So sánh mật độ khoáng xương ở người theo chế độ ăn chay và chế độ ăn tạp: một nghiên cứu tổng quan hệ thống và phân tích tổng hợp

Archives of Osteoporosis - Tập 16 - Trang 1-9 - 2021
Tao Li1, Yanhong Li2, Shanshan Wu3
1Department of Endocrinology, Hubei Province Jingmen First People’s Hospital, Jingmen, China
2Department of Ophthalmology, Hubei Province First People’s Hospital of Jingmen City, Jingmen, China
3Department of Endocrinology, Hubei Province Jingmen Hospital of Traditional Chinese Medicine, Jingmen City, China

Tóm tắt

Việc tiêu thụ chế độ ăn thực vật ngày càng tăng đã khuyến khích các nghiên cứu về mật độ khoáng xương (BMD). Nghiên cứu tổng quan hệ thống và phân tích tổng hợp hiện tại so sánh tác động của chế độ ăn thực vật và chế độ ăn tạp lên BMD. Chúng tôi đã tìm kiếm dữ liệu từ Thư viện Cochrane, PubMed, EMBASE và Web of Science tính đến ngày 1 tháng 7 năm 2020. Chúng tôi sử dụng các sai số trung bình (MDs) với khoảng tin cậy 95% (CIs) để so sánh kết quả giữa các nhóm. Chúng tôi đã so sánh BMD vùng thắt lưng, cổ xương đùi và BMD toàn thân của những người theo chế độ ăn thực vật và chế độ ăn tạp. Chúng tôi đã thực hiện các phân tích theo nhóm dựa trên nhiều đặc điểm lâm sàng khác nhau. Hai nhà đánh giá đã độc lập đánh giá chất lượng thử nghiệm và trích xuất dữ liệu. Tất cả các phân tích thống kê đều được thực hiện bằng phần mềm Review Manager phiên bản 5.2. Tổng cộng có 17 nghiên cứu cắt ngang bao gồm 13.888 bệnh nhân đã được xác định. Kết quả tổng hợp cho thấy những người áp dụng chế độ ăn thực vật (so với những người ăn tạp) có BMD thấp hơn ở vùng thắt lưng (MD − 0,04; 95% CI − 0,06 đến − 0,02; P < 0,0001) và cổ xương đùi (MD − 0,04; 95% CI − 0,05 đến − 0,02; P < 0,00001), cùng với BMD toàn thân giảm (MD − 0,03; 95% CI − 0,06 đến − 0,01; P = 0,0009). Cả người ăn chay và người ăn thuần chay đều có BMD ở vùng thắt lưng, cổ xương đùi, và BMD toàn thân thấp hơn so với người ăn tạp. Chế độ ăn thực vật có liên quan đến BMD thấp hơn so với dân số ăn tạp. Chế độ ăn thực vật có thể làm suy yếu sức khỏe xương tổng thể; cần có các nghiên cứu triển vọng tiếp theo.

Từ khóa

#chế độ ăn thực vật #chế độ ăn tạp #mật độ khoáng xương #nghiên cứu tổng quan #phân tích tổng hợp

Tài liệu tham khảo

Fresán U, Sabaté J (2019) Vegetarian diets: planetary health and its alignment with human health. Adv Nutr 10(Suppl 4):S380-8 Gardner CD, Hauser M (2017) Food revolution. Am J Lifestyle Med 11(5):387–96 Lusk JL (2017) Consumer research with big data: applications from the food demand survey (FooDS). Am J Agric Econ 99(2):303–20 Leitzmann C (2014) Vegetarian nutrition: past, present, future. Am J Clin Nutr 100(Suppl 1):496S-502S Burckhardt P (2016) The role of low acid load in vegetarian diet on bone health: a narrative review. Swiss Med Wkly 146:w14277 Fleseriu M (2018) Recombinant growth hormone treatment, osteoporosis and fractures, more complicated than it seems! Endocrine 59(3):463–465 Veronese N, Reginster JY (2019) The effects of calorie restriction, intermittent fasting and vegetarian diets on bone health. Aging Clin Exp Res 31(6):753–758 International Osteoporosis Foundation. Facts and Statistics. Available from: www.iofbonehealth.org. Accessed Mar, 2020 Center for Disease Control. Percentage of adults aged 65 and over with osteoporosis or low bone mass at the femur neck or lumbar spine: United States, 2005–2010. Available from: https://www.cdc.gov/nchs/data/hestat/osteoporsis/osteoporosis2005_2010.htm. Accessed Mar, 2020 Ho-Pham LT, Nguyen N, Nguyen TV (2009) Effect of vegetarian diets on bone mineral density: a Bayesian meta-analysis. Am J Clin Nutr 90(4):943–50 Iguacel I et al (2019) Veganism, vegetarianism, bone mineral density, and fracture risk: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev 77(1):1–18 Juan WY, Yamini S, Britten P (2015) Food intake patterns of self-identified vegetarians among the U.S. population, 2007–2010. Procedia Food Sci 4:86–93 Karavasiloglou N, Selinger E, Gojda J, Rohrmann S, Kühn T (2020) Differences in bone mineral density between adult vegetarians and non-vegetarians become marginal when accounting for differences in anthropometric factors. J Nutr 150(5):1266–71 Lodder MC, Lems W, Ader HJ, Marthinsen AE, van Coeverden SC, Lips P, Netelenbos JC, Dijkmans BA, Roos JC (2004) Reproducibility of bone mineral density measurement in daily practice. Ann Rheum Dis 63(3):285–9 Hsu E (2020) Plant-based diets and bone health: sorting through the evidence. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes 27(4):248–252 Shapses SA (2020) Do we need to be concerned about bone mineral density in vegetarians and vegans? J Nutr 150(5):983–984 Smith AM (2006) Veganism and osteoporosis: a review of the current literature. Int J Nurs Pract 12(5):302–306 Reynolds P (2005) Agency for healthcare research and quality. Am J Phys Med Rehabil 84:1034–1035 (2012) Review Manager (RevMan) [Computer Program]. Version 5.2. Copenhagen: The Nordic Cochrane Centre, The Cochrane Collaboration Lau J, Ioannidis JP, Schmid CH (1997) Quantitative synthesis in systematic reviews. Ann Intern Med 127(9):820–826 University of York Centre for Reviews and Dissemination (2009) Systematic Reviews: CRD’s Guidance for Undertaking Reviews in Health Care. CRD, University of York, York DerSimonian R, Laird N (2015) Meta-analysis in clinical trials revisited. Contemp Clin Trials 45(Pt A):139–145 Mantel N, Haenszel W (1959) Statistical aspects of the analysis of data from retrospective studies of disease. J Natl Cancer Inst 22(4):719–748 Moher D et al (2009) Preferred reporting items for systematic reviews and meta-analyses: the PRISMA statement. BMJ 339:b2535 Shea BJ et al (2017) AMSTAR 2: a critical appraisal tool for systematic reviews that include randomised or non-randomised studies of healthcare interventions, or both. BMJ 358:j4008 Barr SI et al (1998) Spinal bone mineral density in premenopausal vegetarian and nonvegetarian women: cross-sectional and prospective comparisons. J Am Diet Assoc 98(7):760–765 Chiu JF et al (1997) Long-term vegetarian diet and bone mineral density in postmenopausal Taiwanese women. Calcif Tissue Int 60(3):245–249 Fontana L et al (2005) Low bone mass in subjects on a long-term raw vegetarian diet. Arch Intern Med 165(6):684–689 Ho-Pham LT et al (2009) Veganism, bone mineral density, and body composition: a study in Buddhist nuns. Osteoporos Int 20(12):2087–2093 Karavasiloglou N et al (2020) Differences in bone mineral density between adult vegetarians and nonvegetarians become marginal when accounting for differences in anthropometric factors. J Nutr 150(5):1266–1271 Kim M-H, Choi M-K, Sung C-J (2007) Bone mineral density of Korean postmenopausal women is similar between vegetarians and nonvegetarians. Nutr Res 27:612–617 Knurick JR et al (2015) Comparison of correlates of bone mineral density in individuals adhering to lacto-ovo, vegan, or omnivore diets: a cross-sectional investigation. Nutrients 7(5):3416–3426 Krivosíková Z et al (2010) The association between high plasma homocysteine levels and lower bone mineral density in Slovak women: the impact of vegetarian diet. Eur J Nutr 49(3):147–153 Lau EM et al (1998) Bone mineral density in Chinese elderly female vegetarians, vegans, lacto-vegetarians and omnivores. Eur J Clin Nutr 52(1):60–64 Lloyd T et al (1991) Urinary hormonal concentrations and spinal bone densities of premenopausal vegetarian and nonvegetarian women. Am J Clin Nutr 54(6):1005–1010 Kaur M (2013) Prevalence and associated risk factors of osteoporosis in post-menopausal women in North India. Mal J Nutr 19:285–292 Outila TA et al (2000) Dietary intake of vitamin D in premenopausal, healthy vegans was insufficient to maintain concentrations of serum 25-hydroxyvitamin D and intact parathyroid hormone within normal ranges during the winter in Finland. J Am Diet Assoc 100(4):434–441 Siani V et al (2003) Body composition analysis for healthy Italian vegetarians. Acta Diabetol 40(Suppl 1):S297–S298 Tesar R et al (1992) Axial and peripheral bone density and nutrient intakes of postmenopausal vegetarian and omnivorous women. Am J Clin Nutr 56(4):699–704 Wang YF et al (2008) Bone mineral density of vegetarian and non-vegetarian adults in Taiwan. Asia Pac J Clin Nutr 17(1):101–106 Xie L et al (2019) Young adult vegetarians in Shanghai have comparable bone health to omnivores despite lower serum 25(OH) vitamin D in vegans: a cross-sectional study. Asia Pac J Clin Nutr 28(2):383–388 Li Y-M, Liu S-H (2010) Estimation of the 10-year probability of osteoporotic fracture in postmenopausal Taiwanese women with FRAX. Tzu Chi Med J 22:29–35 Rosi A, Mena P, Pellegrini N et al (2017) Environmental impact of omnivorous, ovolacto-vegetarian, and vegan diet. Sci Rep 7:6105 Anonymous (1991) Consensus development conference: prophylaxis and treatment of osteoporosis. Am J Med 90:107–110 Gueldner SH, Burke MS, Smiciklas-Wright H (eds) (2000) Preventing and managing osteoporosis. Springer, New York Tylavsky FA, Anderson JJ (1988) Dietary factors in bone health of elderly lactoovovegetarian and omnivorous women. AmJ Clin Nutr 48:842–849 Ellis FR, Holesh S, Ellis JW (1972) Incidence of osteoporosis in vegetarians and omnivores. Am J Clin Nutr 25:555–558 Marsh AG, Sanchez TV, Michelsen O et al (1988) Vegetarian lifestyle and bone mineral density. Am J Clin Nutr 48:837–841 Davey GK, Spencer EA, Appleby PN et al (2003) EPIC-Oxford: lifestyle characteristics and nutrient intakes in a cohort of 33 883 meat-eaters and 31 546 non meat-eaters in the UK. Public Health Nutr 6:259–269