler performance. Tropical Animal Health and Production, 5, 53. Singh, R. P., Chidambara, K. N., Jayaprakasha, G. K., 2002. Studies on antioxidant activity of pomegranate (Punica granatum) peel and seed extracts using in vitro models. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, 81-86. Svihus, B., 2014. Function of the Digestive System. The Journal of Applied Poultry Research, 23, 306-314. Tayel, A.A., El-Tras, W.F., 2010. Anticandidal activity of pomegranate peel extract aerosol as an applicable sanitizing method. Mycoses, 53, 117–122. Yin, L., Ran, J., Lian, T., Yang, C., Li, S., Liu, Y., 2019. Effects of Vit E supplementation on serum hormones and gene expression of anti-season breeding Xingguo grey geese (Anser Cygnoides). Brazilian Journal of Poultry Science, 21(04). Young, D.S., 2001. Effects of disease on clinical lab. Tests, 4thed AACC., Colorimetric determination of serum uric acid. Zarfeshany, A., Asgary, S., Javanmard, S.H., 2014. Potent health effects of pomegranate. Advanced Biomedical Research, 3, 100.