Ảnh hưởng của dung môi/ kỹ thuật chiết xuất đến hoạt tính chống oxy hóa của một số chiết xuất từ cây thuốc chọn lọc

Springer Science and Business Media LLC - Tập 14 Số 6 - Trang 2167-2180
Bushra Sultana1, Farooq Anwar1, Muhammad Ashraf2
1Department of Chemistry and Biochemistry, University of Agriculture Faisalabad-38040, Pakistan
2Department of Botany, University of Agriculture, Faisalabad-38040, Pakistan

Tóm tắt

Ảnh hưởng của bốn dung môi chiết xuất [etanol tuyệt đối, metanol tuyệt đối, etanol trong nước (etanol: nước, 80:20 v/v) và metanol trong nước (metanol: nước, 80:20 v/v)] và hai kỹ thuật chiết xuất (khuấy trộn và hồi lưu) đến hoạt tính chống oxy hóa của các chiết xuất từ vỏ cây Azadirachta indica, Acacia nilotica, Eugenia jambolana, Terminalia arjuna, lá và rễ của Moringa oleifera, quả của Ficus religiosa, và lá của Aloe barbadensis đã được nghiên cứu. Các nguyên liệu thực vật được thử nghiệm chứa lượng phenolic tổng cộng đáng kể (0.31-16.5 g GAE /100g DW), flavonoid tổng cộng (2.63-8.66 g CE/100g DW); khả năng khử (1.36-2.91) tại nồng độ chiết xuất 10 mg/mL, khả năng bắt giữ DPPH (37.2-86.6%), và phần trăm ức chế axit linoleic (66.0-90.6%). Thông thường, sản lượng chiết xuất, hàm lượng phenolic và hoạt tính chống oxy hóa của vật liệu thực vật cao hơn khi sử dụng dung môi hữu cơ trong nước, so với các dung môi hữu cơ tuyệt đối tương ứng. Mặc dù sản lượng chiết xuất cao hơn được thu được bằng kỹ thuật chiết xuất hồi lưu, nhưng nói chung, hàm lượng phenolic tổng thể cao hơn và hoạt tính chống oxy hóa tốt hơn được tìm thấy trong các chiết xuất được chuẩn bị bằng cách sử dụng máy khuấy.

Từ khóa

#hoạt tính chống oxy hóa #kỹ thuật chiết xuất #dung môi chiết xuất #cây thuốc #phenolic #flavonoid

Tài liệu tham khảo

Urooj, 2007, Antioxidant properties of various solvent extracts of mulberry (Morus indica L.) leaves, Food Chem., 102, 1233, 10.1016/j.foodchem.2006.07.013

Antolovich, 2000, Sample preparation in the determination of phenolic compounds in fruits, Analyst, 125, 989, 10.1039/b000080i

Peschel, 2006, An industrial approach in the search of natural antioxidants from vegetable and fruit wastes, Food Chem., 97, 137, 10.1016/j.foodchem.2005.03.033

Abdille, 2005, Antioxidant activity of the extracts from Dillenia indica fruits, Food Chem., 90, 891, 10.1016/j.foodchem.2004.09.002

Rehman, 2006, Citrus peel extract- A natural source of antioxidant, Food Chem., 99, 450, 10.1016/j.foodchem.2005.07.054

Li, 2006, Evaluation of antioxidant properties of pomegranate peel extract in comparison with pomegranate pulp extract, Food Chem., 96, 254, 10.1016/j.foodchem.2005.02.033

Bonoli, 2004, Antioxidant phenols in barley (Hordeum vulgare L.) flour: comparative spectrophotometric study among extraction methods of free and bound phenolic acids, J. Agric. Food Chem., 52, 5195, 10.1021/jf040075c

Chatha, 2006, Evaluation of the antioxidant activity of rice bran extracts using different antioxidant assays, Grasas Aceites Sevilla, 57, 328

Siddhuraju, 2003, Antioxidant properties of various extracts of total phenolic constituents from three different agroclimatic origins of drumstick tree (Moringa oleifera lam.) leaves, J. Agric. Food Chem., 51, 2144, 10.1021/jf020444+

Anwar, 2006, Antioxidant activity of various plant extracts under ambient and accelerated storage of sunflower oil, Grasas Aceites Sevilla, 57, 189

Hu, 2003, u, Q, Evaluation of Antioxidant Potential of Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) Extracts, J. Agric. Food Chem., 51, 7788, 10.1021/jf034255i

Dwievedi, 2007, Terminalia arjuna Wight & Arn.-A useful drug for cardiovascular disorders, J. Ethnopharm., 114, 114, 10.1016/j.jep.2007.08.003

Sultana, 2008, Flavonols (kaempferol, quercetin, myricetin) contents of selected fruits, vegetables and medicinal plants, Food Chem., 108, 879, 10.1016/j.foodchem.2007.11.053

Hsu, 2006, Antioxidant activity of hot water extract from the fruit of the Doum palm, Hyphaene thebaica, Food Chem., 98, 317, 10.1016/j.foodchem.2005.05.077

Sultana, 2007, Antioxidant activity of phenolic components present in barks of barks of Azadirachta indica, Terminalia arjuna, Acacia nilotica, and Eugenia jambolana Lam. trees, Food Chem., 104, 1106, 10.1016/j.foodchem.2007.01.019

Shon, 2004, Antimutagenic, antioxidant and free radical scavenging activity of ethyl acetate extracts from white, yellow and red onion, Food Chem. Toxicol., 42, 659, 10.1016/j.fct.2003.12.002

Tung, 2007, Antioxidant activities of natural phenolic compounds from Acacia confusa bark, Biores. Technol., 98, 1120, 10.1016/j.biortech.2006.04.017

Yu, 2008, Antioxidant, immunomodulatory and anti-breast cancer activities of phenolic extract from pine (Pinus massoniana Lamb) bark, Inno. Food Sci. Emer. Technol., 9, 122, 10.1016/j.ifset.2007.06.006

Iqbal, 2006, Effect of season and production location on the antioxidant activity of Moringa oleifera leaves grown in Pakistan, J. Food Comp. Anal., 102, 544, 10.1016/j.jfca.2005.05.001

Liu, 2008, Polyphenols contents and antioxidant capacity of 68 Chinese herbals suitable for medicinal or food uses, Food Res. Inter., 41, 363, 10.1016/j.foodres.2007.12.012

Ao, 2008, Evaluation of antioxidant and antimicrobial activities of Ficus microcarpa L. fil. extract, Food Contr., 19, 940, 10.1016/j.foodcont.2007.09.007

Dekker, 2005, Activity and concentration of polyphenolic antioxidants in apple juice. 3. stability during storage, J. Agric. Food Chem., 53, 1073, 10.1021/jf040270r

Cheng, 2006, Effect of postharvest treatment and heat stress on availability of wheat antioxidants, J. Agric. Food Chem., 54, 5623, 10.1021/jf060719b

Dutra, 2008, Quantification of phenolic constituents and antioxidant activity of Pterodon emarginatus vogel seeds, Inter. J. Mol. Sci., 9, 606, 10.3390/ijms9040606

Chaovanalikit, 2004, Total anthocyanins and total phenolics of fresh and processed cherries and their antioxidant properties, J. Food Sci., 69, 67, 10.1111/j.1365-2621.2004.tb17858.x

Dewanto, 2002, Thermal processing enhances the nutritional value of tomatoes by increasing total antioxidant activity, J. Agric. Food Chem., 50, 3010, 10.1021/jf0115589

Yen, 2000, Antioxidant activity of anthraquinones and anthrone, Food Chem., 70, 307, 10.1016/S0308-8146(00)00108-4

Iqbal, 2005, Antioxidant properties and components of some commercially available varieties of rice bran in Pakistan, Food Chem., 93, 265, 10.1016/j.foodchem.2004.09.024