Tạo ra các Môi trường Ăn uống và Thực phẩm Lành mạnh: Các Biện pháp Chính sách và Môi trường

Annual Review of Public Health - Tập 29 Số 1 - Trang 253-272 - 2008
Mary Story1,2,3, Karen M Kaphingst1,2, Ramona Robinson‐O’Brien4,1, Karen Glanz5
1Division of Epidemiology and Community Health, School of Public Health, University of Minnesota, Minneapolis, Minnesota 55454-1015,
2Healthy Eating Research Program, School of Public Health, University of Minnesota, Minneapolis, Minnesota 55454-1015;
3Pediatrics - Administration
4Adolescent Health Protection Research Training Program, School of Public Health, University of Minnesota, Minneapolis, Minnesota 55454-1015,
5Emory Prevention Research Center, Department of Behavioral Sciences and Health Education, Rollins School of Public Health, Emory University, Atlanta, Georgia 30322;

Tóm tắt

Các môi trường thực phẩm và ăn uống có thể góp phần vào sự gia tăng dịch bệnh béo phì và các bệnh mãn tính, bên cạnh những yếu tố cá nhân như kiến thức, kỹ năng và động lực. Các can thiệp về môi trường và chính sách có thể là những chiến lược hiệu quả nhất để tạo ra những cải thiện về chế độ ăn uống của toàn dân. Bài tổng quan này mô tả một khung sinh thái để khái niệm hóa nhiều môi trường thực phẩm và điều kiện ảnh hưởng đến sự lựa chọn thực phẩm, với sự nhấn mạnh vào những hiểu biết hiện tại liên quan đến môi trường gia đình, chăm sóc trẻ em, trường học, nơi làm việc, cửa hàng bán lẻ và nhà hàng. Các vấn đề quan trọng về sự chênh lệch trong việc tiếp cận thực phẩm cho các nhóm thu nhập thấp và thiểu số cũng được xem xét. Tình trạng đo lường và đánh giá các môi trường dinh dưỡng và sự cần thiết phải hành động để cải thiện sức khỏe được nhấn mạnh.

Từ khóa

#môi trường thực phẩm #chính sách dinh dưỡng #béo phì #sức khỏe cộng đồng #can thiệp môi trường

Tài liệu tham khảo

1. Action for Healthy Kids. 2006. Preliminary analysis of local wellness policies. http://www.actionforhealthykids.org/devel/newsroom.php

Baker EA, 2006, Prev. Chron. Dis., 3, A76

10.1186/1479-5868-3-33

10.1177/109019819902600407

10.1146/annurev.nutr.19.1.41

Blisard N, 2004, Agric. Econ. Rep.

Block G, 2004, Prev. Chronic Dis., 1:A06

8. Boehmer TK, Brownson R, Haire-Joshu D, Dreisinger M. 2007. Patterns of childhood obesity prevention legislation in the United States.Prev. Chron. Dis.4(3):A56

10.1542/peds.113.1.112

10.1093/ajcn/79.4.537

Brug J, 2005, Environmental Determinants and Interventions for Physical Activity, Nutrition and Smoking: A Review, 14, 378

Bur. Labor Stat., 2007, The employment situation: February 2007.

10.2105/AJPH.2004.054973

10.4278/0890-1171-18.6.444

Cent. Sci. Public Interest., 2006, School foods report card.

10.1016/0091-7435(91)90024-X

Chester J, 2007, Interactive Food and Beverage Marketing: Targeting Children and Youth in the Digital Age.

10.1079/PHN2003527

10.1177/1090198103257254

10.1016/j.amepre.2007.07.018

10.1016/j.amepre.2004.06.011

10.1093/jn/135.4.900

10.1542/peds.2005-0983

10.1006/pmed.2001.0831

10.1016/j.amepre.2005.03.001

Farm Food Policy Proj, 2007, Seeking balance in US farm and food policy

10.1016/S0002-8223(02)90017-9

10.1111/j.1467-789X.2006.00242.x

29. Food Marketing Inst. 2006. Consumer attitudes and the supermarket. Washington, DC: Food Marketing Inst.

Fox MK, 2004, Effects of Food Assistance and Nutrition Programs on Health and Nutrition.

French SA, 2005, Obesity Prevention and Public Health

10.2105/AJPH.91.1.112

10.2105/AJPH.93.7.1161

10.1001/archfami.9.3.235

10.1016/S0002-8223(98)00260-0

10.1016/j.ypmed.2004.03.002

10.1177/109019818801500403

10.1016/j.amepre.2007.01.003

10.4278/0890-1171-19.5.330

10.1016/j.amepre.2006.12.019

10.1016/j.ypmed.2004.01.004

10.1016/j.jada.2004.05.206

10.1016/S1499-4046(06)60083-3

10.1079/PHN2005661

10.1016/S0002-8223(00)00204-2

10.1016/j.jada.2004.02.026

10.2105/AJPH.94.9.1549

Huang KS, 2000, Tech. Bull. 1887.

49. Inst. Med. (US). 2007. Nutrition Standards for Foods in Schools: Leading the Way Toward Healthier Youth. Washington, DC: Natl. Acad. Press

50. Inst. Med. (US), Comm. Food Market. Diets Children Youth. 2006. Food Marketing to Children and Youth: Threat or Opportunity? ed. JM McGinnis, J Gootman, VI Kraak. Washington, DC: Natl. Acad. Press

51. Inst. Med. (US), Comm. Prev. Obesity Children Youth. 2005. Preventing Childhood Obesity: Health in the Balance, ed. JP Koplan, CT Liverman, VI Kraak. Washington, DC: Natl. Acad. Press

52. Iruka IU, Carver PR. 2006. Initial Results from the 2005 NHES Early Childhood Program Participation Survey (NCES 2006–075). Washington, DC: US Dep. Educ., Natl. Cent. Educ. Stat.

Jacobson MF, 2002, Restaurant Confidential

10.1006/pmed.1994.1135

10.1016/j.amepre.2005.08.039

Kaiser Family Found, 2006, It's child's play: advergaming and the online marketing of food to children

Kaiser Family Found, 2007, Food for thought: television food advertising to children in the United States

58. Kipke MD, Iverson E, Moore D, Booker C, Ruelas V, et al. 2007. Food and park environments: neighborhood-level risks for childhood obesity in east Los Angeles.J. Adolesc. Health40(4):325–33

10.1186/1479-5868-3-9

10.1016/j.ypmed.2004.03.018

Levy J, 2007, 10 Ways to Get Healthy, Local Foods into Low-Income Neighborhoods: A Minneapolis Resource Guide

62. Lewis LB, Sioane D, Nascimento L, Diamant A, Guinyard J, et al. 2005. African Americans' access to healthy food options in South Los Angeles restaurants.Am. J. Public Health95(4):668–73

10.1016/S1499-4046(06)60331-X

Masse LC, 2007, Am. J. Prev. Med.

10.1002/j.1550-8528.1999.tb00715.x

10.2105/AJPH.92.11.1761

10.1016/S0749-3797(01)00403-2

Morton LW, 2007, Rural Realities, 1, 1

69. Muller M. 2006. A Healthier, Smarter Food System.Minneapolis, MI: Inst. Agric. Trade Policy

70. Natl. Restaur. Assoc. 2007. Industry research.http://www.restaurant.org/research

10.1053/jada.2003.50048

10.1016/S0091-7435(03)00114-2

10.1016/j.appet.2002.07.001

10.1016/S0140-6736(04)17663-0

10.1177/0891242404273517

10.1016/j.amepre.2007.07.007

10.1016/j.ypmed.2006.08.008

Putnam J, 2000, Food Rev., 23, 13

Ralston K, 1999, America's Eating Habits: Changes and Consequences. Agriculture Information Bull. 750

80. Rosso R, Weill J. 2006. State of the States: 2006. A Profile of Food and Nutrition Programs Across the Nation.Washington, DC: Food Res. Action Cent.

10.1016/j.amepre.2006.12.022

10.1016/S0749-3797(02)00646-3

83. Sallis JF, Owen N. 2002. Ecological models of health behavior. In Health Behavior and Health Education, ed. K Glanz, BK Rimer, FM Lewis, pp. 462–84. San Francisco, CA: Jossey-Bass

84. Schoonover H. 2007. A Fair Farm Bill for Public Health.Minneapolis, MI: Inst. Agric. Trade Policy

Schoonover H, 2006, Food Without Thought: How US Farm Policy Contributes to Obesity.

10.1016/j.ypmed.2003.12.020

87. Stewart H, Blisard N, Joliffe D. 2006. Let's eat out: Americans weigh taste, convenience, and nutrition. Econ. Inf. Bull. 19.Washington, DC: USDA/ERS

10.1037//0003-066X.47.1.6

10.1186/1479-5868-1-3

10.1353/foc.2006.0010

10.1353/foc.2006.0007

10.1016/j.puhe.2005.05.007

10.1006/pmed.1999.0585

The Keystone Cent., 2006, The Keystone forum on away-from-home foods: Opportunities for preventing weight gain and obesity.

95. US Dep. Educ. 2000. 21st Century Community Learning Centers: Providing Quality Afterschool Learning Opportunities for America's Families.Washington, DC: US Dep. Educ.

96. US Dep. Health Hum. Serv. 2000. Healthy People 2010: Understanding and Improving Health.Washington, DC: USGPO

97. US Dep. Health Hum. Serv. 2001. The Surgeon General's call to action to prevent and decrease overweight and obesity.Rockville, MD: USDHHS/PHS/Off. Surgeon Gen.

98. US Dep. Health Hum. Serv./US Dep. Agric. 2005. Dietary Guidelines for Americans 2005. Washington, DC: USGPO

99. US Gov. Account. Off. 2005. School meal programs: competitive foods are widely available and generate substantial revenues for schools.Rep. GA0—05–563.Washington, DC: US Gov. Account. Off.

10.1093/her/cyl069

10.1136/jech.2006.051680

10.1146/annurev.nutr.24.012003.132140

10.1111/j.1746-1561.2001.tb03509.x

10.1016/j.amepre.2005.10.006

10.1016/j.ypmed.2006.07.008

World Health Organ, 2003, Joint WHO/FAO Expert Consultation on Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Disease

10.2105/AJPH.2004.042150