Tạo ra các Môi trường Ăn uống và Thực phẩm Lành mạnh: Các Biện pháp Chính sách và Môi trường
Tóm tắt
Các môi trường thực phẩm và ăn uống có thể góp phần vào sự gia tăng dịch bệnh béo phì và các bệnh mãn tính, bên cạnh những yếu tố cá nhân như kiến thức, kỹ năng và động lực. Các can thiệp về môi trường và chính sách có thể là những chiến lược hiệu quả nhất để tạo ra những cải thiện về chế độ ăn uống của toàn dân. Bài tổng quan này mô tả một khung sinh thái để khái niệm hóa nhiều môi trường thực phẩm và điều kiện ảnh hưởng đến sự lựa chọn thực phẩm, với sự nhấn mạnh vào những hiểu biết hiện tại liên quan đến môi trường gia đình, chăm sóc trẻ em, trường học, nơi làm việc, cửa hàng bán lẻ và nhà hàng. Các vấn đề quan trọng về sự chênh lệch trong việc tiếp cận thực phẩm cho các nhóm thu nhập thấp và thiểu số cũng được xem xét. Tình trạng đo lường và đánh giá các môi trường dinh dưỡng và sự cần thiết phải hành động để cải thiện sức khỏe được nhấn mạnh.
Từ khóa
#môi trường thực phẩm #chính sách dinh dưỡng #béo phì #sức khỏe cộng đồng #can thiệp môi trườngTài liệu tham khảo
1. Action for Healthy Kids. 2006. Preliminary analysis of local wellness policies. http://www.actionforhealthykids.org/devel/newsroom.php
Baker EA, 2006, Prev. Chron. Dis., 3, A76
Blisard N, 2004, Agric. Econ. Rep.
Block G, 2004, Prev. Chronic Dis., 1:A06
8. Boehmer TK, Brownson R, Haire-Joshu D, Dreisinger M. 2007. Patterns of childhood obesity prevention legislation in the United States.Prev. Chron. Dis.4(3):A56
Brug J, 2005, Environmental Determinants and Interventions for Physical Activity, Nutrition and Smoking: A Review, 14, 378
Bur. Labor Stat., 2007, The employment situation: February 2007.
Cent. Sci. Public Interest., 2006, School foods report card.
Chester J, 2007, Interactive Food and Beverage Marketing: Targeting Children and Youth in the Digital Age.
Farm Food Policy Proj, 2007, Seeking balance in US farm and food policy
29. Food Marketing Inst. 2006. Consumer attitudes and the supermarket. Washington, DC: Food Marketing Inst.
Fox MK, 2004, Effects of Food Assistance and Nutrition Programs on Health and Nutrition.
French SA, 2005, Obesity Prevention and Public Health
Huang KS, 2000, Tech. Bull. 1887.
49. Inst. Med. (US). 2007. Nutrition Standards for Foods in Schools: Leading the Way Toward Healthier Youth. Washington, DC: Natl. Acad. Press
50. Inst. Med. (US), Comm. Food Market. Diets Children Youth. 2006. Food Marketing to Children and Youth: Threat or Opportunity? ed. JM McGinnis, J Gootman, VI Kraak. Washington, DC: Natl. Acad. Press
51. Inst. Med. (US), Comm. Prev. Obesity Children Youth. 2005. Preventing Childhood Obesity: Health in the Balance, ed. JP Koplan, CT Liverman, VI Kraak. Washington, DC: Natl. Acad. Press
52. Iruka IU, Carver PR. 2006. Initial Results from the 2005 NHES Early Childhood Program Participation Survey (NCES 2006–075). Washington, DC: US Dep. Educ., Natl. Cent. Educ. Stat.
Jacobson MF, 2002, Restaurant Confidential
Kaiser Family Found, 2006, It's child's play: advergaming and the online marketing of food to children
Kaiser Family Found, 2007, Food for thought: television food advertising to children in the United States
58. Kipke MD, Iverson E, Moore D, Booker C, Ruelas V, et al. 2007. Food and park environments: neighborhood-level risks for childhood obesity in east Los Angeles.J. Adolesc. Health40(4):325–33
Levy J, 2007, 10 Ways to Get Healthy, Local Foods into Low-Income Neighborhoods: A Minneapolis Resource Guide
62. Lewis LB, Sioane D, Nascimento L, Diamant A, Guinyard J, et al. 2005. African Americans' access to healthy food options in South Los Angeles restaurants.Am. J. Public Health95(4):668–73
Masse LC, 2007, Am. J. Prev. Med.
Morton LW, 2007, Rural Realities, 1, 1
69. Muller M. 2006. A Healthier, Smarter Food System.Minneapolis, MI: Inst. Agric. Trade Policy
70. Natl. Restaur. Assoc. 2007. Industry research.http://www.restaurant.org/research
Putnam J, 2000, Food Rev., 23, 13
Ralston K, 1999, America's Eating Habits: Changes and Consequences. Agriculture Information Bull. 750
80. Rosso R, Weill J. 2006. State of the States: 2006. A Profile of Food and Nutrition Programs Across the Nation.Washington, DC: Food Res. Action Cent.
83. Sallis JF, Owen N. 2002. Ecological models of health behavior. In Health Behavior and Health Education, ed. K Glanz, BK Rimer, FM Lewis, pp. 462–84. San Francisco, CA: Jossey-Bass
84. Schoonover H. 2007. A Fair Farm Bill for Public Health.Minneapolis, MI: Inst. Agric. Trade Policy
Schoonover H, 2006, Food Without Thought: How US Farm Policy Contributes to Obesity.
87. Stewart H, Blisard N, Joliffe D. 2006. Let's eat out: Americans weigh taste, convenience, and nutrition. Econ. Inf. Bull. 19.Washington, DC: USDA/ERS
The Keystone Cent., 2006, The Keystone forum on away-from-home foods: Opportunities for preventing weight gain and obesity.
95. US Dep. Educ. 2000. 21st Century Community Learning Centers: Providing Quality Afterschool Learning Opportunities for America's Families.Washington, DC: US Dep. Educ.
96. US Dep. Health Hum. Serv. 2000. Healthy People 2010: Understanding and Improving Health.Washington, DC: USGPO
97. US Dep. Health Hum. Serv. 2001. The Surgeon General's call to action to prevent and decrease overweight and obesity.Rockville, MD: USDHHS/PHS/Off. Surgeon Gen.
98. US Dep. Health Hum. Serv./US Dep. Agric. 2005. Dietary Guidelines for Americans 2005. Washington, DC: USGPO
99. US Gov. Account. Off. 2005. School meal programs: competitive foods are widely available and generate substantial revenues for schools.Rep. GA0—05–563.Washington, DC: US Gov. Account. Off.
World Health Organ, 2003, Joint WHO/FAO Expert Consultation on Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Disease