Biến Đổi Khí Hậu và Hệ Thống Thực Phẩm

Annual Review of Environment and Resources - Tập 37 Số 1 - Trang 195-222 - 2012
Sonja J. Vermeulen1,2, Bruce M. Campbell3,1,4, John Ingram5,6
1Consortium of International Agricultural Research Centers Research Program on Climate Change, Agriculture and Food Security, Frederiksberg C, DK-1958, Denmark;,
2Department of Plant and Environmental Sciences, University of Copenhagen, Frederiksberg C, DK-1958, Denmark
3CGIAR;
4International Center for Tropical Agriculture (CIAT), Cali, Colombia
5Environmental Change Institute, University of Oxford, Oxford OX1 3QY, United Kingdom
6Natural Environment Research Council, Swindon SN2 1EU, United Kingdom

Tóm tắt

Hệ thống thực phẩm góp phần từ 19% đến 29% tổng lượng khí nhà kính (GHG) phát sinh do con người trên toàn cầu, thải ra 9,800–16,900 triệu tấn khí carbon dioxide tương đương (MtCO2e) vào năm 2008. Sản xuất nông nghiệp, bao gồm cả khí phát thải gián tiếp liên quan đến biến đổi phủ đất, chiếm 80%–86% tổng lượng khí thải của hệ thống thực phẩm, với sự khác biệt đáng kể giữa các vùng. Những tác động của biến đổi khí hậu toàn cầu đối với hệ thống thực phẩm dự kiến sẽ trên diện rộng, phức tạp, biến đổi theo không gian và thời gian, và bị ảnh hưởng sâu sắc bởi các điều kiện kinh tế – xã hội. Các nghiên cứu thống kê lịch sử và mô hình đánh giá tích hợp cung cấp bằng chứng cho thấy biến đổi khí hậu sẽ ảnh hưởng đến năng suất và thu nhập nông nghiệp, giá thực phẩm, độ tin cậy trong cung cấp, chất lượng thực phẩm và, đáng chú ý, là an toàn thực phẩm. Những người sản xuất và tiêu dùng thực phẩm có thu nhập thấp sẽ dễ bị tổn thương hơn trước biến đổi khí hậu do khả năng đầu tư hạn chế vào các thể chế và công nghệ thích ứng trước những rủi ro khí hậu ngày càng gia tăng. Một số sự tương hợp giữa an ninh lương thực, thích ứng và giảm thiểu là khả thi. Tuy nhiên, những can thiệp đầy hứa hẹn, như tăng cường sản xuất nông nghiệp hoặc giảm chất thải, sẽ cần quản lý cẩn thận để phân phối chi phí và lợi ích một cách hiệu quả.

Từ khóa

#biến đổi khí hậu #hệ thống thực phẩm #khí nhà kính #sản xuất nông nghiệp #an ninh lương thực #thích ứng #giảm thiểu

Tài liệu tham khảo

Ingram JSI, 2010, Food Security and Global Environmental Change

10.1038/475287a

10.1038/nature10452

10.1126/science.1185383

Beddington J, 2012, Achieving Food Security in the Face of Climate Change: Final Report from the Commission on Sustainable Agriculture and Climate Change

10.1016/j.agrformet.2006.06.012

10.1038/461472a

10.1073/pnas.0701976104

Solomon S, 2007, Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change

10.1017/S0014479711000123

Hansen JW, 2007, J. Semi-Arid Trop. Agric. Res., 4, 1

10.1016/j.gloenvcha.2007.09.002

10.1007/s12571-011-0149-9

10.1098/rstb.2010.0149

15. US Dep. Agric. 2009. Global Food Markets: Global Food Industry Structure. Washington, DC.http://www.ers.usda.gov/Briefing/GlobalFoodMarkets/Industry.htm

10.1016/j.foodpol.2010.10.011

10.1016/S1574-0072(06)03055-6

10.1126/science.1182768

10.1016/j.foodpol.2006.11.007

10.1002/wcc.56

10.1080/10875549.2011.588303

10.1016/j.foodpol.2010.10.010

10.1038/ngeo671

Bellarby J, 2008, Cool Farming: Climate Impacts of Agriculture and Mitigation Potential

Steinfeld H, 2006, Livestock's Long Shadow: Environmental Issues and Options

10.1016/j.agee.2006.06.006

27. Barker T, Bashmakov I, Bernstein L, Bogner JE, Bosch PR, et al. 2007. Technical summary. See Ref. 149, pp. 25–93

28. Blaser J, Robledo C. 2007. Analysis on the mitigation potential in the forestry sector. Intercooperation Rep. for Secr. UN Framew. Conv. Clim. Change, Bern

10.1016/j.enpol.2010.06.004

10.1016/j.foodres.2010.02.001

10.3763/ijas.2009.0422

32. Int. Fertil. Ind. Assoc. 2012. Home Page: Sustainability, Climate Change, Green House Gas Emissions and Fertilizer Production. http://www.fertilizer.org/ifa/HomePage/SUSTAINABILITY/Climate-change/Emissions-from-production.html

10.1016/j.envsci.2009.01.006

10.1073/pnas.0910275107

10.1111/j.1523-1739.2009.01332.x

10.1038/ngeo756

37. US Environ. Prot. Agency. 2011. Global Anthropogenic Non-CO2Greenhouse Gas Emissions: 1990–2030. Data Set. http://www.epa.gov/climatechange/economics/downloads/DataAnnex_EPA_NonCO2_Projections_2011_draft.zip

10.3334/CDIAC/lue.ndp050

39. Bernstein L, Roy J, Delhotal KC, Harnisch J, Matsuhashi R, et al. 2007. Industry. See Ref. 149, pp. 447–96

10.1016/S0921-8009(02)00261-6

10.1007/BF02978609

42. Spedding A. 2007. Briefing 500: food miles. RuSource Brief. Pap. Ser., Arthur Rank Cent., Stoneleigh Park, UK

43. Brodt S. 2007. Assessment of energy use and greenhouse gas emissions in the food system: a literature review. Agric. Sustain. Inst., Univ. Calif. Davis

10.1146/annurev-environ-081710-161014

45. Coca-Cola. 2008. Our CRS journey: delivering on our commitments. Coca-Cola Enterp. CRS Rep. 4, Atlanta, GA

46. Garnett T. 2007. Food refrigeration: What is the contribution to greenhouse gas emissions and how might emissions be reduced? Food Clim. Res. Netw. Work. Pap., Cent. Environ. Strateg., Univ. Surrey

10.1016/j.tifs.2008.03.006

10.1016/j.applthermaleng.2010.08.023

10.1016/j.enpol.2010.12.041

10.1016/j.enpol.2011.11.005

51. Chapagain A, James K. 2011. The Water and Carbon Footprint of Household Food and Drink Waste in the UK. WRAP, Banbury, UK/World Wide Fund Nat., Godalming, UK.http://www.wrapni.org.uk/content/water-and-carbon-footprint-household-food-and-drink-waste-uk-1

10.1371/journal.pone.0007940

Venkat K, 2012, Int. J. Food Syst. Dyn., 2, 431

10.1017/S0021859610000936

10.1098/rstb.2010.0126

10.1088/1748-9326/2/1/014002

10.1038/nclimate1043

10.1126/science.1204531

Nelson GC, 2009, Climate Change. Impact on Agriculture and Costs of Adaptation.

Nelson GC, 2010, Food Security, Farming, and Climate Change to 2050: Scenarios, Results, Policy Options

10.1016/j.gloenvcha.2010.07.001

10.1093/aepp/ppq016

10.1093/jxb/erp062

10.1007/s00477-010-0423-y

10.1126/science.1164363

10.1126/science.1136843

10.1098/rstb.2010.0158

10.1016/j.envsci.2008.08.006

10.1073/pnas.0702059104

10.1016/j.foodpol.2010.10.008

10.1017/S0021859610000961

10.1111/j.1365-3059.2010.02411.x

10.1051/agro/2010013

10.1007/s12571-009-0026-y

75. Knox JW, Hess TM, Daccache A, Perez Ortola M. 2011. What are the projected impacts of climate change on food crop productivity in Africa and S Asia? Dep. Int. Dev. (DFID) Syst. Rev. Final Rep. Cranfield Univ., Bedford, UK

10.1111/j.1365-2486.2007.01511.x

10.1016/j.foodres.2010.07.003

10.1016/j.agsy.2009.05.002

10.1098/rsif.2011.0255

10.1038/nature09268

10.1111/j.1365-2486.2009.01995.x

10.1186/1476-069X-7-S2-S4

10.20506/rst.23.2.1506

10.1016/S0140-6736(09)60935-1

10.1016/j.fct.2009.02.005

10.1289/ehp.7998

10.1016/j.ijfoodmicro.2007.07.060

10.1038/nature09364

10.1007/s10113-010-0165-x

10.1016/j.gloenvcha.2009.11.007

10.1093/jae/ejp026

10.1002/joc.2066

10.1016/j.foodres.2009.07.010

Food Agric. Organ., 2008, Climate Change and Food Security: A Framework Document.

10.1016/j.jtrangeo.2009.07.005

10.1016/j.trd.2008.12.004

Waters D, 2011, Supply Chain Risk Management: Vulnerability and Resilience in Logistics

10.1002/(SICI)1097-0088(19991115)19:13<1493::AID-JOC455>3.0.CO;2-V

Lebel L, 2009, Climate Change Adaptation in the Water Sector, 125

10.1016/j.envsci.2011.09.003

10.1016/j.gloenvcha.2010.07.009

10.1596/1813-9450-5622

103. Ericksen PJ, Thornton PK, Notenbaert A, Cramer L, Jones PG, Herrero M. 2011. Mapping hotspots of climate change and food insecurity in the global tropics. CCAFS Rep. No. 5, CGIAR Res. Program Clim. Change, Agric. Food Secur. (CCAFS), Copenhagen, Denmark

104. Easterling WE, Aggarwal PK, Batima P, Brander KM, Erda L, et al. 2007. Food, fibre and forest products. See Ref. 150, pp. 273–313

10.1596/978-0-8213-6807-7

Aksoy MA, 2010, Food Prices and Rural Poverty, 113

10.3945/jn.109.110825

10.1111/j.1574-0862.2007.00234.x

10.1016/j.eja.2009.06.003

10.1016/j.worlddev.2008.08.026

10.1111/j.1574-0862.2008.00347.x

UN DESA., 2010, World Urbanization Prospects. The 2009 Revision.

10.3945/jn.109.111682

Verpoorten M, 2011, XIIIth Congress of the European Association of Agricultural Economists

10.1289/ehp.1002233

Food Agric. Organ., 2011, Climate-Smart Agriculture: Managing Ecosystems for Sustainable Livelihoods.

10.1073/pnas.0701890104

10.1016/j.envsci.2008.11.002

119. Christoplos I. 2010. The multiplicity of climate and rural risk. Danish Inst. Int. Stud. (DIIS) Work. Pap. 2010:08. Copenhagen, Denmark

10.1016/j.marpol.2009.08.007

121. Adger WN, Agrawala S, Mirza MMQ, Conde C, O'Brien K, et al. 2007. Impacts, adaptation and vulnerability. See Ref. 150, pp. 23–78

10.1016/j.enpol.2010.05.049

10.1126/science.1151861

Wheeler T, 2009, Assessing the Costs of Adaptation to Climate Change: A Review of the UNFCCC and Other Recent Estimates, 29

10.2135/cropsci2009.09.0526

Campbell A, 2008, The Linkages Between Biodiversity and Climate Change Mitigation

10.1016/j.gloenvcha.2011.07.005

10.1007/s11625-010-0123-z

10.1007/s11027-011-9325-7

10.1002/jsfa.4295

Würdemann W, 2011, Strategic Food Grain Reserves

10.1098/rstb.2005.1744

Hazell P, 2010, Potential for Scale and Sustainability in Weather Index Insurance for Agriculture and Rural Livelihoods

Daw T, 2009, Climate Change Implications for Fisheries and Aquaculture: Overview of Current Scientific Knowledge., 107

10.1098/rstb.2007.2184

10.1029/2008GB003299

10.1111/j.1365-2389.2010.01342.x

10.1073/pnas.1116437108

10.1073/pnas.0812540106

10.1073/pnas.0914216107

10.1073/pnas.0912248107

10.1007/s10113-007-0037-1

10.1021/es902629x

10.1016/j.gloenvcha.2009.07.010

10.2527/jas.2007-0467

10.1016/j.envsci.2008.10.002

10.1111/j.1530-9290.2008.00001.x

10.1016/j.envsci.2006.10.007

Metz B, 2007, Climate Change 2007: Mitigation of Climate Change. Contribution of Working Group III to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change.

150. Parry ML, Canziani OF, Palutikof JP, van der Linden PJ, Hanson CE, eds. 2007. Climate Change 2007: Impacts, Adaptation and Vulnerability. Contribution of Working Group II to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge, UK/New York: Cambridge Univ. Press