Vai trò có lợi của các phụ gia thức ăn như là chất kích thích miễn dịch trong nuôi trồng thủy sản: Một bài tổng quan
Tóm tắt
Việc sử dụng kháng sinh trong thức ăn thủy sản để giảm thiểu các bệnh truyền nhiễm hoặc để tăng cường hiệu suất tăng trưởng là điều thường thấy. Gần đây, việc sử dụng kháng sinh và hóa trị liệu một cách phòng ngừa đã nhận được sự chỉ trích, dẫn đến việc cấm chúng trong nuôi trồng thủy sản theo luật pháp tại nhiều quốc gia. Để đối phó với những hạn chế hiện tại về việc sử dụng kháng sinh, cần thiết phải đánh giá các phương án thay thế khác. Một trong những sự thay thế tiềm năng cho kháng sinh trong thức ăn thủy sản là việc sử dụng các phụ gia thức ăn chức năng. Bài tổng quan này là một tập hợp toàn diện và cập nhật các công trình hiện có về các phụ gia thức ăn khác nhau, các ví dụ của chúng, cơ chế tác động và các ứng dụng hữu ích nhằm cải thiện thức ăn thủy sản. Bài viết nổi bật một số phụ gia thức ăn chức năng bao gồm probiotics, prebiotics, synbiotics, chất kích thích miễn dịch, axit hữu cơ, nucleotide và thảo dược. Ngoài việc nâng cao chất lượng thức ăn thủy sản và bảo vệ sức khỏe tổng thể của động vật thủy sản, một số chất này đã được phát hiện có propiedades lợi ích như là chất kích thích miễn dịch và giảm stress. Hơn nữa, việc sử dụng những chất tự nhiên này cũng tăng cường niềm tin của người tiêu dùng vào cá nuôi. Ngoài ra, bài viết này cũng chú ý đến các xu hướng hiện tại và những tiến bộ gần đây với tầm nhìn xác thực và những ứng dụng hữu ích của chúng trong hệ thống động vật thủy sản. Nghiên cứu hiện tại cũng làm sáng tỏ các khía cạnh quản lý và sản xuất động vật thủy sản, điều này sẽ giúp các nông dân và nhà sản xuất có được sự phát triển kinh tế tốt hơn.
Từ khóa
Tài liệu tham khảo
Aguirre‐Guzmán G, 2012, The use of probiotics in aquatic organisms: a review, African Journal of Microbiology Research, 6, 4845
Ahmadifar E, 2009, Effects of Aquavac Ergosan on growth performance, survival and haematological factors in beluga (Huso huso) juvenile, Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources, 16
Angulo F, 2000, Antimicrobial agents in aquaculture: potential impact on public health, APUA Newsletter, 18, 4
Antony Jesu Prabhu P, 2017, Evaluating dietary supply of microminerals as a premix in a complete plant ingredient‐based diet to juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Aquaculture Nutrition
Azad IS, 2008, Autochthonous aquaculture probiotics – a critical analysis, Research Journal of Biotechnology, 3, 171
Barrows FT, 2000, Encyclopedia of Aquaculture, 335
Cao LZ, 2003, Regulatory effect of Ganoderma lucidum polysaccharides on cytotoxic T‐lymphocytes induced by dendritic cells in vitro, Acta Pharmacologica Sinica, 24, 321
Cerezuela R, 2011, Current knowledge in synbiotic use for fish aquaculture: a review, Journal of Aquaculture Research & Development, 1, 1
Dawood MAO, 2014, Effects of using exogenous digestive enzymes or natural enhancer mixture on growth, feed utilization, and body composition of Rabbitfish, Siganus rivulatus, Journal of Agricultural Science and Technology B, 4, 4311
De BC, 2014, Probiotics in fish and shellfish culture: immunomodulatory and ecophysiological responses, Fish Physiology and Biochemistry, 40, 921
Devresse B, 2000, Nucleotides–a key nutrient for shrimp immune system, Feed Mix, 8, 20
Direkbusarakom S, 2011, Application of medicinal herbs to aquaculture in Asia, Walailak Journal of Science and Technology (WJST), 1, 7
Eisler R, 1993, Zinc Hazards to Fish, Wildlife, and Invertebrates: A Synoptic Review
FeganDF LyonsTP JacquesKA HowerJM(2006)Functional foods for aquaculture: benefits of NuPro®and dietary nucleotides in aquaculture feeds. Nutritional biotechnology in the feed and food industries: Proceedings of Alltech's 22nd Annual Symposium Lexington Kentucky USA 23–26 April 2006 pp.419–432.Alltech UK.
Gao J, 2012, Interaction between vitamin C and E on oxidative stress in tissues and blood of red sea bream (Pagrus major), Aquaculture Science, 60, 119
Gatlin DM, 2002, Fish Nutrition, 671
Gislason G, 1994, Lack of growth‐stimulating effect of lactate on Atlantic salmon, Salmo salar L, Aquaculture and Fisheries Management, 25, 861
Halver JE, 2002, Fish Nutrition, 61
Harikrishnan R, 2011, Impact of plant products on innate and adaptive immune system of cultured finfish and shellfish, Aquaculture, 317, 1, 10.1016/j.aquaculture.2011.03.039
Hernández‐SerranoP(2005)Responsible use of antibiotics in aquaculture. FAO Fisheries Technical Paper 469 97 pp.Food and Agriculture Organization of the United Nations Rome.
Hosseinifar SH, 2007, Probiotics, prebiotics and synbiotics in aquaculture: a review, Proceeding of International Training Course on Fish Nutrition and Disease, 5, 23
Kakuta I, 1996, Effects of orally administrated bovine lactoferrin on growth and blood properties of goldfish, Suisan Zoshoku, 44, 419
Kakuta I, 1996, Protective effect of orally administrated bovine lactoferrin against experimental infection of goldfish Carassius auratus with Ichthyophthirius multifiliis, Aquaculture Science, 44, 427
Kakuta I, 1998, Effect of orally administrated bovine lactoferrin on the survival rate of juvenile ayu, Plecoglossus altivelis, held under deteriorating environmental conditions, Aquaculture Science, 46, 93
Lall SP, 2002, Fish Nutrition, 260
Lightner DV, 1979, Ascorbic acid: nutritional requirement and role in wound repair in penaeid shrimp, Journal of the World Aquaculture Society, 10, 513
Lim C, 2010, Use of organic acids, salts in fish diets, Global Aquaculture Advocate, 13, 45
Lin ZB, 2004, Anti‐tumor and immunoregulatory activities of Ganoderma lucidum and its possible mechanisms, Acta Pharmacologica Sinica, 25, 1387
Lückstädt C, 2007, Acidifiers in Animal Nutrition – A Guide for Feed Preservation and Acidification to Promote Animal Performance, 89
Mehrim AI, 2013, Medicinal herbs against aflatoxicosis in Nile tilapia (Oreochromis niloticus): clinical signs, postmortem lesions and liver histopathological changes, Egyptian Journal of Aquatic Research, 3, 13
Merrifield D, 2011, Probiotic and prebiotic applications in aquaculture, Journal of Aquaculture Research & Development, 1, e001
Montes AJ, 1993, The use of probiotics in food‐animal practice, Veterinary Medicine, 88, 282
Mustafa A, 2013, Stress modulated physiological responses in Nile Tilapia, Oreochromis niloticus, treated with non‐ascorbic acid supplemented feed, Advances in Zoology and Botany, 1, 39, 10.13189/azb.2013.010204
NRC, 1993, Nutrient Requirements of Fish
NRC, 2011, Nutrient Requirements of Fish and Shrimp
Pandey G, 2012, Medicinal plants useful in fish diseases, Plant Archives, 12, 1
Ringø E, 2012, Use of immunostimulants and nucleotides in aquaculture: a review, Journal of Marine Science: Research & Development, 1, 104
Sauberlich HE, 1992, Beyond Deficiency, New Views on the Function and Health Effects of Vitamins
Shangliang T, 1990, The antibacterial and antiviral activity of herbal extracts for fish pathogens, Journal of Ocean University of Qingdao, 20, 53
Syahidah A, 2015, Status and potential of herbal applications in aquaculture: a review, Iranian Journal of Fisheries Sciences, 14, 27
Tabrizi JM, 2012, Study of the effect of prebiotic (Saccharomyces cerevisiae) and acidifier on growth parameters in grower's rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Annals of Biological Research, 3, 2053
Weimin S, 2010, Application of acidifier in aquatic feed additives [J], China Feed, 20, 10
Wilhelm FD, 2006, Reactive oxygen species, antioxidants and fish mitochondria, Frontiers in Bioscience: A Journal and Virtual Library, 12, 1229
Yousefian M, 2009, A review of the use of prebiotic in aquaculture for fish and shrimp, African Journal of Biotechnology, 8, 7313