Nội dung được dịch bởi AI, chỉ mang tính chất tham khảo
Thực phẩm chức năng chống oxy hóa: tác động đến bệnh tật và lão hóa của dân số Hoa Kỳ
Tóm tắt
Việc tiêu thụ các thực phẩm chức năng chống oxy hóa của dân số Hoa Kỳ đã tăng đều đặn kể từ giữa những năm 1950. Bài tổng hợp này cố gắng xác định liệu các thực phẩm chức năng này có góp phần đáng kể vào những thay đổi tích cực ở Hoa Kỳ trong thời gian này hay không. Các nghiên cứu trên động vật thí nghiệm đã chứng minh rằng các thực phẩm chức năng chống oxy hóa làm giảm tỉ lệ mắc phải nhiều loại bệnh và gia tăng tuổi thọ. Các chất chống oxy hóa cũng liên quan đến những thay đổi tương tự ở con người. Những thay đổi kể từ giữa những năm 1950 ở dân số Hoa Kỳ bao gồm: 1) việc tiêu thụ thực phẩm chức năng chống oxy hóa đã tăng từ một phần trăm trở xuống lên 40–50 phần trăm hiện nay. Chi phí: hiện tại là 4–5 tỷ đô la mỗi năm, 2) sự gia tăng không tương xứng về tỷ lệ người cao tuổi khi tuổi thọ trung bình khi sinh (ALE-B) tăng lên, 3) sự giảm thiểu khuyết tật mãn tính ở người cao tuổi kể từ năm 1982, 4) sự giảm thiểu tỷ lệ tử vong do ung thư kể từ năm 1991, và 5) sự giảm tỷ lệ bệnh tim mạch được báo cáo bắt đầu từ những năm 1950 và tăng lên đáng kể thêm vào năm 1965. Bốn thay đổi cuối cùng cho thấy tốc độ tăng tuổi sinh lý theo thời gian đã được làm chậm lại. Điều này có thể được quy cho sự giảm tốc độ tích tụ các thay đổi lão hóa do gốc tự do nhờ vào tác động đồng thời của các thực phẩm chức năng/dinh dưỡng chống oxy hóa, và các cải thiện trong các biện pháp thông thường (CM) mà làm tăng ALE-B, ví dụ: chăm sóc y tế tốt hơn, dinh dưỡng, nhà ở, và phòng ngừa tai nạn. Sự đóng góp của các chất chống oxy hóa vào sự giảm tuổi sinh lý dường như là nhỏ so với CM. Tuy nhiên, nó sẽ gia tăng tương đối so với CM khi lượng và thời gian sử dụng thực phẩm chức năng tăng lên và các cải thiện trong CM nâng ALE-B lên gần 85 tuổi, tuổi liên quan đến điều kiện sống tối ưu.
Từ khóa
#thực phẩm chức năng chống oxy hóa #sức khỏe #tuổi thọ #bệnh tật #tỉ lệ bệnh #tuổi sinh lýTài liệu tham khảo
Harman, D. Aging: phenomena and theories. Ann NY Acad Sci. 1998;850:1–7.
Harman, D. Aging: prospects for further increases in the functional life span. Age 1994;17:119–46.
Jones HR. The relation of human health to age, place and time. In: Birren JE, ed. Handbook of Aging and the Individual. Chicago: Chicago University Press, 1995: 333–63.
Sveriges Officiella Statistik. Befolknings forandringar. Livslangstabeller, 1951–1993. Statistiska centralbyran, Stockholm, Sweden, 1993: 114–15.
Harman D. Aging; a theory based on free radical and radiation chemistry. J Gerontol 1956;11:298–00.
Harman D. Free radical theory of aging: history. In: Emerit I, Chance B, eds. Free Radicals and Aging. Basel: Birkhauser, 1992:1–10.
Harman D. The biological clock: the mitochondria? J Am Geriatr Soc 1972;20:145–47.
Harman D. Free radical theory of aging: consequences of mitochondrial aging. Age 1983;6:86–94.
Harman D. Free radical theory of aging: the “free radical” diseases. Age 1984;7:111–31.
Halliwell B, Gutteridge JMC. Free Radicals in Biology and Medicine. 2nd ed. Oxford: Clarendon Press; 1989.
Harman D. Free radical theory of aging: effect of free radical inhibitors on the mortality rate of male LAF1 mice. J Gerontol 1968;23:476–82.
Comfort A. Effect of ethoxyquin on the longevity of C3H mice. Nature 1971;229:254–55.
Koplan, JP, Annest JL, Layde PM, Rubin LL. Nutrient intake and supplementation in the United States (NHANES II). Am J Public Health 1986;76:287–89.
Stewart MJ, McDonald JT, Schucker RE, Henderson DP. Vitamin/mineral supplement use: a telephone survey of adults in the United States. J Am Dietetic Assoc 1985;85:1585–90.
Subar AF, Block G. Use of vitamin and mineral supplements: demographics and amounts of nutrients consumed. Am J Epidemol 1990;132:1091–01.
Slesinski MJ, Subar AF, Kahle LL. Trends in use of vitamin and mineral supplements in the United States: the 1987 and 1992 National Health Interview Surveys. J Am Dietetic Assoc 1995;95:921–23.
Meyers DG, Maloley PA, Weeks D. Safety of anti-oxidant vitamins. Arch Intern Med 1996;156:925–35.
Stampfer MJ, Hennekens CH, Mason JE, Colitz GA, Rosner B, Willett WC. Vitamin E consumption and the risk of coronary disease in women. N Engl J Med 1993;328:1444–49.
Greenberg S. Co-enzyme Q10: a new drug for cardiovascular disease. J Clin Pharmacol 1990;30:596–08.
Ernster L, Dallner G. Biochemical, physiological and medical aspects of ubiquinone function. Biochim Biophys Acta 1995; 1271:195–04.
Reiter RJ. The Pineal Gland and Melatonin: Regulation and Role in Oxidative Defense, Cancer and Aging. Boca Raton, Fl, CRC Press, 1994
Packer L, Witt EH, Tritshler EH. Alpha-lipoic acid as a biological antioxidant. Free Rad Biol Med 1995;19;227–50.
Rice-Evans CA, Miller NJ, Paganga G. Structure-antioxidant activity relationships of flavonoids and phenolic acids. Free Rad Biol Med 1996;20:933–56.
1992 Overview of the Nutritional Supplement Market. Washington, DC: Council for Responsible Nutrition; 1993.
Nutrition Business Journal. San Diego, CA: Nutrition Business International: 1997;3,No.9:4–5.
Norris J, Harnack L, Carmichael S, Pouane T, Wakimoto P, Block G. US trends in nutrient intake: the 1987 and 1992 National Health Interview Surveys. Am J Public Health 1997;87:740–46.
Patterson BH, Block G, Rosenberger WF, Pee D, Kahle LL. Fruit and vegetables in the American diet: data from the NHANES II survey. Am J Public Health 1990;80:1443–49.
Block B, Patterson B, Subar A. Fruit, vegetables, and cancer prevention: a review of the epidemiological evidence. Nutr Cancer 1992; 18:1–29.
Peters KD, Kochanek KD, Murphy SL. Deaths: Final Data for 1996. National vital statistics reports; vol 45no 9. Hyattsville, Maryland: National Center for Health Statistics. 1998.
Hobbs FB, Damon BL. U.S. Bureau of the Census. Current population reports, Special Studies, P23-190, Sixty-five plus in the United States. U.S. Government Printing Office, Washington DC, 1996.
Campion EW. The oldest old. N Engl J Med 1994;330:1819–20.
Manton KG, Corder L, and Stallard E. Chronic disability trends in elderly United States populations: 1982–1984. Proc Natl Acad Sci USA 1997;94:2593–98.
Freedman VA, Martin LG Understanding trends in functional limitations among older Americans. Am J Public Health 1998;88:1457–62.
Cole P, Rodu B. Declining cancer mortality in the United States. Cancer 1996;78:2045–48.
Kramer BS, Klausner RD. Grappling with cancer-defeatism versus the reality of progress. N Engl J Med 1997;337:931–34.
Anderson RN, Rosenberg HM. Age standardization of death rates: implementation of the Year 2000 Standard. National vital statistics reports: vol 47 no 3. Hyattsville, Maryland: National Center for Health Statistics. 1998.
Rimm EB, Stampfer MJ, Ascherio A, Giovannucci E, Colditz GA, Willett WC. Vitamin E consumption and the risk of coronary heart disease in men. N Engl J Med 1993;328:1450–56.
Losonczy KG, Harris TB, Havlik RJ. Vitamin E and vitamin C supplement use and risk of all-cause and coronary heart disease mortality in older persons: the Established Populations for Epidemiologic Studies of the Elderly. Am J Clin Nutr 1996;64:190–6.
Hathcock JN. Vitamins and minerals: efficacy and safety. Am J Clin Nutr 1997;66:427–37.
Heinonen OP, Albanes D, Virtamo J, et al. Prostate cancer and supplementation with α-tocopherol and β-carotene: incidence and mortality in a controlled trial. J Natl Cancer Inst 1998;90:440–46.
Yoshizawa K, Willett, WC, Morris J, Stampfer MJ, Rim EB, Giovannucci E. Study of prediagnostic selenium level in toenails and the risk of advanced prostate cancer. J Natl Cancer Inst 1998;90:1219–24.
Clark CC, Combs GF, Turnbull BW. Effects of selenium supplementation for cancer prevention in patients with carcinoma of the skin. JAMA 1996;276:1957–63.
Enstrom JE, Kanim LE, Klein MA. Vitamin C intake and mortality among a sample of the United States population. Epidemiol 1992;3:194–02.
Enstrom JE. Counterviewpoint: Vitamin C and mortality. Nutrition Today 1993;28(May–June):39–42.
Block G. Vitamin C and reduced mortality. Epidemiol 1992;3:189–91.
Byers T, Perry G. Dietary carotenes, vitamin C, and vitamin E as protective antioxidants in human cancers. Annu Rev Nutr 1992;12:139–59.
Chen J, Geissler C, Parpia B, Li J, Campell TC. Antioxidant status and cancer mortality in China. Intern J Epidemiol 1992;21:625–35.
Riemersma RA, Wood DA, Macintyre CCA, Elton RA, Gey KF, Oliver MF: Risk of angina pectoris and plasma concentrations of vitamins A, C, and E and carotene. Lancet 1991;337:1–5.
Hertog MGL, Feskens EJM, Hollman PCH, Katan MB, Kromhout D: Dietary antioxidant flavonoids and risk of coronary heart disease: the Zutphen Elderly Study. Lancet 1993;342:1007–11.
Gey KF: Vitamin E and other essential antioxidants regarding coronary heart disease: risk assessment studies. Epidemiological basis of the antioxidant hypothesis of cardiovascular disease. In: Packer L, Fuchs J, eds. Vitamin E in Health and Disease. New York, NY: Marcel Dekker, Inc.; 1996:589–33.
Manton KG, Corder LS, Stallard E. Estimates of change in chronic disability and institutional incidence and prevalence rates in the U. S. elderly population from the 1982, 1984, and 1989 National Long Term Care Survey. J Gerontol 1993;48:S153–S66.
National Center for Health Statistics. Vital statistics of the United States, 1991, vol. II, mortalilty, part A. Washington: Public Health Service. 1996.
Harman D. Aging: Minimizing free radical damage. J Anti-Aging Med 1999;2:15–36.