Biến Đổi Khí Hậu và Hệ Thống Thực Phẩm
Tóm tắt
Hệ thống thực phẩm góp phần từ 19% đến 29% tổng lượng khí nhà kính (GHG) phát sinh do con người trên toàn cầu, thải ra 9,800–16,900 triệu tấn khí carbon dioxide tương đương (MtCO2e) vào năm 2008. Sản xuất nông nghiệp, bao gồm cả khí phát thải gián tiếp liên quan đến biến đổi phủ đất, chiếm 80%–86% tổng lượng khí thải của hệ thống thực phẩm, với sự khác biệt đáng kể giữa các vùng. Những tác động của biến đổi khí hậu toàn cầu đối với hệ thống thực phẩm dự kiến sẽ trên diện rộng, phức tạp, biến đổi theo không gian và thời gian, và bị ảnh hưởng sâu sắc bởi các điều kiện kinh tế – xã hội. Các nghiên cứu thống kê lịch sử và mô hình đánh giá tích hợp cung cấp bằng chứng cho thấy biến đổi khí hậu sẽ ảnh hưởng đến năng suất và thu nhập nông nghiệp, giá thực phẩm, độ tin cậy trong cung cấp, chất lượng thực phẩm và, đáng chú ý, là an toàn thực phẩm. Những người sản xuất và tiêu dùng thực phẩm có thu nhập thấp sẽ dễ bị tổn thương hơn trước biến đổi khí hậu do khả năng đầu tư hạn chế vào các thể chế và công nghệ thích ứng trước những rủi ro khí hậu ngày càng gia tăng. Một số sự tương hợp giữa an ninh lương thực, thích ứng và giảm thiểu là khả thi. Tuy nhiên, những can thiệp đầy hứa hẹn, như tăng cường sản xuất nông nghiệp hoặc giảm chất thải, sẽ cần quản lý cẩn thận để phân phối chi phí và lợi ích một cách hiệu quả.
Từ khóa
#biến đổi khí hậu #hệ thống thực phẩm #khí nhà kính #sản xuất nông nghiệp #an ninh lương thực #thích ứng #giảm thiểuTài liệu tham khảo
Ingram JSI, 2010, Food Security and Global Environmental Change
Beddington J, 2012, Achieving Food Security in the Face of Climate Change: Final Report from the Commission on Sustainable Agriculture and Climate Change
Solomon S, 2007, Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change
Hansen JW, 2007, J. Semi-Arid Trop. Agric. Res., 4, 1
15. US Dep. Agric. 2009. Global Food Markets: Global Food Industry Structure. Washington, DC.http://www.ers.usda.gov/Briefing/GlobalFoodMarkets/Industry.htm
Bellarby J, 2008, Cool Farming: Climate Impacts of Agriculture and Mitigation Potential
Steinfeld H, 2006, Livestock's Long Shadow: Environmental Issues and Options
27. Barker T, Bashmakov I, Bernstein L, Bogner JE, Bosch PR, et al. 2007. Technical summary. See Ref. 149, pp. 25–93
28. Blaser J, Robledo C. 2007. Analysis on the mitigation potential in the forestry sector. Intercooperation Rep. for Secr. UN Framew. Conv. Clim. Change, Bern
32. Int. Fertil. Ind. Assoc. 2012. Home Page: Sustainability, Climate Change, Green House Gas Emissions and Fertilizer Production. http://www.fertilizer.org/ifa/HomePage/SUSTAINABILITY/Climate-change/Emissions-from-production.html
37. US Environ. Prot. Agency. 2011. Global Anthropogenic Non-CO2Greenhouse Gas Emissions: 1990–2030. Data Set. http://www.epa.gov/climatechange/economics/downloads/DataAnnex_EPA_NonCO2_Projections_2011_draft.zip
39. Bernstein L, Roy J, Delhotal KC, Harnisch J, Matsuhashi R, et al. 2007. Industry. See Ref. 149, pp. 447–96
42. Spedding A. 2007. Briefing 500: food miles. RuSource Brief. Pap. Ser., Arthur Rank Cent., Stoneleigh Park, UK
43. Brodt S. 2007. Assessment of energy use and greenhouse gas emissions in the food system: a literature review. Agric. Sustain. Inst., Univ. Calif. Davis
45. Coca-Cola. 2008. Our CRS journey: delivering on our commitments. Coca-Cola Enterp. CRS Rep. 4, Atlanta, GA
46. Garnett T. 2007. Food refrigeration: What is the contribution to greenhouse gas emissions and how might emissions be reduced? Food Clim. Res. Netw. Work. Pap., Cent. Environ. Strateg., Univ. Surrey
51. Chapagain A, James K. 2011. The Water and Carbon Footprint of Household Food and Drink Waste in the UK. WRAP, Banbury, UK/World Wide Fund Nat., Godalming, UK.http://www.wrapni.org.uk/content/water-and-carbon-footprint-household-food-and-drink-waste-uk-1
Venkat K, 2012, Int. J. Food Syst. Dyn., 2, 431
Nelson GC, 2009, Climate Change. Impact on Agriculture and Costs of Adaptation.
Nelson GC, 2010, Food Security, Farming, and Climate Change to 2050: Scenarios, Results, Policy Options
75. Knox JW, Hess TM, Daccache A, Perez Ortola M. 2011. What are the projected impacts of climate change on food crop productivity in Africa and S Asia? Dep. Int. Dev. (DFID) Syst. Rev. Final Rep. Cranfield Univ., Bedford, UK
Food Agric. Organ., 2008, Climate Change and Food Security: A Framework Document.
Waters D, 2011, Supply Chain Risk Management: Vulnerability and Resilience in Logistics
Lebel L, 2009, Climate Change Adaptation in the Water Sector, 125
103. Ericksen PJ, Thornton PK, Notenbaert A, Cramer L, Jones PG, Herrero M. 2011. Mapping hotspots of climate change and food insecurity in the global tropics. CCAFS Rep. No. 5, CGIAR Res. Program Clim. Change, Agric. Food Secur. (CCAFS), Copenhagen, Denmark
104. Easterling WE, Aggarwal PK, Batima P, Brander KM, Erda L, et al. 2007. Food, fibre and forest products. See Ref. 150, pp. 273–313
Aksoy MA, 2010, Food Prices and Rural Poverty, 113
UN DESA., 2010, World Urbanization Prospects. The 2009 Revision.
Verpoorten M, 2011, XIIIth Congress of the European Association of Agricultural Economists
Food Agric. Organ., 2011, Climate-Smart Agriculture: Managing Ecosystems for Sustainable Livelihoods.
119. Christoplos I. 2010. The multiplicity of climate and rural risk. Danish Inst. Int. Stud. (DIIS) Work. Pap. 2010:08. Copenhagen, Denmark
121. Adger WN, Agrawala S, Mirza MMQ, Conde C, O'Brien K, et al. 2007. Impacts, adaptation and vulnerability. See Ref. 150, pp. 23–78
Wheeler T, 2009, Assessing the Costs of Adaptation to Climate Change: A Review of the UNFCCC and Other Recent Estimates, 29
Campbell A, 2008, The Linkages Between Biodiversity and Climate Change Mitigation
Würdemann W, 2011, Strategic Food Grain Reserves
Hazell P, 2010, Potential for Scale and Sustainability in Weather Index Insurance for Agriculture and Rural Livelihoods
Daw T, 2009, Climate Change Implications for Fisheries and Aquaculture: Overview of Current Scientific Knowledge., 107
Metz B, 2007, Climate Change 2007: Mitigation of Climate Change. Contribution of Working Group III to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change.
150. Parry ML, Canziani OF, Palutikof JP, van der Linden PJ, Hanson CE, eds. 2007. Climate Change 2007: Impacts, Adaptation and Vulnerability. Contribution of Working Group II to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge, UK/New York: Cambridge Univ. Press